TV tipy: Kráska a zvíře vyslovují muži na odstřel přání smrti

Vydáno: 10.04.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Sváteční týden v televizi zaujme hned několika atraktivními premiérami, které mohou zpříjemnit čas karantény. Mezi nimi nechybí nová verze Přání smrti, hraná disneyovka Kráska a zvíře nebo romance Hora mezi námi.
Přání smrti (Death Wish) (pátek 10. 4., Prima, 21.55 - 00.10 / sobota 11. 4., 23.50 - 01.55 / neděle 12. 4., Prima Max, 22.05 - 00.15)

Český plakát filmu Přání smrti / Death Wish
© Facebook tvůrce
Dva roky starý remake thrillerové klasiky ze sedmdesátých let ničím neoslní, na druhou stranu ale nedopadl tak špatně, jak se všeobecně očekávalo. Režírující Eli Roth se v něm poprvé vydal mimo hororové vody a možná právě proto jel hodně na jistotu a vyhnul se veškerým experimentům. Předvídatelný a otřepaný béčkový příběh tedy zabalil do solidní atmosféry a zvládl i přestřelky a veškerou akci a naštěstí neopomněl ani svižné tempo. Nebál se trošku krvavějších momentů a peprnějších hlášek, které jsou asi tím nejlepším, co snímek nabízí. Selhal naopak v pokusu o psychologizaci postav, která moc nefunguje a v kombinaci s občasnými záměrně komickými momenty působí dost bizarně. Titulní roli ztvárnil trošku unylejší Bruce Willis, jehož doplňují třeba Vincent D'Onofrio nebo Elisabeth Shue. Nevýrazný a trochu zbytečný, avšak neurážlivý remake, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Do hlavní role byl jeden čas zvažován i Brad Pitt.

Oficiální český trailer filmu Přání smrti / Death Wish
Simon Birch (Simon Birch) (sobota 11. 4., ČT2, 00.25 - 02.15)

Plakát filmu Simon Birch / Simon Birch
© Amazon.com
Komediální drama z druhé poloviny devadesátých let u nás není tolik známé, přitom jde o hodně solidní záležitost. Tehdy režijně debutující Mark Steven Johnson, který napsal i scénář a dodnes jde o jeho nejlepší počin, v něm zadaptoval román Johna Irvinga, a i když za ním v mnohém zaostává a nemá s ním tolik společného, udělal to velice citlivě a příjemně. Spolehl se na hodně specifickou melancholickou a posmutnělou atmosféru a silný příběh, pomalejší tempo a krásnou hudbu Marca Shaimana. Nejvíc ale potěší fakt, že po celou dobu z diváků lacině netahá emoce, ale na první pohled dojemný osud ústředního hrdiny podává věcně a nikdy zbytečně nedojímá. Titulní role si zahráli vynikající Ian Michael Smith a Joseph Mazzello, jimž zdatně sekundují mimo jiné Ashley JuddOliver Platt nebo David Strathairn. Opomíjený snímek, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: Román, z něhož autor vychází, se jmenuje Modlitba za Owena Meanyho.

Oficiální trailer filmu Simon Birch / Simon Birch
Kráska a zvíře (Beauty and the Beast) (sobota 11. 4., Nova, 20.20 - 22.30 / neděle 12. 4., Nova Cinema, 17.35 - 20.00 / pondělí 13. 4., 12.20 - 14.45)

Český plakát filmu Kráska a zvíře / Beauty and the Beast
© Facebook tvůrce
Ambiciózní hraná verze klasického animovaného hitu studia Disney a další variace slavné pohádky za svým předchůdcem sice zaostává, to ale v tomto případě tolik nevadí. Režírující Bill Condon v ní zaujme především opulentní výpravou, krásnými kostýmy, precizní a téměř dokonalou vizuální stránkou, výbornou kamerou, romantickou atmosférou a celkovou retro stylizací. Taktéž tempo je poměrně svižné a vatových momentů je tu naprosté minimum. Titulní roli si zahrála tradičně trochu toporná, ale vesměs sympatická Emma Watson, jejíhož partnera ztvárnil Dan Stevens, který je výborný i pod nánosem CGI technologie. Dále se pak objeví Josh GadLuke Evans nebo Kevin Kline. Dojem ovšem zkazí ne úplně povedený dabing a s ním související otravné písně. Škoda také toho, že příběh je notoricky známý a nemá čím překvapit, trochu přetažené stopáže a také toho, že snímek místy působí jako povrchní kýč. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli chodila Watson na hodiny zpěvu.

Český trailer filmu Kráska a zvíře / Beauty and the Beast
Božské děti (Bacheha-Ye aseman) (sobota 11. 4., ČT art, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu Božské děti / Bacheha-Ye aseman
© Amazon.com
Íránské komediální drama z druhé poloviny devadesátých let se dočkalo i nominace na Oscara za cizojazyčný film. Režisér a scenárista Majid Majidi v něm západnímu divákovi představil zcela rozdílnou kulturu a na pozadí velmi jednoduchého a přímočarého příběhu ukázal, co má v životě skutečnou cenu. Pomohl si v tom i okouzlující exotickou atmosférou, výtečnou prací s emocemi, které dávkuje postupně a publikum dojímá jen decentně a jemným až trochu ironickým humorem. Největší zbraň ale spočívá v náhledu na celé dění, které je vyprávěno z pozice dětí, takže určitá naivita se mísí s realitou, celé je to působivé a i přes poměrně těžké téma hluboce lidské a dodá určitou naději. Body navíc přidává i vynikající obsazení mimo své domoviny neznámých herců, kteří dodávají pocit autenticity a velmi střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Výtečná záležitost, která se do současné doby přesně hodí.

Zajímavost: Jde o vůbec první íránský film, který byl nominován na cizojazyčného Oscara.

Mezinárodní trailer filmu Božské děti / Bacheha-Ye aseman
Gunman: Muž na odstřel (The Gunman) (neděle 12. 4., Prima, 22.25 - 00.55 / pondělí 13. 4., Prima Max, 00.15 - 02.45)

Český plakát filmu Gunman: Muž na odstřel / The Gunman
© Facebook tvůrce
Pět let staré koprodukční akční drama má u nás lepší hodnocení než na zahraničních databázích, což se dá vysvětlit vyšší diváckou tolerancí a oblíbeností podobných béčkových záležitostí. Režírující Pierre Morel se v něm nedokáže rozhodnout, zda chce natočit evropskou podobu žánru, nebo ryzí výplach a zůstává tak na půli cesty. Na jednu stranu zaujme velmi dobrou exotickou atmosférou a politickým podtextem, svižnou a místy i dost krvavou a brutální akcí, skvěle vybranými lokacemi a krásnou kamerou. Spolehnout se mohl i na obsazení, jemuž dominuje Sean Penn, jehož postava je velmi dobře napsaná. Příliš pozadu ale nezůstávají ani Javier BardemRay Winstone a Idris Elba, i když poslední dva zase nemají tolik prostoru. Na druhou stranu se ale tvůrci pokoušejí o přesah a chytrý příběh, což selhává a za příčinu to pak má to, že paradoxně je vše dost předvídatelné. Příliš nefunguje ani konec, který je za vlasy přitažený a není tak působivý, jak asi bylo zamýšleno.Více čtěte v naší recenzi

Zajímavost: Snímek vznikl podle románu francouzského autora Jeana-Patricka Manchetta

Český trailer filmu Gunman: Muž na odstřel / The Gunman
Já, knedlíček (Dumplin’) (pondělí 13. 4., Prima Max, 20.00 - 22.15 / úterý 14. 4., 15.40 - 17.50 / čtvrtek 16. 4., 09.10 - 11.25)

Plakát filmu Já, knedlíček / Dumplin'
© IMDb
Dva roky staré netflixovské komediální drama s prvky muzikálu je u nás takřka neznámé a hodnoceno je jen průměrně, v zahraniční se ale těší poměrně dobrým ohlasům. Režírující Anne Fletcher v něm natočila spíš podívanou pro ženy, protože hlavní hrdinka řeší typicky ženské problémy, čímž si samozřejmě divačky získá na svou stranu. A je to dobře, protože příběh je předvídatelný a plný klišé a taktéž tempo je pomalejší a celkově jede autorka hodně na jistotu. Dost toho ale zachraňují relativně dobře napsané postavy, příjemná a pohodová atmosféra, několik zdařilých vtipů a hudební doprovod, v němž hrají prim písně Dolly Parton. Ústřední roli obstojně ztvárnila Danielle Macdonald, kterou ze známých tváří doplňuje jen standardně dobrá Jennifer Aniston. Absolutně nenáročná záležitost na sváteční večer. 

Zajímavost: Snímek vychází z knihy Julie Murphy

Oficiální trailer filmu Já, knedlíček / Dumplin’
Hora mezi námi (The Mountain Between Us) (středa 15. 4., Prima Max, 20.00 - 22.15 / čtvrtek 16. 4., 15.45 - 18.05)

Český plakát filmu Hora mezi námi / The Mountain Between Us
© Facebook tvůrce
Podle námětu a synopse by člověk od tři roky starého počinu čekal poctivé survival drama, výsledek je ale trochu jiný. V Hollywoodu debutující Hany Abu-Assad se v adaptaci románu Charlese Martina vydal trochu jinou cestou a místo hutné atmosféry a drsných scén vsadil na množství dialogů, melodramatické ladění a celkovou uhlazenost. Částečně je to škoda, protože příběh je předvídatelný, ničím nepřekvapí a ani zasněžené lokace svůj potenciál úplně nevytěží a nebezpečí a samota tu nejsou úplně patrné. Ani tempo nepatří k nejsvižnějším, takže se snímek postupem času dost táhne. Hodně toho ale zachraňuje obsazení, jemuž dominují Kate Winslet a Idris Elba, mezi kterými funguje úžasná chemie a oba dokáží i ty sebekýčovitější dialogy výborně prodat. Dále se pak mihnou třeba Beau Bridges nebo Dermot Mulroney. Solidní žánrovka, která ale měla být výraznější. 

Zajímavost: V době natáčení panovaly teploty kolem -38 stupňů.

Oficiální český trailer filmu Hora mezi námi / The Mountain Between Us
Let’s Dance: Revolution (Step Up Revolution) (čtvrtek 16. 4., Prima Max. 18.05 - 20.00 / pátek 17. 4., 15.35 - 17.35)

Český plakát filmu Let’s Dance: Revolution / Step Up Revolution
© Bontonfilm
Čtvrtý díl taneční série je překvapivě velmi povedený a těší se solidnímu hodnocení. Režisér Scott Speer v něm dobře pochopil, že to hlavní a v podstatě jediné, co diváky zajímá, je tanec. Proto se soustředil především na výtečné taneční choreografie, které jsou skvěle vymyšlené, nasnímané a sestříhané, mají potřebnou gradaci, tempo a svým způsobem i napětí. S tím souvisí i svižný hudební doprovod, který je dost vydařený a k odlehčené a tak trochu bezstarostné atmosféře se skvěle hodí. Výborné je i obsazení, které tvoří neznámé tváře, ty ale zajišťují pocit autenticity a samozřejmě umí skvěle tancovat, což je to nejpodstatnější. Škoda jen toho, že se tvůrci pokouší o ucelený příběh, což se jim zoufale nedaří, protože ten je klišovitý a předvídatelný a nevychází jim ani snaha o jakési morální poselství. Nenápadná a lehce kýčovitá záležitost.

Zajímavost: Původně měl film točit Wade Robson, z osobních důvodů ale nabídku odmítl.

Český trailer filmu Let’s Dance: Revolution / Step Up Revolution
Vzpomeň si (Remember) (čtvtek 16. 4., ČT art, 22.45 - 00.20)

Český plakát filmu Vzpomeň si / Remember
© Facebook tvůrce
Pět let starý kanadský thriller není úplně jednoduchou podívanou, divákům se ale odmění jedinečným a hodně silným zážitkem. Režírující Atom Egoyan se v něm opřel o až geniálně napsaný příběh z pera Benjamina Augusta, který se po většinu příjemně krátké stopáže tváří jako předvídatelný, aby v závěru přišel s naprosto šokujícím a nečekaným zvratem, který mnohým vyrazí dech. Vše ještě podporuje hutná a ne úplně veselá atmosféra, tvůrčí minimalismus a celková komornost. Mile překvapí inteligentní a zároveň odvážný humor, jehož tu není moc, objeví se ale vždy ve správnou chvíli. V hlavních rolích pak excelují legendární Christopher Plummer a Martin Landau, které ze zálohy neméně výborně jistí Dean NorrisJürgen Prochnow nebo Bruno Ganz. To pak jeden milerád odpustí i několik zvláštních příběhových náhod a fakt, že plán hlavního hrdiny de facto proběhne tak, jak si naplánoval. Famózní záležitost na čtvrteční večer, o čemž snad přesvědčí i naše recenze

Zajímavost: Aby Prochnow vypadal pro svou roli ještě starší, byl použit speciální make-up.

Český trailer filmu Vzpomeň si / Remember
Boj o miliardu životů (A Billion Lives) (pátek 17. 4., ČT2, 00.10 - 01.40)

Plakát filmu Boj o miliardu životů / A Billion Lives
© IMDb
Čtyři roky starý dokument je v tuzemsku prakticky neznámý, na zahraničních databázích se ale těší velmi vysokým hodnocením. Debutující Aaron Biebert se v něm zaměřil především na kuřáky, kterým nabízí náhled do zákulisí tabákového průmyslu a snaží se obyčejné cigarety porovnávat s těmi elektronickými. A podle ohlasů se mu to docela daří, i když většinu času zabírá jen mluvící hlavy a občas se divák neubrání dojmu, že jde o slušné PR a reklamu pro reklamu. Moc nepotěší ani množství informací, které se v krátké stopáži objeví, protože jich je opravdu hodně a na první dobrou nejdou všechny vstřebat, naštěstí jsou ale více než zajímavé a k zamyšlení přece jen donutí. Nejvíc tak zamrzí, že nekuřákům snímek prakticky nemá co nabídnout a paradoxně postrádá hlubší argumenty proti kouření a nenabízí moc řešení. V dnešní neklidné době silně aktuální dokument.

Zajímavost: V USA měl film premiéru 6. srpna 2016.

Originální trailer filmu Boj o miliardu životů / A Billion Lives


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY