Téma: Fenomén Twin Peaks - tehdy a teď

Vydáno: 04.04.2020 12:00 - Václav Limberk | foto: Tony Litizzette

Zanedlouho uplyne třicet let od uvedení první řady kultovního seriálu Městečko Twin Peaks. V tomto článku se ohlédneme za tímto fenoménem stejně jako za jeho tři roky starým pokračováním.
(Obsahuje spoilery)

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© Facebook tvůrce
Už to bude 30 let, co se David Lynch a scenárista Mark Frost poprvé vydali do fiktivního městečka. Jejich kultovní seriál Městečko Twin Peaks se začal vysílat 8. dubna 1990. U nás jsme ho mohli poprvé na televizních obrazovkách sledovat o tři roky později. Lynch sám režíroval pilot celovečerní délky 90 minut a poté ještě epizodu 3, 9 (opět celovečerní délky), 10, 15 a závěrečný díl. Celkem jich bylo 30 včetně pilotu. Právě epizody režírované samotným Lynchem patřily k těm nejlepším. 

Úvodní titulky seriálu Městečko Twin Peaks (1. a 2. řada)



Kimmy Robertson, Harry Goaz ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Když se 10. června 1991 odvysílala závěrečná část, vypadalo to, že je s fenoménem Twin Peaks definitivní konec. Fanoušci TP sice dostali o rok později celovečerní filmový prequel Twin Peaks ukazující události, které předcházely seriálu, ale film zanechal v mnoha spíše negativní dojem. Ten se od doby uvedení filmu 28. srpna 1992 (u nás v kinech byl uveden v dubnu 1994) změnil a dnes je tento film považován za odvážný experiment, který se snažil jít svou vlastní cestou a nikoliv jen těžit z úspěchu televizního seriálu.
Úvodní titulky seriálu - alternativní verze

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© HBO
Téměř po 26 letech, 21. května 2017 mělo na televizní stanici Showtime (u nás na HBO) premiéru pokračování původního seriálu s názvem Městečko Twin Peaks - The Return. Obsahovalo 18 epizod zhruba hodinové délky, jehož veškeré díly tentokrát režíroval sám Lynch a kdo seriál sledoval, ví, že stál za to čtvrt století dlouhé čekání. Lynch přitom tuto pauzu (25 let) avízoval už v jedné snové sekvenci v původním seriálu. Nakonec tento slib dokázal splnit a vrátil se.
Úvodní scéna seriálu Městečko Twin Peaks - The Return (3. řada)

Austin Jack Lynch ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
Je až neuvěřitelné, jak velký učinili za 25 let David Lynch s Markem Frostem tvůrčí progres. Dalo by se očekávat, že se The Return bude s nostalgií vracet do minulosti a bude jen těžit ze sentimentu zasvěceného diváka, ale nebyl by to Lynch, kdyby se nepokusil o něco stejně radikálně originálního jako tehdy. Asi nejvíce očekáváným byl návrat starého dobrého Coopera a ejhle, onen milý distingovaný Dale Cooper se vrátí až téměř na úplném závěru seriálu a to pouze jen na jeden krátký moment, kdy proběhne jeho setkání se starými známými, které v původním seriálu po vyřešení vraždy Laury Palmerové tak slavnostně opouštěl. 

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Lynch tentokrát velmi rozšířil dějiště seriálu. Původní TP se s výjimkou jedné či dvou epizod nikdy nepodíval dále než za hranice Městečka, zatímco v nové řadě je míst, kde se děj odehrává, hned několik a mají tam stejně podstatné místo jako Twin Peaks. Důležité věci se odehrají v New Yorku, v Las Vegas a v Buckhornu v Jižní Dakotě. Už jen tento prostý fakt ukazuje velkolepé ambice obou tvůrců, kteří se nechtěli spokojit s čistě lokálním laděním původního seriálu. 
Laura Palmer - Uvidíme se za 25 let

Fotografie z filmu Twin Peaks / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Ale ani s tím se Lynch nespokojil. Kromě toho, že výrazně rozšířil geografické pole, prohloubil také jeho mytologii. Nejpůsobivěji se mu toho podařilo docílit v převratné osmé části, kde se věnoval vzniku entity Boba, stejně jako tajemných bytostí nazvaných Woodsmen. Ke slovu se dostane na mnohých místech také postava zmizelého tajného agenta Philipa Jeffriese, jemuž se věnoval už ve filmovém prequelu Twin Peaks.

Sheryl Lee, James Marshall ve filmu Twin Peaks / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Dojde pak i na osudovou noc s datem 23. února 1989, kdy byla zavražděna Laura Palmerová. Lynch s Frostem se tu dokonce pokusili vymazat celou historii Twin Peaks a převrátit ji naruby. Nová řada je jako původní seriál umocněný na čtvrtou. Lynch tradičně nenabízí ani happyend ani "sadend", ale nechává konec zcela otevřený - jak výkladům tak i možnému pokračování.
Úvodní titulky filmu Twin Peaks

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Dokonalost The Return pak podtrhuje jeho exkluzivní obrazová podoba, na níž s Lynchem spolupracoval kameraman Peter Deming, s nímž režisér spolupracuje už od roku 1993. Kameramany původního Městečka Twin Peaks byli Frank Byers a Ronald Victor Garcia, který pak nasnímal i filmový prequel.

TOP 5: postavy z Městečka Twin Peaks (1. a 2. řada) 

Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
1. zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan). Poznávácí znamení: miluje černou kávu a třešňový koláč. Cooper je jednoznačně kladnou postavou, která má ale temnou minulost, viz. jeho nemesis Windom Earle (Kenneth Welsh), do jehož ženy Carroline se zamiloval. Cooper má diktafon, který oslovuje "Diane", a do něhož namlouvá podstatné i zcela podružné detaily ("Mám tu krabici čokoládových zajíčků"). Pozoruhodná je jeho intuitivní metoda pátrání demonstrovaná ve třetí epizodě jeho přednáškou o Tibetu. Ačkoliv vychází dobře s postavami v Twin Peaks a je ke všem přátelský, v nitru je osamělý a jen těžko si pustí někoho k tělu. Pokoušela se o to neúspěšně Audrey Hornová (Sherilyn Fenn). Cooper se zamiluje až do Annie Blackburnové (Heather Graham), což se mu ale stane osudné. 
Twin Peaks - 10 důvodů, proč milujeme Dala Coopera

Sheryl Lee ve filmu Twin Peaks / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
2. Laura Palmer (Sheryl Lee). Středoškolská královna krásy, studentka závislá na kokainu. Udržuje intimní poměr hned s několika muži, i když nejvíce se stýká s dobráckým, ale naivním Jamesem Hurleyem (James Marshall) a s kapitánem fotbalového týmu, frajírkem Bobbym Briggsem (Dana Ashbrook). Problematický je její vztah k rodičům, k matce Sarah (Grace Zabriskie) a otci Lelandu Palmerovi (Ray Wise). Zvláště její vztah k otci je rozpolcený, za což ale můžou hlavně Lelandovy výkyvy chování. V jednu chvíli je k Lauře pozorný, zatímco za chvíli se k ní chová až sadisticky. Laura je ale v jádru hodná a má dobré srdce - stará se o mentálně zaostalého bratra Audrey Hornové Johnnyho a je laskavá i ke své kamarádce Donně Hayward (Lara Flynn Boyle). 

Frank Silva ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
3. BOB (Frank Silva) - poznávací znamení: dlouhé vlasy a špinavý zjev. Bob má podobu muže v džínové bundě a džínových kalhotách, ale není to člověk. Pochází z místa zvaného černý vigvam, který je červeným pokojem. Dokáže posednout člověka a násilím ho přinutit spáchat zločin, obvykle znásilní a zavraždí svou ženskou oběť. Jeho hostitelem se stane otec Laury Leland Palmer. Po smrti Lelanda Bob zmizí, ale nezahyne, jen se přemístí do černého vigvamu, kde vládne. Poté, co se do vigvamu dostane Cooper, vyjde Bob ven v podobě Cooperova zlého dvojníka, čímž vlastně celý seriál končí. 

Michael J. Anderson ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
4. Muž odjinud (Michael J. Anderson) - poznávací znamení: trpaslílk, který rád tančí a mluví pozpátku (pozpátku vyslovovanou a zpětně reprodukovanou řečí). Muž odjinud je podobně jako Bob obyvatel černého vigvamu, i když na rozdíl od Boba není vyloženě zlý. Je to spíš konferenciér a komentátor dění, obvykle prohlásí několik nesrozumitelných vět a začne tancovat. Cooperovi se v jeho snu představí jako ruka, pochází totiž z useknuté ruky Mika, bývalého kumpána Boba, který v seriálu vystupuje jako jednoruký muž (Al Strobel).

Carel Struycken ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
5. Obr (Carel Struycken). Hodná entita, která pomůže Cooperovi vypátrat a dopadnout vraha Laury. Zjevuje se mu ve snu a dává mu vodítka ve formě podobenství a rovněž ho varuje, když hrozí nebezpečí. Cooper se bohužel neřídí jeho varováními, což má za následek nakonec i jeho uvěznění v černém vigvamu. Obr se Cooperovi zjevuje ve snech a vidinách, zatímco ve skutečnosti má podobu starého číšníka (Hank Worden) v hotelu Great Northern.

TOP 5: postavy z Městečka Twin Peaks 25 let poté (3.řada):

Kyle MacLachlan, Josh Fadem ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
1. Dale Cooper je stále uvězněn v červeném pokoji, ale jeho čas propuštění na svobodu se již příblížil. Venku se mezitím pohybuje jeho zlý dvojník Mr.C, jehož herec MacLachlan odlišil od "normálního" Coopera černými kontaktními čočkami a dlouhými černými vlasy. Zároveň představuje herec MacLachlan i "třetího" Coopera, kterým je pojišťovací agent z Las Vegas Douglas Jones. Vlivem náhody dojde k záměně Coopera za Dougieho a Cooper se většinu času chová jako naivní, prostomyslný idiot, který svým chováním značně ovlivní své okolí, kupodivu k lepšímu. Pravý Cooper se vyjeví až v samotném závěru třetí řady.

Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
MacLachlan zvládl všechny tři herecké polohy bravurně, byl přesvědčivý jako naivní Dougie stejně jako sadistický násilník Mr.C. V samotné závěrečné části, kde Cooper projede s Diane (Laura Dern) jakýmsi druhem elektrického pole, se mírně změní. Je možné, že to je jiná verze Coopera, tentokrát jménem Richard, zatímco Diane, která po noci s Cooperem ráno zmizí, se změnila na Lindu. Tato dvě jména byla zmíněna Cooperovi v první epizodě. Richard je trochu drsnější variantou Coopera, což dokládá i scéna z bistra u Judy, kde Richard (Cooper) zlikviduje trojici mužů s chladnokrevností, která se blíží spíše postavě Mr.C než Cooperovi. 

2. Laura Palmer

Sheryl Lee ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Sheryl Lee znovu představuje Lauru Palmer, objeví se ale jen v několika sekveních z rudého pokoje. Mimo jiné se v 8. epizodě dovídáme, že zlatý orbík s jejím portrétem byl vytvořen a poslán na Zem jako reakce na vznik Boba. V 17. části se Cooper pokusí Lauru zachránit návrácením se zpět v čase (jsou zde použity archivní záběry z filmu Twin Peaks), ale přes jeho nejlepší snahu mu Laura vyklouzne a záhadně zmizí. V posledním díle nakonec Cooper cestuje do městečka Odessa v Texasu, kde objeví ženu jménem Carrie Page, která vypadá jako dospělá verze Laury Palmer. Cooper je přesvědčen, že je to Laura Palmer a rozhodne se ji zavézt do Twin Peaks do rodného domu. Tam však najdou cizí ženu, která tvrdí, že se jmenuje Alice Tremondová a že dům před ní patřil Chalfontovým.

Lara Flynn Boyle, Frances Bay ve filmu Městečko Twin Peaks / Twin Peaks
© ABC
V alternativním světě, který reprezentuje postavy z druhé strany, byla paní Tremondová obyvatelkou místa, kde "za jídelním stolem probíhá živá koverzace", místa, které obývají entity Boba, Mika a muže odjinud. Paní Tremondová byla postava v původním Městečku Twin Peaks, která se objevila v Lynchem režírované desáté části a hrála ji Frances Bay. Jejího vnuka pak hrál Lynchův syn Austin Jack Lynch. Ve filmu Twin Peaks pak byla paní Tremondová zároveň i paní Chalfontovou a hrála jí znova Frances Bay.
 
Sheryl Lee ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
I když to vypadá, že jde o postavu skutečnou, je to postava z druhé strany. Proto, když se v 18. části třetí řady objeví Cooper s dospělou Laurou u domu, v němž bydlí žena jménem Tremondová, je to znamení, že jde o fígl. Ve skutečnosti je to dům Palmerových, což potvrdí i výkřik, který slyšíme z nitra domu, jenž evidentně patří její matce Sáře. Je možné, že se Cooper s dospělou Laurou ocitli v jiné realitě, v té, kterou neobývají lidé, ale postavy odjinud. A nebo se Cooper objevil ve špatném roce, čemuž by napovídal i věk Tremondové, která byla v seriálu starou paní, zatímco zde jí může být kolem 40. Možná, že zabloudili do jiného času. 
Twin Peaks - tehdy a teď

 3. BOB 
Frank Silva ve filmu  /
© Showtime
Představitel Boba Frank Silva zemřel již v roce 1995, takže Lynch v nové řadě použije jen archivní záběry obličeje herce. Dovídáme se, že entita absolutního zla, jíž propůjčil svůj démonický vzhled právě Frank Silva, jehož Lynch náhodou objevil na place natáčení pilotu, kde byl jako kulisák, vznikla během testu exploze atomové pumy v poušti Nového Mexika v roce 1945. Orbík s tváří Franka Silvy se pak vynoří z prachu po explozi. Lynch věnoval představiteli Boba druhý díl třetí řady.

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Zatímco je v této sérii vysvětlen Bobův původ, velký prostor je v tomto díle a vůbec v této řadě věnován bytostem zvaným Woodsmen (vypadají jako začernění bezdomovci/dřevorubci), které rovněž vznikly následkem exploze atomové bomby. Tyto bytosti obývají prostor nad samoobsluhou připomínající benzínovou pumpu. Vidíme je během třetí série mnohokrát stále více pronikat i do světa lidí.

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
První Woodsmen se objeví poté, co je ve druhém díle ve vězení vyslýchán ředitel školy William Hastings (Matthew Lillard). Woodsmen sedí mlčky ve vedlejší cele a poté se rozplyne jako dým. Skupinu Woodsmenů zahlédne i šéf FBI Gordon Cole (Lynch) poté, co nahlédne do víru, který ho málem vtáhne sebou. Woodsmeni pracují jako funebráci, kdykoliv někdo zemře, postarají se o jeho tělo  a dokážou dokonce i sami zabít. Jejich obětí se stane právě Hastings.

Jürgen Prochnow ve filmu Twin Peaks / Twin Peaks: Fire Walk with Me
© New Line Cinema
Woodsmeni kromě toho, že "uklízejí" mrtvoly, jsou i správci "koloniálu", často je vidíme sedět u kamen a udržovat provoz. Ve filmu Twin Peaks je sekvence, kde vidíme v jedné místnosti Boba, Muže odjinud, několik Woodsmenů (jedním z nich byl i Jürgen Prochnow) a také paní Tremondovou. Mezi ně se podařilo proniknout i zmizelému zvláštnímu agentovi Philipu Jeffriesovi (David Bowie), což se mu stalo osudným.

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
V nové sérii je Jeffries přítomen v podobě obrovské čajové konvice, která mluví hlasem podobným, jaký měl Bowie. Ten zemřel ještě před natočením třetí řady. Ve třetí řadě je také vysvětlen pojem "Judy" jako tajemné pradávné zlé síly, čímž se konečně objasnil záběr z filmu Twin Peaks, kdy se zmizelý Jeffries na krátký moment objeví na ústředí FBI ve Filadelfii, kde pronese záhadnou větu: "Nebudeme se o Judy bavit vůbec", načež se znovu vypaří. Nyní už víme, že Jeffries zmizel v "koloniálu" a změnil se v jinou entitu, stal se jedním z obyvatel tohoto světa na druhé straně.

4. Muž odjinud 

Fotografie z natáčení filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Představitel Muže odjinud Michael J. Anderson se bohužel s Lynchem nějak nepohodl a ve třetí řadě nevystupuje. Lynch místo něj "nasadil" jakýsi elektrický "vánoční" mluvící stromek, který je "evolucí ruky", čímž je vysvětlena jeho proměna z trpaslíka na neživou věc.


Christophe Zajac-Denek ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Strom stejně jako trpaslík Cooperovi pomáhá, v podstatě Coopera násilím vyžene z černého vigvamu se slovy "nonexistent" a poté pomůže Cooperovi (Dougiemu) odzbrojit nebezpečného zabijáka Ika (Christophe Zajac-Denek) najatého na vraždu Dougieho. Cooper se v této scéně na krátký moment probere z hibernace v těle Dougieho a vzpomene si na svůj trénink v řadách FBI. Strom se mu zjeví a poradí Cooperovi, aby Ikovi rozmačkal ruku. 

5. ???????, Fireman

Carel Struycken ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Herec Carel Struycken, představitel dobráckého obra, který pomáhal Cooperovi najít vraha Laury Palmerové v prvních dvou sériích seriálu, se objevuje i v nové řadě. V první epizodě, v prvním záběru, kterým seriál začíná, sedí v černobílé místnosti s Cooperem a dává mu několik ponaučení v podobě zašifrovaných hádanek, podobně jako to činil obr. Varuje Coopera před určitými zvuky a sděluje mu jména Linda a Richard a také číslo 430, což se pak potvrdí mít svůj význam v 18. epizodě.

Harry Goaz ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Ve 14. díle se tato postava představuje jako Fireman. Je schopný si k sobě přitáhnout osoby ze světa lidí - takto si přitáhne zástupce šerifa Andyho Brennena (Harry Goaz), jemuž "pustí několik diapozitivů". Fireman byl dále v 8. epizodě, kde v reakci na zrození Boba pomohl na svět vypustit "záchranný" orbík s podobou tváře Laury Palmerové. Fireman si v nějaké době před událostmi v třetí sérii k sobě přitáhl postavu Angličana Freddieho Sykese (Jake Wardle), jemuž poradil, aby si nasadil gumovou zahradnickou rukavici, díky níž získá obrovskou sílu a poradil mu, aby odjel do Twin Peaks naplnit svůj osud. 

Hudba v Twin Peaks:

Julee Cruise ve filmu  /
© Showtime
Když je řeč o Twin Peaks, nemůžeme pominout jeho hudební soundtrack, na němž s Lynchem pracoval jeho dvorní skladatel Angelo Badalamenti. Soundtrack k původnímu seriálu vyšel 11. září 1990 a obsahuje jedenáct skladeb, z toho tři jsou vokální skladby, jejichž texty napsal sám Lynch a nazpívala je Julee Cruise. Zmiňme alespoň skladbu "Audrey´s Dance", která je charakteristická pro postavu Audrey Hornové a znovu zazní i v třetí sérii dvacet pět let poté.
James Marshall - Just You

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Podobně i skladba "Just You", kterou v původním seriálu zpívá představitel Jamese James Marshall - v intimní scéně jsou přítomny jeho přítelkyně Donna a sestřenice Laury Madeline (Sheryl Lee). O 25 let později si James zopakuje na prknech klubu Roadhouse. Ještě zmiňme skladbu "Sycamore Trees", která zazní ve 30. části seriálu v červeném pokoji (zpívá ji Jimmy Scott), ačkoliv je obsažena až na soundtracku filmového Twin Peaksu, který vyšel 7. srpna 1992.
Audrey´s Dance


Eddie Vedder ve filmu  /
© Showtime
Extra kapitolou jsou pak hudební vystoupení v Returnu, kde koncerty různých umělců ukončují jednotlivé epizody. Největším překvapením bylo kromě Eddieho Veddera uvedeného konferenciérem Roadhouse klubu jeho rodným jménem Edward Louis Severson, vystoupení Nine Inch Nails v 8. části. Kromě nich zde zahráli například skupina Chromatics nebo zpěvačka Rebekah Del Rio
Julee cruise - The World Spins

Mary Reber ve filmu  /
© Showtime
Seriál Městečko Twin Peaks je dodnes zřejmě nejoriginálnějším televizním seriálem vůbec a je otázkou, zda se Lynch s Frostem ještě odhodlají k dalšímu návratu. Ostatně otevřený konec 3. série k tomu přímo vybízí. Prozatím můžete třicetileté výročí premiéry Městečka Twin Peaks připomenout jeho opětovným zhlédnutím. Že by se tento seriál mohl okoukat, nehrozí. Faktem je, že si lze lámat hlavu do nekonečna bez uspokojivého vysvětlení, současně to nezmenšuje radost ze sledování. Twin Peaks je krásnou záhadou, která se vzpírá jasné a definitivní interpretaci, naopak otvírá nepřeberné množství teorií a hypotéz, aniž by některá z nich byla ta správná, nebo nesprávná, podstatné je, jak na sebe necháte Twin Peaks působit, protože "Sovy nejsou tím, čím se zdají být". 
Angelo Badalamenti vysvětluje vznik hudby k Městečku Twin Peaks


Nakonec ještě připomeňme herce:
1) kteří se objevili v původním seriálu či filmu i ve 3. sérii, ale již nežijí: Robert Forster (šerif Frank Truman), Miguel Ferrer (agent FBI Albert Rosenfield), Catherine E. Coulson (Dáma s polenem), Harry Dean Stanton (Carl Rodd), Peggy Lipton (Norma Jennings). 
2) a někteří se objevili v původním seriálu, ale nikoliv už v návratu: Joan Chen (Josie Packard), Piper Laurie (Catherine Martell), Jack Nance (Pete Martell), Lara Flynn Boyle (Donna Hayward), Don S. Davis (major Briggs), Frank Silva (Bob), Michael Ontkean (šerif Harry Truman), Eric Da Re (Leo Johnson), Kenneth Welsh (Windom Earle), Chris Mulkey (Hank Jennings). 
3) někteří z nováčků v Twin Peaks: Michael Cera (Wally Brando), Eamon Farren (Richard Horne), Balthazar Getty (Red), Caleb Landry Jones (Steven), Ashley Judd (Beverly), Amanda Seyfried (Becky), Chrysta Bell (Tammy Preston), Laura Dern (Diane), James Belushi (Bradley Mitchum), Naomi Watts (Janey-E), Tom Sizemore (Anthony Sinclair), Robert Knepper (Rodney Mitchum), Jennifer Jason Leigh (Chantal), Tim Roth (Hutch) a Monica Bellucci

Protagonisté Městečka Twin Peaks tehdy a teď


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Skvělý článek! Díky! Twin Peaks je fenomén,... (Tomas Blue , 05.04.2020 20:46) Reagovat

    Skvělý článek! Díky!
    Twin Peaks je fenomén, je to kouzelný svět plný bizarních a nesmírně zajímavých postav. David Lynch bere filmařinu úplně jinak. Jeho tvůrčí schopnosti jsou fantastické. První dvě serie jsou takovým vecernickem pro dospělé. Ovšem Season 3 Return je naprostá televizní exploze. Třetí serie mi nabídla spoustu obrazů, které jsem si vždy přál někde vidět. Komediální prvky střídá neskutecna deprese. Mysteriozno je všudypřítomné a sakramentsky temné. Herecké výkony dechberouci. Obsazení hvězdné. Jde znát, že točit pro Davida je pocta a často odměna. Kratinka epizoda s Monikou Bellucci je kult. Hudba ke všem seriim a filmu je svebytny hudební směr. Ano, jsem velký fanoušek TP a Davida Lynche a tento článek mě velmi potěšil:-) Doufám, že se opět budu moct vrátit do světa Twin Peaks a než se tak stane, připomínám si tento svět poslechem všech desek, které mimochodem vyšly v krásných luxusních edicich. A LP Bar je snad nejlepší OST soundtrack co znám :-)

  • Naprosto skvělý článek, díky!!! ... (Michal N., 05.04.2020 21:52) Reagovat

    Naprosto skvělý článek, díky!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY