Blu-ray: Mars útočí!

Vydáno: 12.10.2010 19:00 - Miroslav Böhm | foto: 1996 Warner Bros. Pictures

Vizuální mág Tim Burton, Marťané, lasery, hroutící se světové památky a Blu-ray? Kombinace, která slibuje slušné HD orgie. Jenže film Mars útočí! stojí na jiných, rozporuplných pilířích a vysoké rozlišení mu nemá jak pomoct.
Z Marsu vylétává flotila létajících talířů směrem k Zemi. Nezůstane však nepovšimnuta a lidé si začnou klást základní otázku: přichází Marťané v míru? Na základě prvních událostí se zdá, že nikoli, ale je třeba brát v potaz i variantu, že šlo jen o nedorozumění... Další hollywoodský sci-fi velkofilm? Nikoli. Mars útočí! je sérií méně vtipných a nepříliš vtipných situačních gagů, ve kterých Tim Burton prodává místo filmových postav figurky. Nutno podotknout, že záměrně. Navíc mnohdy dotažené až do groteskních karikatur, což je základním stavebním kamenem všech humorných prvků ve filmu.
Vojenský generál je plešatý skrček se slunečními brýlemi, co chce od první chvíle Marťany rozprášit jadernými zbraněmi. Marťané jsou zelení mužíčci s vypoulenýma očima. Televizní talk-show o módě uvádí Sarah Jessica Parker snažící se hrát... Sarah Jessicu Parker. S čivavou. Hloupou blond přítelkyni zapáleného vojína je Kelly Bundová (Christina Applegate). První dáma je perfekcionistka posedlá dekorováním Bílého domu a... celý svět samozřejmě musí zachránit tým outsiderů, takže americká varianta Valerie slunce-seno-tutovky Kaplanové a její, mastným mikádem vyzbrojený vnuk (Lukas Haas) je sázka na jistotu.
A tomu odpovídají i herecké výkony. Herci echt přehrávají, což u některých vypadá dokonale škrobeně (Martin Short, Michael J. Fox), u některých zcela přirozeně (Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker) a u některých mrazivě dokonale (Jack Nicholson). Obzvláště právě Nicholsonův prezidentský kapitulační mononekrolog o tom, čeho že mohou Mars a Země docílit dohromady, je laciný k popukání a je jen dalším důkazem jeho herecké geniality.
Stejně laciná je i vizuální stránka filmu a celý "příběh". Marťané, létající talíře, lasery - to vše se po technické stránce pohybuje někde na pomezí Woodovy "klasiky" Plán 9 a Funèsovou četnickou labutí písní o mimozemšťanech. Děj je rozkouskován do skečů, šitý horkou Ariadninou nití a když je nejhůře, tak se před kamerou zničehonic objeví deus ex-machina Tom Jones a za pět minut už vítá vítěznou písní na paloučku nejen nové ráno, ale i půlku osádky Noemovy archy.
Po obrazové stránce kvalita Blu-ray detailu posunula CGI efekty ještě více k absurditě, což celkovému vyznění filmu paradoxně pomohlo. Určitě nečekejte nějaké vizuální orgie, spíše dobře odvedenou práci při převodu, vysoký kontrast, syté barvy a černou černou. Samozřejmost, která ale není tak úplně vždy samozřejmostí.
Jen těžko však tento klad vymaže dva důležité zápory - hudební podkres filmu sice skvěle zapadá do padesátých let, ale společně s efekty tak převyšuje hlasitost dialogů, že se bez ruční úpravy vyvážení reproduktorů neobejdete buď vy, nebo alespoň vaši sousedé. Stejně tak je velkým zklamáním to, že dabovaná verze je jen ve velmi nekvalitním stereu.


Originální trailer filmu Mars útočí!
Tim Burton se z filmové lásky k Edwardu D. Woodovi, Jr. vyznal i přímo na plátně, takže politickou a filmovou satiru Mars útočí! není těžké zařadit. Přesto má tenhle snímek jednu jedinou, zato však podstatnou chybu - úmyslně blbý film je pořád především blbým filmem a až dlouho potom chytrou poklonou nechtěnému géniovi blbých a ještě blbějších padesátkových béček. Vždyť Shyamalan taky točí schválně jeden špatný film za druhým a nikdo ho za to nechválí... (Dělá to schválně, ne?)
Ono když se to vezme kolem a kolem, tak na papíře tenhle guláš vypadá jako sranda k popukání. Ale na plátně? Na plátně to nedokázal vtipně natočit ani Tim Burton.
BONUSY
Film je distribuován bez bonusů.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: DTS-HD Master Audio 5.1 (angličtina), Dolby Digital 2.0 (čeština, thajština), Dolby Digital 5.1
Jazyky: angličtina, čeština, thajština, japonština, italština, francouzština, němčina, portugalština
Titulky: české, anglické pro neslyšící, japonské, norské, portugalské, rumunské, švédské, thajské, řecké, francouzské, finské, holandské, čínské, korejské, dánské, německé pro neslyšící, italské pro neslyšící
Obraz: 16:9; 2.40:1


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Na tohle jsem kdysi poslal kamaráda... (JB, 12.10.2010 19:25) Reagovat

    ...a myslím, že mi spílá ještě dnes, když si na to vzpomene.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY