Oscar 2020: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 18.01.2020 12:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Největšími letošními favoritkami jsou Renée Zellweger v životopisném filmu Judy a Laura Dern v dramatu Manželská historie.
NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

1. Renée Zellweger (Judy)

Renée Zellweger ve filmu  / JudyZatímco minulý rok přichystal v hlavní ženské kategorii překvapení v podobě vítězství Olivie Colman nad Glenn Close, letošní ročník by podobné překvapení poskytnout neměl. Hlavní ženskou favoritkou je Renée Zellweger za výkon v hudebním životopisném dramatu o hollywoodské herecké a pěvecké legendě Judy Garland s názvem Judy. Za Judy už má Zlatý glóbus a zcela jistě se dočká i svého druhého Oscara. Toho prvního dostala v roce 2004 za vedlejší roli ve filmu Návrat do Cold Mountain.

2. Charlize Theron (Bombshell)

Charlize Theron ve filmu  / BombshellCharlize Theron je nominována za roli televizní hlasatelky Megyn Kelly, jedné ze tří žen, která pomohla usvědčit tiskového magnáta Rogera Aillese ze stanice Fox News, jehož obvinily ze sexuálního obtěžování ve filmu Bombshell. Pro Theron je to třetí oscarová nominace. Oscara má za výkon ve filmu Zrůda z roku 2004.

3. Scarlett Johansson (Manželská historie)

Scarlett Johansson ve filmu Manželská historie / Marriage StorySvou první oscarovou nominaci v hlavní herecké kategorii si připsala Scarlett Johansson za roli Nicole Barber, která se rozvádí se svým manželem Charliem v dramatu Manželská historie. Johansson je zároveň nominována i v kategorii vedlejší za roli Rosie Betlzler, matky hlavního dětského hrdiny v komedii Králíček Jojo.

4. Saoirse Ronan (Malé ženy)

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy / Little WomenSaoirse Ronan je nominována za hlavní roli učitelky Jo, jedné ze čtyř sester Marchových v adaptaci často zfilmovávané knihy Lousiy May Alcott Malé ženy. Jde už o čtvrtou nominaci pro Ronan a třetí za hlavní roli. Předtím byla nominována za Pokání (vedlejší role) a Brooklyn a Lady Bird (obě hlavní).

5. Cynthia Erivo (Harriet)

Cynthia Erivo ve filmu  / HarrietNejvětším překvapením letošní pětky nominovaných je herečka Cynthia Erivo, která v nominacích "předběhla" favorizovanější herečky Awkwafinu a Lupitu Nyong´o. Erivo je nominována za roli otrokyně v dramatu Harriet. Jde o její první oscarovou nominaci. 



And The Oscar Goes to…


Zde by měla na 99 % zvítězit Renée Zellweger za film Judy.

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

1. Laura Dern (Manželská historie)

Laura Dern ve filmu Manželská historie / Marriage StoryNejvětší favoritkou vedlejších hereckých kategorií je Laura Dern za roli drsné bezskrupulózní právničky v dramatu Manželská historie. Za tuto roli získala už Zlatý glóbus a je to pro ni celkem třetí oscarová nominace. Ty předchozí má za filmy Popínavá růže (hlavní kategorie) a Divočina (vedlejší kategorie).

2. Margot Robbie (Bombshell)

Margot Robbie ve filmu  / BombshellMargot Robbie je nominována za roli Kayli Pospisil, jedné ze tří hlasatelek stanice Fox News, která pomohla odhalit sexuální obtěžování ze strany tiskového magnáta Rogera Aillese v dramatu Bombshell. Jde o druhou oscarovou nominaci pro Robbie, která byla nominována před třemi roky v hlavní roli dramatu Já, Tonya.

3. Florence Pugh (Malé ženy)

Florence Pugh ve filmu Malé ženy / Little WomenFlorence Pugh je nominována za roli Amy Marchové, jedné ze čtyř sester z dramatu Malé ženy. Jde o její první oscarovou nominaci. 



4. Scarlett Johansson (Králíček Jojo)

Scarlett Johansson ve filmu Králíček Jojo / Jojo RabbitScarlett Johansson je nominována za roli Rosie Betzler, matky hlavního dětského hrdiny komedie Králíček Jojo. Jde o její první oscarovou nominaci. Zároveň je letos nominována ještě za hlavní roli v Manželské historii



5. Kathy Bates (Richard Jewell)

Sam Rockwell, Kathy Bates, Paul Walter Hauser ve filmu Richard Jewell / Richard JewellPětici nominovaných hereček ve vedlejší kategorii pak doplňuje veteránka Kathy Bates za roli matky hlavního hrdiny z filmu Richard Jewell. Bates "předběhla" v nominacích trojici favorizovanějších hereček Jennifer Lopez, Zhao Shuzhen a Annette Bening. 


And The Oscar Goes to…

Zde na 99 % zvítězí Laura Dern za Manželskou historii.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY