TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí

Vydáno: 27.12.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Drtivou většinu našeho televizního výběru na přelomu roku tvoří vesměs premiérové a oceňované animáky, které zastiňují všechno ostatní. Na programu tak budou třeba Zootropolis, třetí Auta, Hledá se Dory nebo Kniha džunglí.
Princ egyptský (The Prince of Egypt) (pátek 27. 12., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / sobota 28. 12., 09.40 - 11.20 / pondělí 30. 12., 06.10 - 07.50)

Plakát filmu Princ egyptský / The Prince of EgyptAnimovaný snímek ze druhé poloviny devadesátých let je dodnes jedním z nejlepších počinů produkčního studia DreamWorks a velmi přátelskou a nenásilnou formou představuje slavný biblický příběh. Režírující trio Brenda ChapmanSteve Hickner a Simon Wells se v něm mohlo spolehnout na výborně napsaný scénář, který zcela seriózní a religiózní téma pojímá decentně, ale nebojí se ani jemného humoru, takže dospělého diváka určitě neurazí a dětského zase neznudí. Opírá se též o kouzelnou atmosféru, svižné tempo, střídmou stopáž a úchvatnou a na Oscara nominovanou hudbu Hanse Zimmera, jejímž vrcholem pak je stejnou cenou ověnčená titulní píseň v podání Mariah Carey a Whitney Houston. Radost udělá i poctivá a téměř dokonalá ruční animace, která je fascinující i v dnešní době. Morální poučení navíc není laciné a nijak nevyčnívá a také muzikálová čísla jsou zdařilá a nekýčovitá. Škoda jen, že v televizi nelze slyšet původní hvězdné hlasové obsazení. Téměř bezchybná rodinná klasika na páteční večer.

Zajímavost: Na snímku spolupracovalo šest stovek odborníků na náboženství.

Originální trailer filmu Princ egyptský / The Prince of Egypt
Já, padouch 2 (Despicable Me 2) (sobota 28. 12., Nova, 20.20 - 22.05 / pondělí 30. 12., 12.50 - 14.35 / úterý 31. 12., Nova Cinema, 16.50 - 18.35)

Český plakát filmu Já, padouch 2 / Despicable Me 2Šest let staré pokračování úspěšného animovaného snímku už není tak originální, stále je ale dost povedené. Režijní duo Pierre Coffin a Chris Renaud v něm toho moc nevymýšlelo a znovu se spolehlo na perfektní animaci, svižné tempo a střídmou stopáž, během níž není prostor na nudu. S příběhem to tentokráte není tak slavné, protože špionážní zápletka je dost chabá, moc nedrží u sebe a přece jen je určena více pro dětské publikum. Hlavní otěže navíc začínají přebírat stále populárnější mimoni, kteří zde naštěstí ještě nejsou tak otravní a předvedou poměrně dost solidních vtipů a skečů. Sázkou na jistotu pak je pohodový hudební doprovod, v němž vyčnívá titulní song Pharrella Williamse, který se dočkal i oscarové nominace. Škoda jen, že hlavní hrdina je nudný, nezajímavý a hraje vedlejší housle. Nenáročná záležitost pro celou rodinu, o níž více prozradí naše recenze

Zajímavost: Jedná se o vůbec první sequel z produkce Illumination Entertainment.

Český trailer filmu Já, padouch 2 / Despicable Me 2
Zootropolis: Město zvířat (Zootopia) (neděle 29. 12., Nova, 17.30 - 19.30 / středa 1. 1., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / čtvrtek 2. 1., 07.55 - 09.50)

Český plakát filmu Zootropolis: Město zvířat / ZootopiaTři roky starý animák byl svého času obrovským překvapením a zaslouženě získal Oscara ve své kategorii. Režírující dvojice Byron Howard a Rich Moore v něm totiž velmi citlivě a navíc funkčně spojila kriminálku, buddy movie, komedii a drama, aniž by jediný z žánrů převažoval. Nebála se ani temnějších podtónů, které tedy jen probleskují, nicméně stojí za to a výsledku dodávají napětí a spád. Nechybí tu ani výtečná a decentní lidskoprávní agitka, satira na současnou společnost a vynikající a vypointované hlášky. Samozřejmostí pak jsou dokonalá a bezchybná animace, svižné tempo, poměrně střídmá stopáž a v tomto případě i sympatičtí zvířecí hrdinové. Velice specifickou a vesměs pohodovou atmosféru ještě umocňuje hudba Michaela Giacchina. Až na některé laciné, kýčovité a omílané životní mantry není filmu co vytknout. Dokonalá rodinná záležitost a tip týdne, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Ve filmu vystupuje přesně šedesát čtyři různých zvířecích druhů.

Český trailer filmu Zootropolis: Město zvířat / Zootopia
Kniha džunglí (The Jungle Book) (neděle 29. 12., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pondělí 30. 12., 12.40 - 14.35)

Český plakát filmu Kniha džunglí / The Jungle BookNejnovější a komerčně velice úspěšná adaptace legendární knihy Rudyarda Kiplinga vznikla před třemi lety a totálně uchvátí vizuálními efekty, které si odnesly Oscara. Režírující Jon Favreau v ní vsadil z drtivé většiny na počítačovou animaci, kterou naklíčoval do hraného filmu a výsledkem je fascinující záležitost, která dokonale ukazuje možnosti současné technologie. Jediným živým hercem tak je debutující, ale vynikající Neel Sethi, který se všemi zvířaty kooperuje zcela přirozeně a jejich digitální původ není skoro vůbec poznat. Daní za to je ovšem to, že příběh je notně zjednodušen, dost upozaděn a zcela mu chybí jakékoli napětí nebo temnější scény, protože je určen mladšímu publiku. Částečně ho zachraňují nostalgická atmosféra, relativně svižné tempo a několik emočně silných momentů, i když u některých je už tvůrce moc prvoplánový. Další z tipů týdne, u kterého se opět pobaví celá rodina, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Jako předobraz vytvoření prostředí sloužily tvůrcům záběry odlehlých džunglových oblastí v Indii.

Český trailer filmu Kniha džunglí / The Jungle Book
Můj kamarád drak (Pete’s Dragon) (pondělí 30. 12., Nova, 17.35 - 19.30 / čtvrtek 2. 1., 09.10 - 10.55)

Český plakát filmu Můj kamarád drak / Pete's DragonI disneyovská rodinná fantasy vznikla před třemi lety, na rozdíl od té výše zmiňované ale spoléhá na trochu jiné atributy. Režisér a spoluscenárista David Lowery v ní vsadil na staromilskost a poctivé řemeslo a opíral se o kouzelnou až pohádkovou atmosféru, trochu otřepaný, ale stále funkční příběh o přátelství člověka a monstra a trochu pomalejší tempo. Diváka si získá i nádhernými záběry magických a zdánlivě nekonečných lesů, výborným digitálním drakem a posmutnělou náladou, která obklopuje celý snímek. V hlavní dětské roli se představí obstojný Oakes Fegley, jemuž dělají společnost mimo jiné Bryce Dallas HowardRobert Redford nebo Karl Urban. Vysloveně ovšem zamrzí to, jak je celý výsledek nenápadný a nevýrazný a chybí v něm jedna jediná emočně silnější a zapamatovatelnější scéna. Další tip pro celou rodinu a i o něm blíže píše naše recenze.

Zajímavost: Fegley v drtivé většině natáčel naboso.

Český trailer filmu Můj kamarád drak / Pete’s Dragon
Hledá se Dory (Finding Dory) (pondělí 30. 12., Nova, 20.20 - 21.55 / středa 1. 1., 13.05 - 14.45 / čtvrtek 2. 1., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Hledá se Dory / Finding DoryTřináct let se čekalo na to, až vznikne pokračování legendárního a úspěšného animáku Hledá se Nemo. Režisér a spoluscenárista Andrew Stanton v něm sice nedělá nic vysloveně špatně, na celém výsledku je ale znát, že vznikl spíše pro marketingové a merchandisingové účely než kvůli tomu, aby bylo řečeno něco nového. Animace je pochopitelně naprosto precizní, tempo dost svižné a stopáž natolik střídmá, že se nikdo nemůže začít nudit. Problém je v samotné hlavní postavě, která je bohužel po chvíli dost otravná a její vlastnost vše okamžitě zapomínat je vtipná jen chvíli, celou zápletku ale neutáhne. I proto je děj jen sledem více, či méně vtipných epizod, které zachraňují skvělé vedlejší postavy, několik výborně vypointovaných vtipů a dobře vymyšlené hlášky. Velkým pozitivem ovšem budiž to, že po emocionální stránce vše funguje na výbornou, tvůrci nijak netlačí na pilu a nechávají divákům čas na to vše prožít. Další příjemná rodinná podívaná, o níž detaily prozradí naše recenze.

Zajímavost: S pětadvaceti milony lajků je Dory nejoblíbenější disneyovskou postavou na facebooku.

Český trailer filmu Hledá se Dory / Finding Dory
Auta 3 (Cars 3) (úterý 31. 12., Nova, 14.10 - 15.55)

Český plakát filmu Auta 3 / Cars 3I dva roky staré (snad) završení úspěšné animované trilogie je spíše marketingovým tahem než čímkoli jiným. Debutující režisér Brian Fee v něm vsadil na naprostou jistotu a ústřední příběh je variací na stokrát viděné, takže nemá čím překvapit. K dobru mu ale připsáno to, že se skoro vůbec nepokouší o infantilní humor a fungují mu i vážnější momenty, které nepůsobí kýčovitě a lacině. Jinak zůstává vše při starém, což znamená, že animace je precizní a při detailnějších záběrech už se těžko rozpoznává, že nejde o hraný film, tempo je svižné, stopáž střídmá, atmosféra naprosto pohodová a vše je plné akce a sytých barev. Hlavní hrdinové jsou pořád stejní sympaťáci, milovníci aut navíc ocení některé modely, které vypadají vskutku parádně a skoro simulují reálnou podobu. Jen škoda té zoufalé neoriginality. Rodinná zábava na poslední odpoledne roku, jejíž podrobnosti naleznete v naší recenzi.

Zajímavost: Kvůli dostatečné věrohodnosti se na filmu podíleli závodníci a trenéři ze závodů série NASCAR.

Oficiální český trailer Auta 3 / Cars 3
Spiklenci (The Associate) (úterý 31. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / středa 1. 1., 16.00 - 18.05 / čtvrtek 2. 1., 12.00 - 14.10)

Plakát filmu Spiklenci / The AssociateV našich končinách skoro neznámá komedie ze druhé poloviny devadesátých let se moc nevysílá a postupem času byla zastíněna podobnými žánrovkami, což je ale škoda. Režírující Donald Petrie v ní natočil z dnešního pohledu nadčasovou záležitost o nelehkém údělu žen, které chtějí prorazit v ryze mužském byznysu a spolehl se při tom na velmi inteligentní humor a poměrně chytrou zápletku, která vychází z literární předlohy Jenara Prieta. Tomu pak dodal vesměs pohodovou atmosféru, která má nádech osmdesátých let, svižné tempo a decentní důraz na feministickou linku, která ale nemůže nikoho urazit a navíc se zase nebere tolik vážně. V hlavní roli exceluje umírněná, ale skoro dokonalá Whoopi Goldberg, s níž báječně drží krok Dianne Wiest, dále se pak objeví Eli WallachTim Daly nebo Bebe Neuwirth, cameo tu má i současný prezident USA Donald Trump. O to větší je škoda závěrečné třetiny, která postrádá logiku, je notně přepálená a není už tak vtipná. Příjemně alternativní a neprvoplánová zábava na silvestrovský večer.

Zajímavost: Dodnes jde o poslední film, v němž byla Goldberg ohlašována jako hlavní hvězda.

Originální trailer filmu Spiklenci / The Associate
Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (středa 1. 1., ČT1, 09.25 - 11.25)

Plakát filmu  / Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čertČeskoslovenská normalizační pohádka ze druhé poloviny sedmdesátých let je točena pro televizi, což je na ní dost znát, to ale vůbec nevadí. Režisér a scenárista Jaroslav Novotný v ní totiž vycházel z geniální literární předlohy a divadelní hry Jana Drdy, takže měl práci dost usnadněnou. Mohl se tedy spolehnout na skvělý příběh, který je velmi vtipný, plný jinotajů, částečně a velmi decentně satirický a náznakově s erotickým podtextem, což bylo na svou dobu hodně odvážné. Především se ale nebere vůbec vážně a dělá si legraci ze všeho a ze všech a také sám ze sebe, čímž působí dost příjemně a zdánlivě nenáročně. Potěší i svěží tempo. Excelentní je obsazení, v němž hlavní role bravurně ztvárnili Jiřina Bohdalová a Jaroslav Moučka, kterým skvěle sekundovali mimo jiné Josef VětrovecPetr HaničinecJosef Bláha nebo Květa Fialová. K prožití takřka dokonalého zážitku je ale třeba počítat s tím, že celé provedení je skutečně až moc televizní a umělé kulisy jsou zkrátka znát. Trochu podvratná novoroční zábava.  

Zajímavost: Moučka hrál jako jediný z celého obsazení stejnou roli i v divadelní podobě dramatu. 

Ukázka z filmu není dostupná.

Earth: Den na zázračné planetě (Earth: One Amazing Day) (středa 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.35)

Český plakát filmu Earth: Den na zázračné planetě / Earth: One Amazing DayDva roky starý britsko-čínský dokument je fascinující podívanou na krásy naší planety, na které se mnohdy zapomíná. Režírující trojice Peter WebberRichard Dale a Lixin Fan měla k dispozici nádherné záběry na různá zvířata, která ukazuje do nejmenších detailů a volí k tomu pomalé tempo, které umožní divákovi je všechny vychutnat. Je sice třeba mít na paměti, že snímek je určen spíše dětskému publiku, takže někdy působí trochu naivně a víc edukativně, to by ale tolik vadit nemělo. Jeho síla totiž spočívá v neopakovatelné atmosféře a opravdu krásných momentkách z prostředí kolem nás, které musí uchvátit snad každého.Tvůrci neopomněli ani decentní humor, který je sice někdy infantilní, není ho ale tolik. Český komentář obstaral Ivan Trojan, jenž je tedy trochu jinde než původní Robert Redford, není ale výrazně rušivý a svou roli zvládl více než obstojně. Osvěžující a příjemný populárně-naučný počin na novoroční večer.

Zajímavost: Při natáčení se nikdy nestalo, že by na štáb nějaké zvíře zaútočilo.

Český trailer filmu Earth: Den na zázračné planetě / Earth: One Amazing Day


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY