Kinopremiéry: Amundsen prožívá šťastný nový rok v dokonalé lži

Vydáno: 25.12.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Rok 2019 je pomalu minulostí a v kinech ho zakončí pětice premiér, mezi kterou není jasný divácký hit. Vybírat lze z kriminálního dramatu, dobrodružného animáku, severského životopisu nebo zřejmě úděsné slovensko-české komedie.
Dokonalá lež (The Good Liar) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Dokonalá lež / The Good LiarKriminální drama ze synopse sice působí vesměs tuctově, největším jeho lákadlem je ale tvůrčí tým. Režisérem je totiž zkušený a poměrně uznávaný Bill Condon, který do hlavních rolí obsadil dvě naprosté legendy v podobě Helen Mirren a Iana McKellena. Tato tři jména by divákům měla stačit k rozhodování, zda jít do kina, nebo ne, protože o moc víc toho říci nelze. Ohlasy a komentáře tedy úplně spokojené nejsou a hovoří spíše o překombinované a zaměnitelné žánrovce, kterou drží nad vodou právě hvězdný herecký pár. Takže berte, nebo nechte být. Poslední premiéra týdne roku 2019.

Synopse: Šarmantní podvodník Roy Courtnay (Ian McKellen) si v životě nadělal spoustu problémů a jeho temná minulost mu nedá pokoj. Když na jedné internetové seznamce potká bohatou vdovu Betty McLeish (Helen Mirren), nemůže uvěřit svému štěstí. Námluvy ovšem neprobíhají zcela podle jeho představ a postupem času navíc Roy zjišťuje, že city, které chová k Betty, se stávají skutečnými. A to je pro jeho tajný plán opravdový problém.

Oficiální český trailer filmu Dokonalá lež / The Good Liar
Špióni v převleku (Spies in Disguise) (CinemArt)

Český plakát filmu Špióni v převleku / Spies in DisguiseVánoční svátky se v kinech neobejdou bez animovaného dobrodružství. To letošní vypadá jako kreslená variace na bondovky a různé agentské filmy, ze synopse se také zdá, že bude spíše zaměřeno na dětského diváka. A to je asi to jediné relevantní, co se o něm dá napsat, protože jinak jde o velkou neznámou. Divákům se poprvé představí produkční společnost Chernin Entertainment a svůj celovečerní debut si v něm odbude i režijní dvojice Nick Bruno a Troy Quane. Jasno neudělají ani dostupné ohlasy, kterých je málo, takže si na ně musíme ještě počkat. Jediné, čeho může tuzemský divák vysloveně litovat, je nutný dabing, protože ústřední duo v originále namluvili Tom Holland a Will Smith. Premiéra, která bez dětí pravděpodobně nemá smysl.

Synopse: Legendární superšpion Lance Sterling a geniální vynálezce Walter Beckett nemohou být rozdílnější. Zatímco Lance je kultivovaný, elegantní, nonšalantní a za všech okolností dokonalý, Walter je prostě jen geniální. Náročnou univerzitu vystudoval už v patnácti letech a teď pracuje na tajných výzkumech pro tajný vládní projekt. Tihle dva jsou teď nuceni spolupracovat, protože Keller Killian chce zničit svět. Walter totiž vynalezl biodynamické maskování, které špionům umožní dokonalý převlek. Díky tomuto vynálezu se tak Lance promění ve statečného, divokého a majestátního holuba. Tenhle pták je totiž tak nenápadný, že si ho nikdo nevšímá a navíc umí létat. Od této chvíle musí ti dva pracovat jako dokonale sehraný tým.

Oficiální český trailer filmu Špióni v převleku / Spies in Disguise
Amundsen (Amundsen) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Amundsen / AmundsenJelikož Vánoce budou letos na blátě a o sněhu si většina obyvatel naší země musí nechat jen zdát, poctivou zimní atmosféru by mělo nasimulovat severské dobrodružné drama o životě slavného objevitele a dobrodruha, které se částečně natáčelo i u nás. Jeho režisérem je už také hollywoodsky zkušený Espen Sandberg, klíčovou úlohu pak ztvárnil Pål Sverre Valheim Hagen. Tvůrci lákají především na to, že odhalí málo známé skutečnosti ze soukromí muže, který byl na obou pólech zeměkoule. O to větší je škoda, že dosavadní ohlasy se pohybují jen kolem lehkého nadprůměru a hovoří o dost rozpačité a místy trochu bizarní podívané. Evropská premiéra týdne.

Synopse: Roald Amundsen (Pål Sverre Valheim Hagen) býval označován jako poslední viking nebo muž, který neuměl být druhý. Byl dobrodruhem, který zaplňoval prázdná místa na mapě světa, jako první dobyl jižní pól a prošel se po obou pólech zeměkoule. Jaký ale byl tenhle slavný Nor ve skutečnosti?

Zajímavost: Sandberg prý kvůli natáčení přečetl o Amundsenovi dvacet knih.

Český trailer filmu Amundsen / Amundsen
Portrét dívky v plamenech (Portrait de la jeune fille en feu) (Artcam Films)

Český plakát filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feuZa poměrně zajímavým názvem se skrývá francouzské romantické queer drama o zakázané lásce dvou žen. Za jeho režií a scénářem stojí mladá, ale už dost ostřílená Céline Sciamma, která se lesbické tematice věnuje dlouhodobě, takže by mělo jít o sázku na jistotu. To ostatně potvrzují i ohlasy a recenze, které jsou vysloveně nadšené a chválí celkovou umírněnost, citlivost a decentnost, navíc podle nich autorka nikomu nic nevnucuje a vše zobrazuje věcně a bez větších emocí. Hlavní role ztvárnily údajně výborné Noémie Merlant a Adèle Haenel. Zcela nevánoční premiéra pro náročné publikum.

Synopse: V roce 1760 dostane talentovaná malířka Marianne (Noémie Merlant) zadání odjet do panského domu na izolovaném ostrově a namalovat tam svatební portrét Héloise (Adèle Haenel), mladé dívky z bohaté rodiny, která na přání své matky opustila klášter, aby se provdala do Milána. Svému manželství ale vzdoruje tím, že se nechce nechat namalovat, Marianne proto hraje roli najaté společnice a svůj objekt maluje po večerech zpaměti. Mezi oběma dívkami ovšem začíná růst vzájemná přitažlivost, kterou ještě umocňuje blížící se konec volnosti.

Zajímavost: Autorka filmu a herečka Adèle Haenel jsou bývalými přítelkyněmi.

Český trailer filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feu
Šťastný nový rok (Bontonfilm)

Český plakát filmu  / Šťastný nový rokPoslední slovensko-českou premiérou roku 2019 je romantická komedie, která pravděpodobně prohloubí marasmus, v němž se zdejší mainstream v posledních letech nachází. Znovu jde o populární příběhovou mozaiku několika osudů, které se protnou na horách a užijí si u toho "spoustu legrace". Už jen plakát, synopse a trailery jasně vypovídají o tom, že příčetný a jen minimálně náročný divák bude trpět jako zvíře a asi nebude moc chápat, co se kde děje. O režii se postaral Jakub Kroner, který, jak už je u podobných počinů samozřejmostí, vsadil na hvězdné obsazení, v němž se objeví Táňa PauhofováEmília VášáryováJiří BartoškaTomáš MaštalírJán KoleníkZuzana Norisová nebo Jakub Prachař. Bonusem pro tuzemské publikum je navíc to, že se "může těšit" na údajně extrémně špatný a naprosto zbytečný dabing. Filmové peklo na konec roku.

Synopse: V pohádkově zasněžených Vysokých Tatrách se schází parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci. Každý z nich tu prožívá svůj vlastní příběh. Někdo čelí velkým trapasům, jiný zase životním výzvám, další pak značným změnám, vesměs všichni ale bývalým a budoucím láskám. Na všechny ovšem čeká jedno velké překvapení.

Originální trailer filmu Šťastný nový rok


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY