TV tipy: Padouch Jánošík bojuje s Annabelle do posledního dechu

Vydáno: 20.12.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letošní sváteční televizní výběr příjemně překvapí žánrovou různorodostí, která určitě Vánoce dost vylepší. Mimo pohádkovou nabídku stojí za zmínku premiéry druhé Annabelle nebo dobrodružného snímku Do posledního dechu.
Jánošík (pátek 20. 12., ČT art, 22.30 - 23.50 a sobota 21. 12., 22.30 - 00.00)

Plakát filmu  / JánošíkČeskoslovenské dvojdílné dobrodružné drama z počátku šedesátých let se tolik nepřipomíná, přitom patří k nejlepším slovenským filmům vůbec. Režisér a scenárista Paľo Bielik se v něm legendární slovenskou mýtickou postavu snaží pojímat neheroicky a historicky věrně, což se mu po většinu času daří, i když je znát určité politicky a dobově poplatné zobrazení. Jeho výhodou bylo rozhodně to, že díky štědré, skoro tříhodinové stopáži měl prostor na prokreslení dalších postav a mohl si dát záležet na dialozích a navození potřebné atmosféry. Opíral se při tom o opulentní výpravu, nádhernou kameru plnou sytých barev a solidní hudbu a nebál se ani akce, které tedy není tolik, je ale velmi dobrá. V titulní roli exceluje František Kuchta, jemuž dělají společnost třeba Ctibor FilčíkDušan Blaškovič nebo Ondrej Jariabek. Dojem trochu kazí zbytečně pomalé tempo a přepálená délka, kdy zejména druhý díl je dost stereotypní a místy úmorný. Polozapomenutá záležitost.   

Zajímavost: Kuchta byl neherec a v době natáčení pracoval jako lékař v ilavské věznici.

Ukázka z filmu Jánošík
Jane Goodallová - životní příběh (Jane) (sobota 21. 12., ČT2, 14.50 - 16.20)

Plakát filmu Jane Goodallová - životní příběh / JaneDva roky starý životopisný dokument po formální stránce ničím nepřekvapí, jeho síla je ale úplně jinde. Režisér a scenárista Brett Morgen v něm představuje příběh vědkyně, která celý život zasvětila výzkumu a pozorování šimpanzů. Hlavní pozornost tak věnuje jejímu vztahu se zvířaty a také manželem, jímž byl kameraman Hugo van Lawick, který je také autorem drtivé většiny záběrů, které jsou ve filmu vidět. A právě ty jsou největším lákadlem, protože jde o archivní a nikde nepublikované záležitosti, které o sledované osobě dost vypovídají a prozradí i lehce z jejího soukromí. Vesměs příjemnou atmosféru ještě dotváří hudba Philipa Glasse. Jen škoda, že dokument je evidentně pořízen na zakázku National Geographic a je tedy dost konzervativní a standardní a o životě vědkyně toho zase tolik neodhalí. Výborný, ale spíše edukativní počin.  

Zajímavost: Drtivá většina výzkumů, které Jane Goodall prováděla, probíhala v Tanzanii.

Oficiální trailer filmu Jane Goodallová - životní příběh / Jane
Já, padouch (Despicable Me) (sobota 21. 12., Nova, 20.20 - 22.10 / pondělí 23. 12., 14.15 - 15.55 / úterý 24. 12., Nova Cinema, 16.50 - 18.30)

Plakát filmu Já, padouch / Despicable MeDevět let stará animovaná záležitost rozjela poměrně úspěšnou ságu a dodnes je vynikající. Tehdy režijně debutující duo Chris Renaud a Pierre Coffin v ní dostalo k dispozici poměrně napínavý a vtipný příběh, který není příliš infantilní a svým humorem pobaví dětského i dospělého diváka. Ten se tak dočká několika sofistikovaných popkulturních odkazů a chytrých vtipů. Chybět nesmí pochopitelně svižné tempo, v němž se neustále něco děje, precizní animace a celá technická stránka a velmi pohodová atmosféra, z níž je znát, že tvůrci se neberou moc vážně. Pozitivní je i to, že nezbytné morální poselství je servírováno decentně a nenuceně, a také to, že i když tu je několik sentimentálních scén, snímek nikdy nesklouzne k lacinému kýči. Bonusem navíc jsou i tehdy ještě neotravní a originální mimoni a též perfektní český dabing. Předsváteční tip pro celou rodinu, o němž více prozradí naše recenze.  

Zajímavost: Původně měli být mimoni větší a více připomínat lidi, z důvodu nedostatku peněz ale zůstali nízcí a malí.

Český trailer filmu Já, padouch / Despicable Me
Annabelle 2: Zrození zla (Annabelle: Creation) (sobota 21. 12., Nova Cinema, 22.50 - 01.05 / pondělí 23. 12., 02.50 - 05.05)

Český plakát filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: CreationDva roky starý horor je v celém Conjuring univerzu sequelem spin-offu a jako takový dopadl překvapivě dobře. Hlavní zásluhu na tom má režírující David F. Sandberg, který tedy ani toho minimálně zkušeného diváka ničím nepřekvapí, v jednotlivých scénách a momentech ale dovede výborně děsit. Nemá problém vytvořit opravdu hutnou a nepříjemnou atmosféru a skvěle pracuje se světlem a tmou, především mu ale funguje strašení jako takové a postavy, byť se většinou chovají hloupě a nelogicky, u něj nepůsobí zcela zbytečně a jen jako nutné zlo. Tomu odpovídá i obsazení, v němž sice chybí nějaká větší hvězda, na druhou stranu v něm ale není žádná vysloveně otravná postava. O to větší je škoda, že příběh nedává moc smysl, je zoufale předvídatelný a skládá za sebe ta největší žánrová klišé. Více prozradí naše recenze. Trocha děsu před Vánoci.

Zajímavost: Některé herečky se panenky opravdu bály, nechtěly s ní zůstávat o samotě a žádaly režiséra, aby celému štábu požehnal kněz, čemuž vyhověl.

Oficiální český trailer filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: Creation
Anděl na horách (pondělí 23. 12., Nova, 12.35 - 14.15 / středa 25. 12., 00.40 - 02.05)

Plakát filmu  / Anděl na horáchČeskoslovenská komedie z poloviny padesátých let dnes patří mezi nestárnoucí klasiku a je stále velmi populární. Režírující Bořivoj Zeman v ní naštěstí upustil od režimní propagandy, které je tu naprosté minimum a soustředil se jen a pouze na pohodovou atmosféru, svižné tempo a výtečný humor, který je plný nezapomenutelných hlášek a skvěle vypointovaný. K úspěchu si pomohl i krásnou kamerou, tehdy standardní sytou a přehnanou barevností a také výborně vybranými lokacemi a celkovou zimní náladou. V hlavní roli exceloval Jaroslav Marvan, kterému neméně výtečně sekundovali třeba Milada ŽelenskáJaroslav MarešJosef KemrStella Zázvorková nebo Milena Dvorská. Škoda jen, že příběh není celistvější a mění se jen ve sled vtipných epizod. To ale na druhou stranu vzhledem ke střídmé stopáži tolik nevadí. Absolutní klasika.  

Zajímavost: Tvůrci plánovali ještě třetí díl s názvem Anděl u moře, k jeho realizaci ale nikdy nedošlo.

Ukázka z filmu Anděl na horách
Provdám svou ženu (pondělí 23. 12., Prima, 13.20 - 14.55 / čtvrtek 26. 12., 00.30 - 02.10)

Plakát filmu  / Provdám svou ženuProtektorátní komedie z počátku čtyřicátých let je dnes trochu zapomenutá, což je svým způsobem škoda. Režírující Miroslav Cikán v ní vycházel ze stejnojmenné divadelní hry Julia Lébla a Jindřicha Hořejšího a výtečně v ní zkombinoval crazy komedii a operetu, aniž by jeden z těchto žánrů převažoval. Jevištní původ je na filmu dost znát, protože důraz je kladen na výborně napsané a vypointované dialogy, interiérová stránka je ale naštěstí také promyšlená a zcela záměrně minimalistická. Tvůrce se pak mohl opřít i o atmosféru, z níž je znát značný nadhled, svižné tempo a střídmou stopáž, v níž je jen minimum hluchých míst. V titulní roli exceluje Vlasta Burian, vedle kterého dostaly příležitost zejména ženské postavy v podání Světly SvozilovéZity KabátovéMarie Blažkové a Věry Ferbasové, dále se pak objeví třeba Jaroslav MarvanČeněk Šlégl nebo Raoul Schránil. Stejně jako u většiny počinů své doby i u tohoto překvapí, jak apolitický a nadčasový je. Skvělá žánrovka z těžké doby. 

Zajímavost: Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. července 1941.

Ukázka z filmu Provdám svou ženu
Rande naslepo (Mein Blind Date mit dem Leben) (pondělí 23. 12., Prima Max, 20.00 - 22.15 / úterý 24. 12., 15.45 - 17.55 / pátek 27. 12., Prima, 00.35 - 02.45)

Český plakát filmu Rande naslepo / Mein Blind Date mit dem LebenDva roky stará německá dramedie vychází ze skutečných událostí a našim největším sousedům vylepšuje žánrovou pověst. Režírující Marc Rothemund toho moc neřeší a spoléhá jen na těžko uvěřitelný příběh, jehož děj moc nedrží pohromadě, ale je sledem více, či méně vtipných scének a dialogů. Naštěstí se mohl spolehnout na svižné tempo, naprosto pohodovou a odlehčenou atmosféru, přiznanou přímočarost a fungující romantickou linii i několik dojemných momentů. Velmi dobrou ruku prokázal při obsazení, v němž na sebe nejvíc pozornosti strhává ústřední trio Kostja UllmannJacob Matschenz a Anna Maria Mühe. Jestli lze něco snímku vytýkat, pak je to v závěru přílišná přeslazenost, přehnaný optimismus a s nimi související nereálnost. Naprosto oddechová záležitost, nad níž je lepší moc nepřemýšlet.

Zajímavost: Hotel Bayerischer Hof, kde hlavní hrdina pracuje, je luxusní pětihvězdičkový hotel v Mnichově.

Oficiální český trailer filmu Rande naslepo / Mein Blind Date mit dem Leben
Cesta za králem trollů (Askeladden - I Dovregubbens hall) (úterý 24. 12., Prima Max, 17.55 - 20.00 / středa 25. 12., 14.35 - 16.30)

Český plakát filmu Cesta za králem trollů / Askeladden - I Dovregubbens hallNorská dobrodružná pohádka je zajímavou ukázkou severské žánrovky, která se od té tuzemské klasické podoby v mnohém liší. Režírující Mikkel Brænne Sandemose v ní částečně vychází ze severských mýtů, na které šikovně roubuje pohádkovou linii a mnohé překvapí jistou režií a tím, že ve výsledku není nic zásadně špatně. Může se tedy opřít o sympatické postavy, zajímavý a v rámci možností napínavý příběh, dobrou výpravu, skvělé kostýmy a fantastické lokace, které jsou částečně natáčené i u nás. Potěší i to, že funguje snaha o přesah, triky jsou uspokojivé, tempo svižné a nechybí tu ani humor, kterého tedy není tolik a je typicky seversky drsný a neprvoplánový. Pocit autenticity dodá i neznámé obsazení, v němž není slabého článku. Jen je třeba počítat s tím, že se budou bavit spíše děti a dospělým bude vše připadat příliš dlouhé. Netradiční žánrovka, která může pomoci trávit štědrovečerní večeři. 

Zajímavost: Scénář vychází z ústně tradované legendy, která pochází ze třináctého až čtrnáctého století.

Oficiální český trailer filmu Cesta za králem trollů / Askeladden - I Dovregubbens hall
Slavný myší detektiv (The Great Mouse Detective) (středa 25. 12., Nova, 06.35 - 07.50)

Plakát filmu Slavný myší detektiv / The Great Mouse DetectiveDisneyovský animák ze druhé poloviny osmdesátých let je u nás takřka neznámý, což je velká škoda. Tehdy celovečerně režijně debutující trio Ron ClementsJohn Musker a Burny Mattinson v něm totiž natočilo kreslenou variaci na Sherlocka Holmese, která výborně funguje. Nejvíc překvapí dost temná a hutná atmosféra viktoriánské Anglie, potěší i samotný příběh, který sice není tak komplikovaný jako v knižní předloze a je přece jen uzpůsoben dětskému publiku, je ale velmi sympatický, dává smysl a k románu mnohdy záměrně odkazuje. Samozřejmostí pak jsou nádherná a poctivá ruční animace, svižné tempo a krátká stopáž, v níž není čas na nějak výrazné vatové scény. Vrcholem pak je samotný závěr, který je naprosto dokonalý a precizní a odhaluje potenciál tvůrců, který i díky zaměření na dětské publikum a nulovému autorskému přístupu a riskování nebyl zdaleka využit. Příjemná záležitost, která těm nejmenším zpříjemní brzké sváteční vstávání. 

Zajímavost: V závěrečné scéně v okolí Big Benu byla vůbec poprvé ve větší míře v celovečerním animovaném filmu použita počítačová animace.

Originální trailer filmu Slavný myší detektiv / The Great Mouse Detective
Do posledního dechu (The Finest Hours) (středa 25. 12., Nova, 22.10 - 00.15)

Český plakát filmu Do posledního dechu / The Finest HoursNejvětší slabinou tři roky starého dobrodružného dramatu vycházejícího ze skutečných událostí je fakt, že pochází z produkce studia Disney. To tedy znamená, že režírující Craig Gillespie měl dost svázané ruce a nemohl jinak zajímavému a ryze chlapskému tématu dodat ten správný náboj. Atmosféra je sice poměrně dusná a hutná, ale nelze očekávat žádné drsnější scény, depresivnější ladění nebo přirozené dialogy. Místo toho se tak dostavují zbytečná romantická linie a předvídatelný a kýčovitý příběh. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržují výborná kamera, velmi dobré triky, jejichž digitální původ je ale místy dost znát a svižné tempo. Největším lákadlem pak zůstává obsazení, v němž se dostali důvěru Chris PineCasey AffleckBen Foster nebo Eric Bana. Oddechový sváteční tip.  

Zajímavost: Film byl natáčen ve venkovní umělé nádrži, v níž se úspěšně povedlo vyvolat iluzi smrtící bouře.

Český trailer filmu Do posledního dechu / The Finest Hours


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY