Kinopremiéry: Zloba a staříci popíjejí U zlaté rukavice a čekají dobrou smrt

Vydáno: 16.10.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Polovina října je v kinech ve znamení českých novinek, protože jich startuje hned šest, což nebývá úplně zvykem. Publikum ale bude asi stejně více zajímat pokračování netradiční pohádky Zloba s podtitulem Královna všeho zlého.
Zloba: Královna všeho zlého (Maleficent: Mistress of Evil) (Falcon)

Český plakát filmu Zloba: Královna všeho zlého / Maleficent: Mistress of EvilPo pěti letech se do kin vrací netradiční verze pohádky o Šípkové Růžence, která je vyprávěna z pohledu zlé čarodějnice. Podle synopse to vypadá, že tentokrát asi hlavní postava nebude tak záporná, ale bude se snažit o smíření s lidmi. Hodně zajímavé je i jméno režiséra, kterým je Nor Joachim Rønning, hlavní roli si znovu zopakovala Angelina Jolie. Tu doplňují třeba Elle FanningMichelle PfeifferJuno TempleHarris Dickinson nebo Ed Skrein. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, takže vskutku těžko odhadovat, jak to celé dopadlo. Premiéra týdne.

Synopse: Po pěti letech žije královna černé magie Zloba (Angelina Jolie) spokojeně na čarovných Blatech a její kmotřenka Růženka (Elle Fanning) dospívá. Jejich vzájemný vztah zrozený ze zrady a pomsty rozkvetl a zkošatěl. Nenávist mezi lidmi a kouzelnými bytostmi ale nezmizela, což by měla změnit nadcházející svatba mezi princem Filipem (Harris Dickinson) a Růženkou, která by měla být smírem mezi znesvářenými světy. Nečekaný zvrat událostí a setkání s novými spojenci ale dostane Růženku a Zlobu na opačné strany Velké války, která jejich rodinná pouta podrobí náročné zkoušce.

Český trailer filmu Zloba: Královna všeho zlého / Maleficent: Mistress of Evil
U Zlaté rukavice (Der goldene Handschuh) (Film Europe)

Český plakát filmu U Zlaté rukavice / Der goldene HandschuhNěmecké drama tak sice podle názvu nevypadá, ale vypráví příběh sadistického vraha žen, který řádil hlavně v sedmdesátých letech. O tom, že by mělo jít o kvalitní počin, vypovídá jméno režiséra a scenáristy Fatiha Akina, který již několik let patří mezi naprostou německou filmařskou elitu. A právě jeho osoba a potažmo tematika jsou tím jediným, co může tuzemského diváka nalákat, protože představitele hlavní role Jonase Dasslera zná jen málokdo a ani v dalších úlohách to není o mnoho lepší. Ohlasy jsou spíše spokojené a chválí celkovou podvratnost a dost černý humor, který dílo odlišuje od jemu podobných. Vypadá to tedy, že milovníci evropských filmů si přijdou na své.

Synopse: Nekompromisní portrét zvráceného psychopatického násilníka ovládaného nenávistí k ženám, sexuální nenasytností a sentimentalitou, zároveň také studie o odvrácené straně tehdejšího ekonomického zázraku v Německu, kdy jednotlivci zmítaní válečným a poválečným chaosem trpěli naprostým nedostatkem sebedůvěry.

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné knihy Heinze Strunka, která vyšla v roce 2016.

Český trailer filmu U Zlaté rukavice / Der goldene Handschuh
Staříci (CinemArt)

Plakát filmu  / StaříciČesko-slovenské roadmovie má sice tuctový námět, ten ale povyšuje to, že jeho hrdiny jsou velmi staří a jen těžce pohybliví lidé, což skýtá mnoho možností. Sice by mělo jít o vyrovnávání se s minulostí, ale nebude to asi v úplně seriózním duchu a dostane se nejspíš i na nějaký ten humor. Celovečerně režijně a scenáristicky s ním debutuje duo Martin Dušek a Ondřej Provazník, které zatím sbíralo zkušenosti v seriálech a dokumentech. Hlavním pozitivem je fakt, že většina dosavadních ohlasů je hodně spokojená a chválí částečnou originalitu a nápaditost. Největší pozornost na sebe ale prý strhává ústřední herecký pár, který tvoří Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička, pro něhož jde o velký herecký návrat. Uvidíme, jak si snímek povede v žebříčcích návštěvnosti. Premiéra, za níž se snad nebudeme muset stydět.

Synpse: Emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer) se z Oregonu vrací do Prahy. Je mu už hodně přes osmdesát, je upoután na invalidní vozík a do značné míry odkázán na pomoc ostatních. Proto už na něj na letišti čeká dávný kamarád Antonín z protikomunistického odboje (Ladislav Mrkvička). Brzy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy za jeho zločiny z padesátých let nepotrestaly. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s celou akcí pomohl. Má tahle mise šanci na úspěch?

Zajímavost: Příběh filmu je velmi volně inspirován skutečnou událostí, která se odehrála na přelomu tisíciletí.

Oficiální trailer filmu Staříci
Dobrá smrt (Falcon)

Plakát filmu  / Dobrá smrtSlovensko-česko-rakousko-francouzský dokument sleduje velice zajímavé osudy dvaasedmdesátileté Britky, která se vzhledem k postupující nevyléčitelné nemoci rozhodla pro využití eutanazie. Režisér a spoluscenárista Tomáš Krupa pečlivě sledoval její cestu do Švýcarska, kde je asistovaná sebevražda povolena a zároveň dal prostor i jejím blízkým, kteří se s tímto rozhodnutím odmítají smířit. Dle slov distributora si autor pomohl i některými prvky hraného filmu, aby byl dojem maximálně autentický. Ohlasů sice není moc, ale jsou vesměs nadšené, takže to vypadá, že tuzemská dokumentární škola nezklamala.

Synopse: Janette Butlin se musela dívat, jak její matka umírá na tehdy nediagnostikovatelnou svalovou dystrofii. I její tělo ochabuje a nemoc rychle postupuje. Dvaasedmdesátiletá žena se na rozdíl od matky rozhodla, že ze světa odejde důstojně. Velká Británie jí však možnost eutanazie nenabízí, proto si pro ni dojede do Švýcarska. To se ale moc nelíbí jejím příbuzným.

Zajímavost: Na festivalu Jeden svět získal snímek ocenění v kategorii Česká soutěž.

Originální trailer filmu Dobrá smrt
První akční hrdina + První akční dokument (Bontonfilm)

Plakát filmu  / První akční hrdinaJako jeden celek jsou uváděny dva krátkometrážní filmy, které vzdávají hold klasickým akčním filmům. Režisér a scenárista Jan Haluza, pro kterého jde o profesionální debut, se v prvním jmenovaném pustil do vod hraného filmu, kde skládá poctu i tuzemským klasikám a opírá se o pravidla akčního žánru. Lákavé je určitě obsazení, v němž se objeví Jiří MádlJiří VyorálekKryštof Hádek nebo Radim Špaček. Ani hodnocení není úplně špatné, takže by ona půlhodinka měla utéct jako voda. Druhý počin pak je dokumentem, který odhaluje inspirační zdroje tvůrců a přidává i komentář k některým ukázkám z legendárních československých a českých filmů. Dost možná zajímavá premiéra.

Synopse I: Mladý filmový fanoušek zjišťuje, že se stal hrdinou akčního filmu, který proti jeho vůli tvoří nevyzpytatelný Režisér. Podaří se mu díky znalosti základních pravidel žánru porazit zákeřné padouchy a zachránit svou životní lásku?

Synopse II: Tvůrci krátkého dokumentu se ve svém díle pokusí vyvrátit výtky o tom, že Češi neumějí natočit akční film. Mimo jiné prozradí, co je inspirovalo při natáčení díla První akční hrdina a dostane se i na několik komentovaných ukázek z legendárních československých a posléze českých filmů.

Zajímavost: Filmoví protivníci Mádlovy postavy jsou členy olomoucké skupiny historického šermu.

Originální trailer filmů První akční hrdina + První akční dokument
Hurá na pohádky (Aerofilms)

Plakát filmu  / Hurá na pohádkyČesko-slovenské animované povídkové pásmo je určeno těm nejmenším, neboť jde o sérii několika krátkých příběhů, které mají blízko k večerníčkovým epizodám. Dohromady ho daly režisérky Kateřina Karhánková a Alexandra Májová, které budou spoléhat zřejmě na různé styly animace i vyprávění. Ohlasy zatím neexistují, to ale asi nikoho nepřekvapí a nedá se předpokládat, že by se to nějak změnilo. Vzhledem k délce, která dosahuje pouhých pětačtyřiceti minut, se ale rodičům s těmi nejmenšími asi vyplatí celou záležitost vyzkoušet. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Pásmem krátkých animovaných filmů provedou dva zábavní a věčně hladoví medvědi Nedvěd a Miška z večerníčkového seriálu Mlsné medvědí příběhy. Ti se v pásmu objeví také ve třech epizodách, v nichž se díky svým bláznivým nápadům dostávají do jedné šlamastyky za druhou. Další krátký příběh pojednává o rozverných chlupáčích, kteří poprvé vstoupí do neznáma. Nechybí tu ani epizoda ze seriálu Websterovci, v níž zvídavá pavoučí hrdinka Lily poprvé míří do školních lavic.

Originální trailer filmu Hurá na pohádky
Spolu sami (Falcon)

Plakát filmu  / Spolu samiNetradiční premiérou je český studentský film, který má pouhých deset minut a jde víceméně o experiment. Režisérka a spoluscenáristka Diana Cam Van Nguyen v něm pomocí technik hraného i animovaného filmu zpracovává dost náročné téma života po ztrátě blízké osoby. Vychází v něm ze skutečných zážitků, které doplňuje animovanými rekonstrukcemi oněch bolestivých situací. Hodnocení je naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi zabývat, otázkou je, jak je to s distribucí filmu, protože distributor to nikde neuvádí a těžko předpokládat, že by šel film do kin samostatně. Jedna velká neznámá.

Synopse: Krátký snímek o životě po ztrátě milované osoby je zpracován pomocí technik hraného a animovaného filmu.

Ukázka z filmu není dostupná.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Oprava filmu Dobrá smrt (Jirka, 18.10.2019 12:47) Reagovat

    Má být Švýcarsko, ne Nizozemí ;-) Opravíte?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY