Top 10: Jean-Claude Van Damme

Vydáno: 19.10.2019 12:00 - Václav Limberk | foto: AP

Jean-Claude Van Damme, nekorunovaný král akčních béček z přelomu 80. a 90. let, slaví devětapadesáté narozeniny. Pojďme si připomenout desítku jeho nejlepších titulů.
10. Souboj cti

Jean-Claude Van Damme ve filmu Souboj cti / The QuestV roce 1996 si Jean-Claude Van Damme vzpomněl na svůj slavný Krvavý sport a natočil tak trochu podobnou "arénovku", jen s tím rozdílem, že ji zasadil do minulosti, konkrétně do roku 1925. Hraje tu dobrodruha jménem Christopher Duboise spolčeného s pirátem Edgarem Dobbsem (Roger Moore), který ho nechá opuštěného na ostrově Siam, kde ho vytrénují místní bojovníci. Poté se vydá na turnaj, kde se utkají zápasníci z celého světa. Souboj cti je naivní jednoduchá záležitost, která upoutá - podobně jako Krvavý sport - především samotnými souboji. Van Damme se ve finále utkal s mistrem Mongolska, jehož hrál Abdel Qissi - jeho starý rival z filmu Lví srdce.

Originální trailer filmu Souboj cti
9. Cyborg

Jean-Claude Van Damme, Vincent Klyn ve filmu  / CyborgTak trochu ještě béčkovější verzí Mad Maxe je cyberpunkové postapo režiséra Alberta Pyuna. Hlavní hrdina se jmenuje Gibson Rickenbacker a stojí sám proti tlupě, jíž velí charismatický Fender Tremollo (Vincent Klyn). Kromě spousty bitek v postapo kulisách toho jinak tento film moc nenabízí, ale Cyborg je tím nejlepším, co v té době mohl nabídnout jak Pyun, tak i Van Damme. A jako vždy v tehdejších vandammovkách nabídl působivého záporáka a uspokojivou závěrečnou bitku. Film měl dvě pokračování, která už ale Pyun nenatočil a Van Damme v nich nehrál (zato ve dvojce hrála tehdy ještě neznámá Angelina Jolie). 

Originální trailer filmu Cyborg
8. Dvojitý zásah

Jean-Claude Van Damme ve filmu Dvojitý zásah / Double ImpactPrvní vlaštovkou oznamující přechod hvězdy kategorie B do kategorie A byl akční krimisnímek z roku 1991. Aby toho nebylo málo, Van Damme si tu střihnul hned dvojroli dvou bratrů - Alexe a Chada - kteří byli jako malí chlapci rozděleni, a osud každého z nich se odvíjel jinou cestou, aby se v dospělosti opět setkali. Zatímco Chada si život hýčkal, Alex se musel probíjet na ulici. Obě polohy se od sebe liší jiným namaskováním a Van Damme tu nijak zásadní herectví nepředvádí, zato tu jsou opět k vidění jeho pověstné kopy a údery. Jeho hlavním protivníkem zde opět byl charismatický čínský kulturista Bolo Yeung, s nímž se poprvé sešel u Krvavého sportu.

Originální trailer filmu Dvojitý zásah
7. Karate tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se

Jean-Claude Van Damme ve filmu Karate tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se / No Retreat, No SurrenderV tomto kultovním video béčku hrál tehdy ještě neznámý Van Damme vedlejší roli ruského kickboxera Ivana, který se ve finále střetne s hlavním hrdinou Jasonem (Kurt McKinney). Van Damme tu vystřihl vskutku vzorového záporáka, na něhož je radost pohledět (o dva roky později si zopakoval dalšího ruského záporáka ve filmu Černý orel). Film natočil honkongský veterán Corey Yuen. V dalších Karate tigerech, a že jich bylo, se Van Damme už neobjevil.

Scéna z filmu Karate tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se 
6. Univerzální voják

Jean-Claude Van Damme ve filmu Univerzální voják / Universal SoldierPo zahřívacím kole s Dvojitým úderem Van Damme vtrhnul na plátna kin ve svém prvním velkém kinosnímku, v akční sci-fi, která měla být jeho vstupem do první ligy, kde by se zařadil po bok veteránů typu Stallonea a Schwarzeneggera. Partnerem mu byla další hvězda kategorie B Dolph Lundgren. Oba dva pány režírovala vycházející režijní hvězda Roland Emmerich. Jenže Univerzální voják se nijak nevyjímá z typu filmů, jež oba herci natáčeli s menším rozpočtem pro video a žádnou zásadní změnu pro Van Damma (ani Lundgrena) neznamenal. Van Damme sice ještě pár let natáčel kino filmy, ale po nijak výrazném úspěchu se vrátil zpátky na video trh, kde dál pochybně kraloval spolu s kolegy Seagalem či zmíněným Lundgrenem. Také Univerzální voják se dočkal několika pokračování a na rozdíl od Karate tigrů nebo Cyborgů se v nich dvojice Van Damme a Lundgren vrátila (dvojka Univerzální voják: Zpět v akci se tedy obešla bez Lundgrena, ale ve trojce Universal Soldier: Regeneration a ve čtyřce Universal Soldier: Day of Reckoning už Lundgren byl). 

Originální trailer filmu Univerzální voják

5. JCVD

Jean-Claude Van Damme ve filmu JCVD / JCVDV roce 2008 Van Damme překvapil v pseudobiografickém krimidramatu, kde hrál (jakoby) sám sebe. Film sice míchal fakta z Van Dammova života zmiňující jeho problémy s drogami, soudními tahanicemi s celkovým image akční hvězdy, která je ze svého života už unavená. Film si tak trochu utahuje z této image, stejně jako z jeho kolegy Seagala (ve filmu zazní, že mu dali producenti roli určenou pro Van Damma, protože si ustřihl ohon) a z akčních hvězd vůbec, i když režisér Mabrouk El Mechri jim tímto filmem vzdal zároveň hold. Jenže JCVD je také o přepadení pošty ve Van Dammově rodné Belgii a prvotní vtip s tím, že média hlásí, že Van Damme přepadl poštu, vyprchá poté, co se dozvíme, že se akční hvězda stala jen rukojmím. Poté už je snímek vcelku otravná záležitost, jejíž vtip se rychle vytratí. Tato sebezpytná Van Dammova etuda je zajímavým a výjimečným titulem ve filmografii akčního veterána.

Originální trailer filmu JCVD
4. Expendables: Postradatelní 2

Jean-Claude Van Damme ve filmu Expendables: Postradatelní 2 / The Expendables 2Krátký comeback na plátna kin herec, jehož všechny předchozí snímky od roku 1999 putovaly rovnou na video, zaznamenal v roce 2012, kdy si ho jeho slavnější kolega Sylvester Stallone vybral do role záporáka Jeana Villaina. Stallone ho chtěl získat už do jedničky do role, kterou získal Dolph Lundgren, ale Van Damme chtěl větší roli. Příliš prostoru tu sice nedostal, objeví se zde zhruba ve dvou třech scénách, ale alespoň si mohl zase zahrát skutečného padoucha a mohl se na plátně setkat s celou skvadrou svých akčních kolegů. Poté se opět vrátil do video béček. 

Český trailer filmu Expendables: Postradatelní 2 
3. Živý terč

Jean-Claude Van Damme ve filmu Živý terč / Hard TargetV akčním filmu z roku 1993 se sešel s honkongským režisérem Johnem Woo, který tímto snímkem debutoval v Americe. Hraje tu Chance Boudreauxe, který pomůže Natasche Binder (Yancy Butler) najít jejího otce. Zjistí, že ho zabil gang, jemuž velí Emil Fouchon (Lance Henriksen), který pořádá hony na lidi pro bohaté klienty. Živý terč nabídl přesně to, co se od spojení dvou akčních legend čekalo - akci, výbuchy, souboje a o víc tu nešlo. 

Originální trailer filmu Živý terč
2. Kickboxer

Jean-Claude Van Damme, Michel Qissi ve filmu  / KickboxerV tomto legendárním video béčku hraje Kurta Sloana, bratra Erica Sloana (Dennis Alexio), šampióna v karate, který vyzve na souboj thajského rváče Tong-Poa, což se ukáže být nad jeho síly. Kurt začne trénovat pod vedením Xiana (Dennis Chan), aby pomstil bratrovo zmrzačení. Kickboxer, to je krystalický Van Damme v té nejryzejší formě - špičkové akční scény na jejichž bojové choreografii se herec podílel a legendární finále, v němž můžeme sledovat jeho pověstné kopy s otočkou a také jeho legendární roznožky a provazy. Tong Poa hrál Michel Qissi, mladší bratr Abdela Qissiho, který ztvárnil o rok později Van Dammova protivníka ve Lvím srdci. Kickboxer měl řadu sequelů, v nichž už ale Van Damme neúčinkoval a štafetu po něm přebral Sasha Mitchell, který hrál jeho bratra Davida. Van Damme se objevil v remaku Kickboxer: Vengeance, kde představoval postavu Duranda stejně jako v sequelu Kickboxer: Retaliation.

Originální trailer filmu Kickboxer
1. Krvavý sport

Jean-Claude Van Damme, Bolo Yeung ve filmu Krvavý sport / BloodsportAsi nejlepším Van Dammovým filmem zůstane ten inspirovaný životem mistra bojových umění Franka Duxe, který tvrdil, že zvítězil v tajném ilegálním souboji v karate v roce 1975. Tento příběh, ať už pravdivý nebo ne, byl základem pro Krvavý sport. Van Damme tu ve své první hlavní roli hraje amerického armádního kapitána Franka Duxe, který se zúčastní ilegálního souboje v karate. Dux u filmu sloužil jako choregraf bojových soubojů. Celý příběh je tu podřízen závěrečnému finále, které z něj činí nejlepší karate arénovku, která byla natočená. Van Dammův hrdina se v něm utká s tamním šampiónem a vítězem předchozích ročníků Chongem Li, jehož hrál charismatický čínský kulturista Bolo Yeung, s nímž se pak Van Damme před kamerou sešel ještě ve Dvojitém zásahu. Nechyběl tu ani Michel Qissi, který hrál o rok později Tong Poa v Kickboxerovi. Ve vedlejší roli se tu objevil Forest Whitaker, jehož bychom zrovna v podobném filmu nečekali. Stejně jako ostatní vrcholné vandammovky i Krvavý sport se dočkal několika sequelů, v nichž se ale hlavní hvězda už neobjevila. 

Originální trailer filmu Krvavý sport


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • top (R, 23.10.2019 21:08) Reagovat

    Mezi mými TOP 10 je určitě velmi zdařilý film TIMECOP z r. 1994. Ten rozhodně stojí za zmínku, narozdíl od výše uvedených béček.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY