Zemřela Vlasta Chramostová

Vydáno: 06.10.2019 17:53 - Václav Limberk | foto: Kateřina Samková / filmserver.cz

Ve věku 92 let zemřela divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová, kterou si pamatujeme především z filmu Spalovač mrtvol.
Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová ve filmu  / Spalovač mrtvolVlasta Chramostová se narodila v roce 1926 v Brně. Debutovala ve filmu Velká příležitost z roku 1949. Zahrála si například ve filmech PastTajemství krveRudá záře nad KladnemŠkola otců nebo Probuzení. Velké role jí nabídla 60. léta, kdy se objevila ve filmech Až přijde kocourBílá paní a Spalovač mrtvol, kterým předčasně zakončila kariéru z důvodu srpnové okupace v roce 1968. V roce 1977 podepsala Chartu 77, čímž se až do roku 1989 stala režimu nepohodlnou a bylo jí znemožněno natáčet filmy.

Po roce 89 jí první velkou filmovou roli nabídl režisér Vladimír Michálek v dramatu Je třeba zabít Sekala. Za výkon v něm byla nominována na Českého lva. Další dvě nominace získala za role v dramatu Kuře melancholik a v komedii Odcházení. Jejím manželem byl kameraman Stanislav Milota, který zemřel letos v únoru. V roce 1998 jí prezident Václav Havel udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Statečná žena (David, 06.10.2019 22:08) Reagovat

    Vlasta Chramostová byla statečná žena. Dokázala překonat celonárodní ostudu když na sebe vybreptala, že byla agentkou StB Klárou, dokázala se přenést přes to, že byla členkou KSČ a manželkou komunisty. Dokázala včas obrátit svůj ostudný kabát. Opravdu národní hrdinka. Taková osobnost si zaslouží státní pohřeb, ne nějaký Karel Gott, který se zmohl akorát tak vykoktat Antichartu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY