Recenze: Rambo: Poslední krev uzavírá slavnou sérii

Vydáno: 21.09.2019 08:30 - Václav Limberk | foto: Lionsgate

Sylvester Stallone se vrací naposledy jako vietnamský veterán John Rambo, aby se rozloučil s filmovými fanoušky v posledním díle symbolicky nazvaném Rambo: Poslední krev.

Rambo: Poslední krevRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.09.2019 08:30. Sylvester Stallone se vrací naposledy jako vietnamský veterán John Rambo, aby se rozloučil s filmovými fanoušky v posledním díle symbolicky nazvaném Rambo: Poslední krev. Hodnocení: 4
Všechno to začalo před více jak třiceti lety ve filmu Rambo: První krev, kdy se Sylvester Stallone převtělil ve vietnamského veterána Johna Ramba, který se vrací z války domů. Předlohou byla kniha spisovatele Davida Morrella. Zatímco v jeho knize Rambo na konci zemřel, Stallone ho prozřetelně nechal přežít a vytvořil tak díky tomu svou druhou nejznámější filmovou postavu. Následovala tři pokračování, přičemž v tom čtvrtém (Rambo: Do pekla a zpět) se Rambo vrátil po dlouhých letech a peripetiích konečně domů.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last BloodAktuální pátý a zřejmě definitivně poslední díl - symbolicky nazvaný Rambo: Poslední krev - zastihuje Ramba spokojeně žijícího na své farmě, kde s ním žije jeho stará známá Maria (Adriana Barraza) starající se o jeho domácnost. Spolu s nimi tam žije její vnučka Gabrielle (Yvette Monreal). Díky nim má Rambo pocit, že má rodinu, pro kterou stojí za to žít a zemřít. Problém nastane ve chvíli, kdy Gabrielle zavolá z Mexika kamarádka Jezel, že našla jejího otce, který ji a její matku kdysi bez vysvětlení opustil. Gabrielle se ho i přes Rambovo varování a Mariin zákaz rozhodne navštívit. Když se nevrátí, Rambo se vydá po jejích stopách a brzy se dostane do křížku s bratry Victorem (Óscar Jaenada) a Hugem (Sergio Peris-Mencheta) Martínezovými, kteří ji drží a nutí ji a spoustu dalších mladých děvčat k prostituci. 

Pátý díl, na jehož scénáři pracoval se Stallonem Matthew Cirulnick, tentokrát nerežíroval - jako v případě předchozího dílu sám Stallone, nýbrž Adrian Grunberg. Stallone se tentokrát mohl zaměřit jen na svůj herecký výkon, který se v případě celé rambovské série soustředí převážně na fyzický výkon. Sice už nemůže běhat a skákat jako za mlada, ale zdaleka to nevadí. Tvrdost a brutalita Ramba neopustily ani v důchodovém věku.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last BloodFilm nabízí působivou akci už v úvodní sekvenci, kdy se Rambo, který se občas nechává najmout jako dobrovolník, když nějací turisté zabloudí ve špatném počasí ve špatně přístupném terénu, objevuje na koni připomínající více starého honáka a kovboje než smrtelný válečný stroj, ve který byl vycvičen. Ale brzy po konfrontaci s Gabriellou zjistíme, že Rambo v sobě stále ukrývá vztek, který musí držet na uzdě. Není to žádný senilně vzpomínající senior slintající nad starými časy, ale den za dnem žijící - uvnitř stále stejnými pocity viny se sžírající - chlap, který neudeří, dokud ho k tomu nevyprovokujete.

Už dávno nemyslí na svou vlast, pro níž proléval krev zvláště ve druhém díle, i když válku má stále v sobě, soudě podle starých výjevů z války (dokumentují je záběry z válečných týdeníků). Nyní si přeje jen jedno, žít v míru a starat se o svou rodinu. To mu opět není dopřáno a Rambo se, podobně jako ve zmíněném druhém díle, vydává na cestu pomsty. Pomocnici najde v reportérce Carmen (Paz Vega), jíž Martínezův gang kdysi unesl a zabil mladší sestru.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last BloodOd akčního filmu samozřejmě neočekáváme hluboký psychologický ponor a složité dialogy, ale přímočarost a hlavně akci a tu Rambo: Poslední krev nabízí jako opuletní hostinu a nejen v onom závěrečném finále, ale v menších dávkách v průběhu celého děje. Akční scény jsou natočeny přehledně, nekazí je roztřepaná ruční kamera. Kameraman Brendan Galvin je natočil "po staru", tak, jak se kdysi točilo v 80. a 90. letech. Ovšem jejich brutalita se zase podobá scénám z Barmy ve čtvrtém díle. Krve, usekaných, propíchnutých a explodujících údů a těl si tu filmoví fanoušci užijí dosyta, stejně jako Rambova unaveného a ošlehaného obličeje, v němž se odráží prožitá léta i útrapy.

Rambo: Poslední krev je vydařeným zakončením dlouholeté filmové série, je filmem, který se vyrovná všem předchozím dílům a nedělá jim ostudu. Nabídne přesně to, co od něj očekáváme - krev, akci, krev, akci a i něco té nostalgie - to především při závěrečných titulcích, které jsou - podobně jako tomu bylo v případě Rockyho 5, jenž měl být závěrečným dílem rockyovské ságy - složeny ze záběrů ze všech předchozích rambovských dílů.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last BloodTěžko už lze očekávat, že se Stallone k Rambovi vrátí ještě pošesté. Zatím je nutno brát tento díl jako labutí píseň a o to víc si člověk uvědomí, co v Rambovi po celá ta dlouhá léta měl - jedinečnou filmovou postavu s jedinečným filmovým představitelem. Rambo se vrátil  naposledy a nezklamal. A stejně, jako řekl Rocky na pohřbu Apolla ve čtvrtém díle, tak i my nyní můžeme říct: Sbohem Rambo, byl jsi nejlepší. Budeme vzpomínat. Takže slovo závěrem: pátý díl si nenechte ujít nejen proto, že je to nejspíše naposledy.

Český trailer filmu Rambo: Poslední krev


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY