Recenze: Hororová komedie Krvavá nevěsta tematizuje strach ze vstupu do manželství

Vydáno: 21.08.2019 12:30 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Snímek Krvavá nevěsta děsí i baví příběhem vdávající se hrdinky Grace, která si po svatbě musí podle tradice ženichovy rodiny o půlnoci zahrát vylosovanou společenskou hru - a nezemřít při tom.

Krvavá nevěstaRecenzoval/a Jan Varga dne 21.08.2019 12:30. Snímek Krvavá nevěsta děsí i baví příběhem vdávající se hrdinky Grace, která si po svatbě musí podle tradice ženichovy rodiny o půlnoci zahrát vylosovanou společenskou hru - a nezemřít při tom. Hodnocení: 3.5
Krvavá nevěsta
Ready or Not
Komedie / Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2019 , 95 min.

Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Scénář: Guy Busick
Kamera: Brett Jutkiewicz
Herci: Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Melanie Scrofano, Kristian Bruun, Nicky Guadagni, Elyse Levesque, John Ralston, , Ethan Tavares, Hanneke Talbot, , Daniela Barbosa

Česká premiéra: 22.08.2019

Hodnocení: 7/10

Distributor: CinemArt

Samara Weaving ve filmu Krvavá nevěsta / Ready or NotSvatba. Nevěsta Grace (Samara Weaving) je obyčejná osiřelá dívka, žijící donedávna u pěstounů, ženich je mládenec ze zámožné panské rodiny, která po několik generací buduje svůj majetek z prodeje společenských her. Dle dávné rodinné tradice si Grace musí o svatební noci s úderem půlnoci vylosovat náhodnou hru a společně se zbytkem rodiny si ji v jejich rozlehlém sídle zahrát. Vytáhne si hru na schovávanou, přičemž netuší, že ta jediná má speciální pravidla – musí totiž vydržet schovaná až do úsvitu slunce, zatímco se ji ostatní budou snažit najít a zabít.

Americký film Krvavá nevěsta je hororovou komedií, nicméně že jde o komedii, se začne projevovat až po určité době. Ze začátku totiž snímek působí podobně zneklidňujícím dojmem jako třeba thriller Uteč (notně nervózní hlavní hrdinka se v něm ocitá v nekomfortním prostředí, kde na ní spočívá kritický zrak příbuzných jejího snoubence, z nichž mnozí jí patrně opovrhují, nebo s ní jednají zdrženlivě). Spolu s přesunem do strašidelně vyhlížejícího rodinného paláce se zvýrazní hororová složka filmu, jejíž úloha tkví mimo jiné v tematizaci strachu ze vstupu do manželství, nejistoty vyplývající z takového svazku a obav z odmítnutí nové rodiny, do níž člověk vstupuje. Do komedie se Krvavá nevěsta začne překlápět, až když dojde na samotnou hru, kdy zmatené Grace začne pomalu docházet, oč běží, zatímco ostatní jsou nuceni chopit se nemoderních zbraní, s nimiž ani neumějí pořádně zacházet, aby učinili zadost rodinné tradici.
 
Andie MacDowell ve filmu Krvavá nevěsta / Ready or NotVelice pozitivní zprávou je ta skutečnost, že ačkoli je Krvavá nevěsta filmem poměrně neznámých hororových tvůrců (dva režiséři a dva scenáristi), tak je režírovaná i napsaná překvapivě zručně. Atraktivně vyhlížející příběh je pozoruhodně vystavěn a vyvíjí se nápaditými a nepředvídatelnými cestičkami, postavy i jejich motivace jsou přehledné a nadmíru uspokojivě propracované, a to včetně těch vedlejších (jednotliví členové rodiny jsou od sebe navzájem značně odlišní a mají na to, co se kolem nich děje, různé názory, a kromě toho je ještě ve hře několik členů služebnictva). Herecké výkony všech zúčastněných jsou více než obstojné, přestože zdaleka nejznámější z nich je Andie MacDowell v roli ženichovy matky.

Samara Weaving ve filmu Krvavá nevěsta / Ready or NotKrom toho je film příjemně brutální a krvavý, až na hranici toho, že to někomu může připadat přehnané a nechutné, leč i to je jeden ze způsobů, jimiž je generován černý a v jistých ohledech velmi specifický humor. Vytýkat lze snímku v tomto směru akorát to, že ačkoli je konzistentně zábavný prakticky od začátku do konce, tak ke smíchu vybízí jen málokdy, a i tehdy z diváka vyloudí většinou jen pobavené uchechtnutí, a napínavý není skoro vůbec, ačkoli to dost možná ani nebylo záměrem tvůrců. Mnohem podstatnější výtkou je však to, že v něm zůstaly trestuhodně nevyužité prostory zmíněného sídla a okolního prostředí, bohatého na nejrůznější tajuplné místnosti, skryté chodby a netušené lokace nabité potenciálem.
 
Film Krvavá nevěsta, jehož lze do určité míry číst i jako kritiku kapitalistických zámožných amerických rodin, je překvapivě zdařilou podívanou, byť určenou spíše tomu typu diváků, kteří se umějí smát scénám s absurdně stylizovaným násilím, v nichž se například za legračních okolností nešikovně ustřelují hlavy. Jeho tón je místy poněkud nevyvážený a útrapy hlavní hrdinky šlo klidně šponovat ještě o chvíli déle, jinak jde ale o osvěžující a navzdory prvnímu dojmu z bizarního námětu i docela chytrou záležitost s pevnou rukou budovaným průběhem a silně satisfakčním závěrem.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Krvavá nevěsta


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY