Top 10: Nejhorší americké filmy 80.let

Vydáno: 17.08.2019 16:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V následujícím článku se podíváme na deset nejhorších amerických filmů 80. let. Tato desítka filmů je držitelem antiocenění Zlatá malina, které se v Hollywoodu udílí den před Oscary už od roku 1981.
1. Can't Stop the Music (1980)

Fotografie z filmu  / Can't Stop the MusicDlouho před pseudohudebními dokumenty typu Spice World nebo Muzikálů ze střední vznikla hudební komedie inspirovaná populární disco kapelou Village People, jejímž nejznámějším hitem je dodnes YMCA, přičemž samotní členové kapely ve filmu pod fiktivními jmény vystupují. Disco muzika byla na konci 70. let na vrcholu, což se projevilo i ve filmu Horečka sobotní noci s písněmi Bee Gees, který se stal před třemi roky obrovským komerčním hitem. Snímek, v němž hrála například budoucí hvězda Policejních akademií Steve Guttenberg, tento úspěch ale nezopakoval. S tržbami 2 miliony dolarů oproti dvacetimilionovému rozpočtu šlo o velký propadák. Can't Stop the Music se stal prvním držitelem antiocenění Zlatá malina za nejhorší film roku 1980. "Konkurencí" byly mimo jiné filmy Na lovuPátek třináctého nebo Xanadu

Originální trailer filmu Can´t Stop the Music 
2. Drahá maminko (1981)

Faye Dunaway ve filmu Drahá maminko / Mommie DearestDruhým "vítězem" Zlatých malin bylo drama Drahá maminko. Šlo o životopisné drama herecké legendy Joan Crawford (hrála ji Faye Dunaway) viděné z pohledu její nevlastní dcery Christiny (Diana Scarwid), které představuje nelichotivý pohled na tuto legendu a prezentuje ji jako psychicky nestabilní ženu terorizující svou adoptovanou dceru. Film získal celkem pět Zlatých malin: za nejhorší film, herečku (Faye Dunaway se o tuto "cenu" podělila s Bo Derek), herečku ve vedlejší roli, herce ve vedlejší roli (Steve Forrest) a scénář. I přesto nešlo o komerční propadák, při rozpočtu 5 milionů utržil snímek v USA 19 milionů. Léty tento film získal kultovní status jako "nezáměrná komedie". Film Drahá maminko "porazil" konkurenci, v níž byly například snímky Tarzan, syn divočinyEndless Love nebo legendární propadák Nebeská brána.

Originální trailer filmu Drahá maminko 

3. Inchon (1982)

Laurence Olivier, Kung-won Nam ve filmu  / InchonNejhorším filmem roku 1982 byl vyhlášen válečný velkofilm mapující bitvu u Inchonu v roce 1950 během korejské války. Inchon vznikl v koprodukci USA a Jižní Koreje a byl financován korejskou Církví sjednocení - náboženským hnutím založeným v roce 1954. Náklady se vyšplhaly na tehdy monstrózních 46 milionů dolarů, zatímco jeho tržby dosáhly pouhých pěti milionů. Šlo o největší propadák roku. Inchon získal čtyři Zlaté maliny: nejhorší film, režie (Terence Young), herec v hlavní roli (Laurence Olivier jako generál Mac Arthur) a nejhorší scénář. "Konkurencí" byly filmy The Pirate MovieAnnie nebo Megaforce.

Originální trailer filmu Inchon

4. The Lonely Lady (1983)

Pia Zadora ve filmu  / The Lonely LadyNejhorším filmem roku 1983 se stalo u nás prakticky neznámé drama The Lonely LadyPia Zadora v něm hraje nevinnou školačku Jerrilee, která touží stát se slavnou scenáristkou. Její budoucí život zásadně ovlivní nepříjemný zážitek, kdy jí tehdy ještě naprosto neznámý Ray Liotta znásilní hubicí od zahradní hadice. Žena se pak vrhá do vztahu s Walterem, který ji později obviní, že se jí znásilnění líbilo. Poté, co Jerrilee vyhraje cenu za nejlepší scénář, prohlásí v přímém přenosu, že v Hollywoodu vede cesta k úspěchu jen přes postel. Film The Lonely Lady je u nás naprosto neznámý, ale soudě podle obsahu musí být skutečně příšerný. Z rekordních 11 nominací získal hned šest Zlatých malin: nejhorší film, režie, scénář, herečka, píseň a hudba. "Konkurencí" byly například filmy Jaws 3-D nebo Hercules.

Originální trailer filmu The Lonely Lady
5. Bolero (1984)

Bo Derek, Greg Bensen ve filmu  / BoleroRomantické dramapojednává o sexuálním probouzení se hlavní hrdinky (Bo Derek) hledající ideálního milence, který ji připraví o panenství. Bolero natočil manžel herečky John Derek, sám bývalý hollywoodský herec. Ten se snažil ze své ženy tímto i svým předchozím filmem - Tarzan, syn divočiny - udělat sexuální symbol 80.let. Jenže oba jejich filmy sklízely negativní recenze a Zlaté maliny. Bolero jich získalo šest: nejhorší film, režie, scénář, herečka, hudba a nejhorší vycházející hvězda (Olivia d'Abo) a ani komerčně nebyl film příliš úspěšný. Ze sedmi milionů rozpočtu byly zhruba devítimilionové tržby. Bolero "porazilo" například filmy Kočičí zlato nebo Sheena.

Originální trailer filmu Bolero
6. Rambo II (1985)

Sylvester Stallone, Julia Nickson-Soul ve filmu Rambo II / Rambo: First Blood Part II"Hvězdou" následujícího ročníku byl Sylvester Stallone, který dominoval se dvěma snímky: Rockym IV, ten posbíral pět Malin za herečku ve vedlejší roli a novou hvězdu (Brigitte Nielsen), režii, hudbu a herce. Tuto "cenu" získal Stallone i za Ramba II, který byl vyhlášen nejhorším filmem roku. Kromě této hlavní "ceny" byl ještě "oceněn" za nejhorší filmovou píseň, kterou napsal Stalloneův bratr Frank. Stalloneho to ale mrzet nemuselo, protože oba filmy byly zároveň obrovské kasovní trháky a on se díky nim ocitl v roce 1985 na vrcholu popularity. Tehdejší Stalloneova žena Brigitte Nielsen se tento rok blýskla ještě v prehistorickém dobrodružném snímku Rudá Sonja, kde pro změnu jejímu kouzlu propadnul Arnold Schwarzenegger.

Originální trailer filmu Rambo II
7. Kačer HowardPod třešňovou lunou (1986)

Prince, Kristin Scott Thomas ve filmu Pod třešňovou lunou / Under the Cherry MoonDalší ročník ovládly dva filmy: Kačer Howard a Pod třešňovou lunou. Absolutním "vítězem" roku se ale stal druhý ze zmíněných, který získal pět Malin: kromě nejhoršího filmu, také herce (Prince), herce ve vedlejší roli (Jerome Benton), režiséra (Prince) a píseň, jejímž autorem byl opět zpěvák a herec Prince. Kačer Howard si kromě hlavní "ceny" odnesl ještě Malinu za scénář, novou hvězdu a vizuální efekty. Nutno dodat, že oba filmy byly také velké komerční propadáky. Ještě dodejme, že "vítězkou" herecké kategorie byla zpěvačka Madonna ve filmu Shanghai Surprise. Ani jí, stejně jako Princovi, se nepodařilo publikum přesvědčit o svých hereckých kvalitách.

Originální trailer filmu Pod třešňovou lunou
8. Leonard Part 6 (1987)

Bill Cosby ve filmu  / Leonard Part 6V dalším ročníku "zvítězila" komedie Leonard Part 6, kde Bill Cosby jako tajný agent zachraňuje svět. Nákladný snímek, který stál 24 milionů, vydělal sotva pět milionů. Cosby byl zvolen nejhorším hercem a film měl nejhorší scénář. Mezi dalšími snímky, které se octly v nominacích vedle tohoto filmu, byly například Jaws: The Revenge nebo Ishtar. Nejhorší herečkou byla opět zvolena Madonna, tentokrát za výkon ve filmu Who's That Girl.

Originální trailer filmu Leonard Part 6
9. Koktejl (1988)

Tom Cruise, Bryan Brown ve filmu Koktejl / CocktailO rok později získala Zlatou Malinu za nejhorší film komedie s Tomem Cruisem, který objeví, že být barman není vůbec špatné. Koktejl byl komerčně velmi úspěšný a celosvětově utržil 171 milionů. Cruise ale nebyl zvolen nejhorším hercem, tuto "trofej" mu vyfoukl Sylvester Stallone za třetího Ramba. Vedle něj se v "konkurenci" mezi nejhoršími filmy ocitlo například pokračování golfové komedie Caddyshack 2. nebo rip-off E.T. mimozemšťana Mac and MeKoktejl pak získal ještě Malinu za nejhorší scénář.

Originální trailer filmu Koktejl
10. Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)

William Shatner, DeForest Kelley ve filmu Star Trek V: Nejzazší hranice / Star Trek V: The Final FrontierNejhorším filmem za rok 1989 byl vyhlášen pátý díl sci-fi série Star Trek, který natočil William Shatner. Ten byl označen jako nejhorší režisér a nejhorší herec. Dalšími "vítězi" byli například Eddie Murphy "oceněný" za nejhorší scénář (filmu Harlem Nights, který i sám režíroval) nebo herečka Brooke Shields za vedlejší roli ve filmu Závodní horečka. Další filmy nominované na nejhorší byly právě Závodní horečka, dále KriminálHrozba smrti a Karate Kid 3.

Originální trailer filmu Star Trek V: Nejzazší hranice 

Jelikož měly za sebou filmové anticeny deset let, byli zvoleni ti nejhorší za celé toto období. Nejhorším hercem dekády byl vyhlášen Sylvester Stallone, nejhorší herečkou Bo Derek. Nejhorším filmem pak Drahá maminko. Nejhorší novou hvězdou byla označena Pia Zadora.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY