Zemřel herec Rutger Hauer

Vydáno: 25.07.2019 10:02 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Po krátké nemoci zemřel ve věku 75 let nizozemský herec Rutger Hauer, který slavil úspěchy i v Hollywoodu. Jeho nejznámnější rolí je replikant Roy Batty ze sci-fi Blade Runner.
Rutger Hauer ve filmu Blade Runner / Blade RunnerRutger Hauer se narodil v roce 1944 v Nizozemí. Jeho herecká kariéra byla od začátku spjata s jeho krajanem, režisérem Paulem Verhoevenem. Natočili spolu filmy Turks fruit (nominace na Oscara za Nejlepší cizojazyčný film), Keetje TippelOranžský vojákSprej na vlasy a už v anglickém jazyce natočený středověký akční snímek Maso a krev.

V Hollywoodu Hauer debutoval v roce 1981 krimi thrilleru Noční dravci, kde si zahrál teroristu Wulfgara, který dělá starost dvojici newyorských policistů (hráli je Sylvester Stallone a Billy Dee Williams). O rok později ztvárnil svou nejslavnější roli, replikanta Roye Battyho, jehož stíhá Harrison Ford v klasické sci-fi Blade Runner. Hauer se pak objevil ještě například v kultovních béčkách Stopař a Slepá zuřivost nebo ve středověkém dobrodružném snímku Jestřábí žena. Z jeho pozdějších filmů ještě zmiňme Sin City - Město hříchu a Batman začíná. Posmrtně pak budou uvedeny filmy EmperorBreakTonight at Noon a Viy 2. Rutger Hauer zemřel po krátké nemoci v rodném Holandsku ve věku 75 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY