Top 10: deset nejlepších rolí Harrisona Forda

Vydáno: 13.07.2019 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Harrison Ford je skutečnou hereckou ikonou a žijící legendou. K dnešnímu výročí jeho 77. narozenin si připomeňme desítku jeho nejlepších rolí.
10. Podezření (1990)

Harrison Ford ve filmu Podezření / Presumed InnocentV právnickém dramatu Podezření, které podle knihy Scotta Turowa (vyšla v roce 1987) natočil zkušený Alan J. Pakula pod produkčním dohledem Sydneyho Pollacka, si Ford zahrál žalobce Rustyho Sabiche, jehož osobní i profesionální život pošramotí aféra s ambiciózní Carolyn (Greta Scacchi), jíž najdou znásilněnou a zavražděnou a Rustyho z tohoto činu obžalují. Ford zde měl přesně ty kvality potřebné proto, abychom se o osud Rustyho báli až do překvapivého konce. Také se tu objevil v pro něj netypické sexuální scéně s Gretou Scacchi, která byla při zmínce o tomto filmu často připomínána. Film v roce 1990 zaznamenal slušný komerční úspěch, když vydělal celosvětově přes 220 milionů dolarů - hodně na svou dobu.


Originální trailer filmu Podezření
9. Šest dní, sedm nocí (1998)

Harrison Ford, Anne Heche ve filmu Šest dní, sedm nocí / Six Days Seven NightsV dobrodružné romantické komedii Šest dní, sedm nocí, kterou natočil Ivan Reitman, mohl Ford zúročit svou vášeň pro pilotování malého letadla, neboť si tu zahrál dobrodruha Quinna Harrise, jehož si najme reportérka módního časopisu z New Yorku, aby ji dopravil na Tahiti. Jejich letadlo ale ztroskotá a z této nesourodé dvojice se stávají trosečníci a uprchlíci před piráty, na něž na opuštěném ostrově narazí. Ford tu kromě svého leteckého umění mohl více předvést svůj nesporný komediální talent a v tomto smyslu je Quinn trochu variací na jeho slavnou postavu neohroženého archeologa Indianu Jonese. Komickou a romantickou dvojici s ním zde vytvořila herečka Anne Heche a herecká chemie mezi nimi funguje na výbornou. Film se nezaslouženě dočkal negativních reakcí a ani komerčně se nejednalo o jednoznačný úspěch, i když nešlo ani o propadák.

Originální trailer filmu Šest dní, sedm nocí
8. Vysoká hra patriotů (1992)

Harrison Ford ve filmu Vysoká hra patriotů / Patriot GamesV akčním thrilleru Vysoká hra patriotů se Ford proměnil v bývalého příslušníka namořní pěchoty, nyní profesora Jacka Ryana. Ten je momentálně v Londýně se svou rodinou, když se nachomýtne k atentátu na královskou rodinu, který překazí a při tom zneškodní jednoho z teroristů. Tím se Ryanova rodina stane terčem pomsty bratra zabitého teroristy (hrál ho tehdy ještě neznámý Sean Bean). Ford tuto roli převzal po Alecu Baldwinovi, který Ryana ztvárnil ve filmu Hon na ponorku. Vysokou hru patriotů natočil Phillip Noyce, který pak režíroval ještě pokračování Jasné nebezpečí, opět s Fordem v hlavní roli. Po něm pak tuto postavu z knih Toma Clancyho ztvárnili Ben Affleck a Chris Pine.

Originální trailer filmu Vysoká hra patriotů 
7. Svědek (1985)

Harrison Ford ve filmu Svědek / WitnessV krimithrilleru Svěděk si Ford zahrál detektiva Johna Booka přiděleného k případu malého chlapce z komunity Amišů (hrál ho Lukas Haas), který se stal svědkem brutální vraždy. Podezření padne na jednoho z policistů (Danny Glover), který je zapleten do obchodu s drogami. Book se sám dostane do ohrožení života a spolu s malým chlapcem a jeho matkou (Kelly McGillis) se uchýlí do amišské obce, kde hledá útočiště. Jejího otce si zahrál český rodák Jan Rubeš st.Svědek je první film, který v Americe natočil australský režisér Peter Weir. Film obdržel osm oscarových nominací, z toho jednu i pro Forda, která je dosud jeho jedinou a dva Oscary (za scénář a střih). Kromě toho zaznamenal s tržbami 68 milionů dolarů i komerční úspěch.

Originální trailer filmu Svědek
6. 48 hodin v Paříži (1988)

Harrison Ford ve filmu 48 hodin v Paříži / FranticTaké setkání Harrisona Forda a "exilového" režiséra Romana Polanského dopadlo nadprůměrně dobře a vyústilo ve znamenitý thriller 48 hodin v Paříži. Ford tu hraje doktora Richarda Walkera, který je se svou manželkou na přednášce v Paříži, když se mu jeho žena záhadně ztratí. Walker brzy zjistí, že byla unesena a s pomocí mladé ženy Michelle (Emmanuelle Seigner) se ji snaží najít. Možná i proto, že se nejednalo o klasický hollywoodský projekt, ale film spíše evropského ražení s výraznou Polanského režií, neslavil snímek v USA velký komerční úspěch, nevydělal tam ani 20 milionů dolarů, které stála jeho výroba. Ford v této roli přesto zazářil a právem se řadí k jedněm z jeho nejlepších.

Originální trailer filmu 48 hodin v Paříži
5. Uprchlík (1993)

Harrison Ford ve filmu Uprchlík / The FugitiveDalšího doktora, tentokrát na útěku, si Ford zahrál v akčním thrilleru Uprchlík, životním díle režiséra Andrewa Davise. Doktor Richard Kimble je špičkový chirurg z Chicaga (z něhož pochází i sám Ford), který je obžalován z vraždy své ženy a na útěku před stejně schopným "honicím psem" Samuelem Gerardem (Tommy Lee Jones) musí dokázat svou nevinu. Uprchlík patří dodnes k největším Fordovým trhákům a kromě toho získal také sedm oscarových nominací, včetně Oscara pro Fordova protiháče Tommyho Lee Jonese za vedlejší roli. Nebýt ale skvělého Forda, těžko by kdy Jones svého Oscara získal. 

Originální trailer filmu Uprchlík
4. Pobřeží moskytů (1986)

Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix ve filmu Pobřeží moskytů / The Mosquito CoastAsi nejodvážnějším Fordovým hereckým počinem je postava z dramatu Petera Weira Pobřeží moskytů. Hrál tu Allieho Foxe, který v obavě před koncem civilizace uprchne se svou rodinou do divočiny ve Střední Americe, kde chce žít v souladu se svým přesvědčením. Allie Fox je pro Forda naprosto netypickou rolí, postavou, která není podobná žádné předtím ani potom. Možná právě proto Pobřeží moskytů v USA  propadlo a patří tak k ojedinělým hercovým komerčním neúspěchům. Vedle něj si tu zahráli Helen Mirren a River Phoenix. Film nebyl přijat dobře ani kritikou, i když poždeji se jeho hodnocení změnilo. Ford dokonce film před kritikou obhajoval. Za svůj intenzivní výkon byl nominován na Zlatý glóbus, oscarovou Akademií byl ale ignorován.

Originální trailer filmu  Pobřeží moskytů
3. Blade Runner (1982)

Harrison Ford ve filmu Blade Runner / Blade RunnerNejslavnější Fordovou rolí je vedle Hana Sola a Indiana Jonese Rick Deckard, bývalý policista, stíhající v Los Angeles roku 2019 uprchlé replikanty, kteří se bouří proti tomu, aby byli považováni jen za replikanty. Toto sci-fi natočené Ridleym Scottem je dnes mnohými považované za nejlepší film tohoto žánru, i když jde v podstatě o noirově laděnou kriminálku zasazenou do futuristických kulis (ne)připomínajících jednu možnou verzi budoucnosti. Fordovi zde byl rovnocenným protihráčem Rutger Hauer v roli jednoho z replikantů. Film kupodivu nebyl ve své době komerčně ani podle kritiků příliš úspěšný, nicméně od doby vzniku nabyl kultovního statusu. Po mnoha letech se dočkal také volného pokračování, v němž se v epizodní roli Ford znovu objevil. 

Originální trailer filmu Blade Runner 
2. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

Harrison Ford ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star WarsAž do natočení tohoto filmu byl Ford jen hercem, který se objevoval v malých epizodních rolích, což se změnilo v roce 1977, kdy si zahrál sice vedlejší, ale v důsledku nejvýraznější roli vesmírného piráta Hana Sola v přelomové sci-fi pohádce George Lucase Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Ford ztvárnil Sola se šarmem a vtipem jemu vlastním a zastínil tak i Marka Hamilla v hlavní roli naivního Luka Skywalkera. Ford se pak jako Han Solo vrátil ještě ve dvou přímých pokračováních, ve Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder a Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho, a po mnoha letech pak naposledy ještě ve Star Wars: Síla se probouzí

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1. Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

Karen Allen, Harrison Ford ve filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost ArkFordovou nejlepší rolí je pak neohrožený archeolog Indiana Jones, kterého na filmové plátno poprvé převedl Steven Spielberg v roce 1981 v dobrodružném filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Ford byl a stále je jako Indy nepřekonatelný, a když se ho nedávno v rozhovoru zeptali, kdo ho může jako Indianu Jonese nahradit, odpověděl nekompromisně: "Nikdo". Ford se pak jako doktor Jones, který se vydává s bičem a kloboukem do všech koutů světa na svá dobrodružství, vrátil ještě třikrát: v sequelech Indiana Jones a chrám zkázy, Indiana Jones a poslední křížová výprava a Indiana Jones a království křišťálové lebky. Naposledy ho v této ikonické roli uvidíme v pátém pokračování, které je planované na rok 2021. Ford řekl, že chce návrat do této role stihnout před svými 80. narozeninami.

Originální trailer filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Star Wars pred Blade Runner? HA!... (NN, 17.07.2019 19:41) Reagovat

    Star Wars pred Blade Runner? HA!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY