Speciální Preview: 9. film Quentina Tarantina - Tenkrát v Hollywoodu

Vydáno: 26.05.2019 10:00 - Václav Limberk | foto: Sony Pictures

Napjatě očekávaná novinka, kterou je devátý film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, měla světovou premiéru 21. května na filmovém festivalu v Cannes. Zde je jeho speciální Preview.
21. května měl na filmovém festivalu v Cannes světovou premiéru film Tenkrát v Hollywoodu amerického scenáristy a režiséra a v pravém smyslu slova autorského tvůrce Quentina Tarantina. Jde o jeho teprve devátý celovečerní film od jeho debutu Gauneři. Devět filmů za 27 let není mnoho, nicméně každý Tarantinův film je pro skutečné filmové fanoušky opravdový svátek.

Damon Herriman ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodTarantino v minulosti uvedl v Cannes svůj přelomový snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí, který zde měl světovou premiéru 21. května 1994, přesně 25 let před premiérou Tenkrát v Hollywoodu. Před deseti lety pak, 20. května 2009, zde měl premiéru jeho v pořadí šestý snímek: Hanebný pancharti. Tenkrát v Hollywoodu je tedy teprve jeho třetím, který zde uvedl. Všechny byly uvedeny v hlavní soutěži a hned s tím prvním - Pulp Fiction - zde také získal hlavní cenu: Zlatou palmu.

Děj snímku Tenkrát v Hollywoodu, jehož název je poctou italskému filmaři Sergiu Leonemu, jehož dva filmy nesou název Tenkrát na Západě a Tenkrát v Americe, je zasazen do roku 1969. Jeho první dvě třetiny (dvě hodiny filmu) se odehrávají v únoru 69, zatímco poslední třetina (zbývajících 39 minut) se odehrává v noci z 8. na 9. srpna, kdy proběhly ony nechvalně známé vraždy provedené šesti členy Mansonovy rodiny.

Mike Moh ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodHlavními postavami jsou Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), který hrál v černobílém westernovém seriálu "Bounty Law" na přelomu 50. a 60. let. Druhou hlavní postavu je Cliff Booth (Brad Pitt), kaskadér, který dělal Daltonovi dubla a nyní mu dělá šoféra. Oba dva muži jsou také nejlepší přátelé. A oba herci se už s Tarantinem dříve pracovně setkali, DiCaprio hrál ve westernu Nespoutaný Django, zatímco Pitt hrál v Hanebných panchartech. Nyní se oba setkávají v Tarantinově filmu poprvé spolu.

Rick dostane roli padoucha v novém seriálu s názvem Lancer, na jehož place se octne vedle postav, které hrajou herci Timothy OlyphantScoot McNairy a Luke Perry. Jeho agent Marvin Schwarzs (Al Pacino) mu nabídne roli ve spaghetti westernu natáčeném v Římě. Rick sice spaghetti western vnímá jako umělecké dno, ale přesto s Cliffem odjíždí do Evropy na půl roku. Po půl roce se Rick vrací i se svou novou manželkou do států a je právě 8. srpen 69.

Margot Robbie ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodRickovou sousedkou na Cielo Drive je vycházející hvězda Sharon Tate (Margot Robbie), která čeká dítě se svým manželem, filmovým režisérem Romanem Polanským (Rafal Zawierucha), který ale odlétá natáčet film Rosemary má děťátko do Anglie. Tate tak tráví čas ve společnosti svého přítele, kadeřníka Jaye Sebringa (Emile Hirsch), který je do ní zamilován. Sharon se vydá do kina na premiéru vlastního filmu The Wrecking Crew. Na playboy večírku, kde tancuje s Mama Cass a Michelle Philips, se zastaví herec Steve McQueen (Damian Lewis).

Cliff se vydá na natáčení seriálu The Green Hornet, kde se potká s hercem a mistrem bojových umění Bruce Leem (Mike Moh) a oba muži se zde střetnou. Nakonec ho z placu vyhodí koordinátor kaskadérů v podání Kurta Russella. Je to ten kaskadér Mike z Tarantinova staršího kousku Grindhouse: Auto zabiják?

Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodPak jsou zde postavy Mansonovy rodiny, většinou ženské, které Rick označí jako zkrachovalé hipíky. Cliffa ale zaujme flirtující dívka jménem Pussycat (Margaret Qualley), kterou zaveze na Spahnův filmový ranč, kde sám kdysi natáčel westerny a který nyní obývají členové Mansonovy rodiny. (Samotný Manson (Damon Herriman) se v celém filmu mihne jen na půl minuty). Cliff chce pozdravit svého starého kámoše a majitele ranče George Spahna (Bruce Dern). Zde se potká s otevřeným nepřátelstvím jejích členů, zvláště se Squeaky Fromme (Dakota Fanning), která s majitelem ranče spí za to, že jim ranč pronajímá.

To je zhruba nastínění děje filmu z dostupných zdrojů. Jak bylo napsáno v úvodu, měl film premiéru před pár dny a většina ohlasů byla pozitivních. Chváleny jsou oba hlavní mužské herecké výkony, věrná výprava a kostýmy vystihující atmosféru dobové uvolněnosti před onou osudnou nocí. Ta má právě tvořit finále filmu, které má být Tarantinovou verzí toho, co se té noci skutečně událo a má překypovat násilím.

U nás si musíme na premiéru Tenkrát v Hollywoodu počkat až do 8. srpna.

Český trailer filmu Tenkrát v Hollywoodu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY