Kinopremiéry: Daddy Cool John Wick leze po stěně a ocitá se v oblacích

Vydáno: 15.05.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Jasnou premiérou začínající druhé poloviny května je třetí díl akční série John Wick. Ten navíc nemá srovnatelnou konkurenci, protože ze šestice zbývajících filmů je nejatraktivnější oscarový dokument Free Solo.
John Wick 3 (John Wick: Chapter 3 - Parabellum) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu John Wick 3 / John Wick: Chapter 3 - ParabellumPo pěti letech se uzavírá zprvu nenápadná akční trilogie, která postupem času získala na oblíbenosti, a především potěšila všechny, kteří milují ryzí podobu akčního žánru, protože nabídla něco, co se už v současnosti moc netočí. I proto je dobrou zprávou, že i u závěrečného dílu se režijně angažoval Chad Stahelski, který znovu spolupracoval s představitelem titulní role Keanu Reevesem. Spolu s ním se vrací také Laurence Fishburne nebo Ian McShane, nově se objeví Halle Berry nebo Anjelica Huston. Potěšující zprávou je též to, že první ohlasy jsou nadšené a hovoří o nejlepším dílu celé série, takže natěšenost se zase o něco zvýšila. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Zabiják John Wick (Keanu Reeves) má v patách celou armádu lovců odměn usilujících o získání čtrnácti milionů dolarů vypsaných na jeho hlavu. Porušil totiž pravidla a zabil člena tajného mezinárodního spolku nájemných vrahů a stal se z něj excommunicado - psanec, který je terčem zabijáků po celém světě. Válka začíná!

Zajímavost: Berry si při zkoušení na roli zlomila tři žebra, kvůli čemuž se natáčení přerušilo.

Oficiální český trailer filmu John Wick 3 / John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Free Solo (Free Solo) (Artcam Films)

Český plakát filmu Free Solo / Free SoloSe zpožděním, ale přece se do našich kin dostává letošní vítěz Oscara za celovečerní dokumentární film. A rozhodně to není podívaná pro slabé povahy, protože jeho hlavním hrdinou je horolezec, který zdolává ty nejvyšší vrcholy bez jakéhokoli jištění, tudíž jediný špatný pohyb znamená jistou smrt. Do jeho mysli i příprav na extrémně náročný výstup nahlíží režijní dvojka Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi, které se podle ohlasů povedlo zachytit naprosto klaustrofobní zážitek, který je strhující i přesto, že divák ví, jak vše dopadne. Premiéra pro milovníky adrenalinu.

Synopse: Alex Honnold je sportovec, který si klade fyzicky a psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout nemožného. Začíná se připravovat na extrémně náročný výstup a jeho aura nepřemožitelnosti, kterou po desetiletí pracně budoval, se rázem rozpadá. Změnu ve vnímání nebezpečí úrazů a nezdarů znamená též vztah s novou přítelkyní. Dokáže se na akci, v níž půjde o život, zcela soustředit?

Český teaser filmu Free Solo / Free Solo
V oblacích (Manou the Swift) (Bontonfilm)

Český plakát filmu V oblacích / Manou the SwiftAnimovaná dobrodružství stále táhnou, proto se není co divit, že v tuzemských kinech se objevuje další. Tentokrát je ale těžké cokoli odhadovat, protože pochází z Německa a jeho režiséry a částečně i scenáristy jsou debutanti Andrea Block a Christian Haas. Asi nikoho nepřekvapí, že trailery i plakáty vypadají mnohem laciněji než u hollywoodských animáků, což nemusí být vždy na škodu, jde totiž o to, jak je vše podáno, protože taktéž příběh vypadá hodně tuctově a předvídatelně. Ohlasy zatím neexistují a nedá se předpokládat, že by se jich objevilo nějak hodně. Jedna z těch premiér, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Malý Manou je výborný letec a těší se na zkoušku létání, kterou musí každý racek podstoupit, aby mohl s celým hejnem odletět do teplých krajů. Nešťastnou náhodou ale skončí v moři a musí si vyslechnout posměšky od mladých racků a výtky od těch starších. Na mořského racka je totiž dost malý a není se co divit, protože Manou je ve skutečnosti rorýs, který se mezi racky připletl omylem. Teď se ale dozvěděl pravdu a společně s novými kamarády mezi rorýsi, které objevil, se vydává na cestu za dobrodružstvím. A to je teprve začátek jeho příběhu, na jehož konci se stane hrdinou pro všechna plemena ptáků.

Český trailer filmu V oblacích / Manou the Swift
Daddy Cool (Daddy Cool) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Daddy Cool / Daddy CoolAnglický název určitě na první dobrou neevokuje francouzskou komedii, nicméně je to tak. Její synopse tedy jasně naznačuje, jakým směrem se bude ubírat, což ale nemusí být špatně, protože podobné zápletky ještě pořád mohou být vtipné, když se nápaditě natočí a podají. Jestli tomu tak bude, ale lze jen hádat, protože režisérem a spoluscenáristou je nepříliš známý Maxime Govare a o nic lepší to není ani v hlavních rolích, které ztvárnili Vincent Elbaz a Laurence Arné. Nepomohou ani ohlasy, kterých je naprosté minimum. Ze všeho tedy vyplývá, že tuzemský distributor spoléhá především na značnou oblibu, kterou si v našich končinách francouzské komedie vybudovaly. Uvidíme, jak si tato povede.

Synopse: Adriena (Vincent Elbaz) jeho přítelkyně vykopne, protože se vůbec nechová jako zralý muž, ale spíše jako nevybouřený puberťák. Když se poznali, byla to pohoda a zábava, jenže časem všichni dospěli, až na něj. Adrien zůstal flákačem a teď se nestačí divit, jak na něj jeho přítelkyně (Laurence Arné) srší hromy a blesky. Chtěla by rodinu, jenže s někým, kdo se chová jako dítě, mít děti nejde. Adrien ale zachová chladnou hlavu a vymyslí plán, jak všem dokázat, že je dospělý - založí si soukromé jesle. To ale netuší, co tím způsobí.

Český trailer filmu Daddy Cool / Daddy Cool
Milost (Ulaskawienie) (Pilot Film)

Český plakát filmu Milost / UlaskawieniePolsko-česko-slovenské drama reflektuje temnou část historie našich sousedů a jeho synopse vypadá hodně zajímavě a atraktivně, lze ovšem očekávat spíše náročnější a tíživou žánrovku. Režisérem, scenáristou a jedním z kameramanů je ostřílený, leč u nás ne tolik známý Jan Jakub Kolski, který se bude spoléhat zřejmě hlavně na tematiku a také na obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Grazyna Blecka-Kolska a Jan Jankowski. Zdejších ohlasů je tedy hodně málo, všechny jsou ale nadšené, takže se zdá, že připravený divák s trochu vyššími nároky by měl být spokojený, což je jedině dobře, protože minulost je třeba připomínat.

Synopse: Voják s přezdívkou "Odřivous" byl zabit v roce 1946. StB ho čtyřikrát vyhrabala z hrobu, aby se ujistila, že je nepřítel lidu mrtvý. Matka vojáka nesnese to ponížení, rakev s tělem syna ukradne a přinutí manžela, aby se společně vydali na cestu do Kalvárie Paclawské a syna opět pohřbili. Jejich pouť je ale plná dramatických událostí.

Oficiální český trailer filmu Milost / Ulaskawienie
Můj nový život (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Můj nový životČeský dokument otevírá hodně závažné téma, protože se věnuje dětem a rodinám, které bojovaly s onkologickým onemocněním. Jelikož jde o časosběrný snímek, zážitek by mohl být hodně silný a doufejme, že i inspirující a motivující. Celovečerně s ním debutuje Milan Klíma, který se kromě režie podílel i na scénáři, držel v ruce kameru a celý snímek sestříhal, takže jde o autorský počin. Ohlasy zatím nejsou dostupné, ale ty asi nebudou až tak důležité, protože tematika nejspíš přebije úplně všechno. Film, který by mnohým mohl dodat naději.

Synopse: Eliška, Věruška, Sebastian, Markétka a Šárka statečně bojovali s nepřízní osudu a na své cestě životem museli překonat nepředstavitelné překážky. Dokument nabízí pohled do duše dětí a rodin, které se utkaly s onkologickým onemocněním.

Originální trailer filmu Můj nový život
Univerzity a svoboda (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Univerzity a svobodaČeský dokument řeší ambiciózní téma, neboť se pustil do vysokého školství u nás i ve světě a alespoň dle synopse se pokouší pojmenovat jeho nejzásadnější problémy. Režijně za ním stojí autorská dvojice Zuzana Piussi a Vít Janeček, která dává prostor vskutku širokému spektru mluvčích, jimž dominuje lingvista Noam Chomsky. Ve druhém plánu by měl snímek nahlížet i na fungování Akreditační komise a promluvit by mělo i několik studentů. I v tomto případě platí, že ohlasy a komentáře neexistují a divák se musí řídit především zájmem o tematiku.

Synopse: Dokument reflektuje všechny zásadní problémy českého i světového vysokého školství. Několik mluvčích se zamýšlí nad tím, jaké jsou vnitřní procesy univerzit a kam se za poslední roky posunulo vzdělávání těch nejschopnějších. Tvůrci nahlédnou také pod pokličku české Akreditační komise a jejímu pětadvacetiletému fungování.

Zajímavost: Film vznikal dlouhých sedm let.

Originální trailer filmu Univerzity a svoboda


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY