TV tipy: Nahý mezi vlky cestuje do Eldoráda, kde dostává druhou šanci

Vydáno: 03.05.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na začátku května jako by televizní dramaturgové ožili, protože do programů zařadili hned několik premiér. Těmi nejatraktivnějšími jsou romantické drama Collateral Beauty, krimikomedie Týpci a zbraně a sci-fi Divergence.
Eldorádo (The Road to El Dorado) (pátek 3. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / sobota 4. 5., 14.10 - 15.55 / pondělí 6. 5., 06.05 - 07.45)

Plakát filmu Eldorádo / The Road to El DoradoMiléniový animák je dnes skoro zapomenutý a moc se nepřipomíná. A asi se není co divit, protože trojice režisérů Bibo Bergeron, Don Paul a Jeffrey Katzenberg v něm sice pracovala s originálním tématem legendy o mystickém Eldorádu, jenže z něj nedokázala vytěžit maximum a výsledek zůstal na půli cesty. Diváky určitě upoutá první polovina, v níž nechybí atmosféra, příběh má spád a nepostrádá vtipy a chytrý humor a také postavy jsou poměrně sympatické. Postupem nedlouhé stopáže ale tempo začne upadat, někdy se vkrádá nuda a jako by docházely nápady. Animace je tedy pěkná, nicméně snímek působí uspěchaně a nedotaženě, čemuž neprospívá ani prakticky chybějící pointa. Jako nenáročná a spíše dětská zábava ale funguje báječně, většinu písní navíc složil a nazpíval Elton John, který nezklamal. Ideální tip na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Eldorádo pochází ze španělštiny a v překladu znamená zlatá země.

Originální trailer filmu Eldorádo / The Road to El Dorado
Nahý mezi vlky (Nackt unter Wölfen) (pátek 3. 5., ČT2, 23.30 - 01.10)

Plakát filmu Nahý mezi vlky / Nackt unter WölfenČtyři roky staré německé televizní drama vrací diváky do doby druhé světové války a je adaptací románu Bruna Apitze. Režírující Philipp Kadelbach v něm měl tedy práci dost usnadněnou, protože mu stačilo jen využít na maximum skromnějších televizních podmínek a už tak depresivní a smutný děj umístil do hodně komorního prostředí a vytvořil až klaustrofobní a temnou atmosféru. Nevyhýbal se ani několika opravdu brutálním a emocionálně silným scénám, které nenechají nikoho v klidu. Hodně povedený výsledek ještě dotvářejí úchvatné herecké výkony, které obstarávají u nás ne tak známé tváře, mezi nimiž se objeví Florian StetterPeter SchneiderSylvester Groth nebo Sabin Tambrea. Jediné, co výrazně kazí dojem, je zbytečné zařazení flashbacků a archivních záběrů, které snímek zpomalují a rozptylují pozornost. Trochu náročnější tip na páteční večer.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Lešeticích u Příbrami v bývalém vojenském prostoru, který vybudovali němečtí váleční zajatci.

Originální trailer filmu Nahý mezi vlky / Nackt unter Wölfen
Collateral Beauty: Druhá šance (Collateral Beauty) (sobota 4. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 5. 5., 13.00 - 14.50 / pondělí 6. 5., 09.30 - 11.20)

Český plakát filmu Collateral Beauty: Druhá šance / Collateral BeautyKdo viděl pár hollywoodských romantických dramat (nejen) z posledních let, toho to tři roky staré ničím nepřekvapí. Zkušený režisér David Frankel v něm vsadil na těžkou rutinu, protože se opíral o předvídatelný a prvoplánový příběh, v němž více, či méně lacině a očekávatelně ždíme z diváků všechny emoce. Naštěstí vyměřil snesitelnou stopáž a nasadil relativně svižné tempo, v němž je jen minimum prázdných a vatových scén. Jeho největším trumfem nicméně zůstává exkluzivní obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil spolehlivý Will Smith, jemuž zdatně sekundují Edward Norton, Kate Winslet, Michael Peña, Helen Mirren, Naomie Harris nebo Keira Knightley. Škoda, že snímek není výraznější a trochu originálnější. Nenáročná a oddechová záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: V průběhu příprav na roli zemřel otec Smithe, ten pak prohlásil, že práce na filmu pro něj byla terapií.

Český trailer filmu Collateral Beauty: Druhá šance / Collateral Beauty
Týpci a zbraně (War Dogs) (sobota 4. 5., Nova Cinema, 21.55 - 00.05 / pondělí 6. 5., 02.00 - 04.25)

Český plakát filmu Týpci a zbraně / War DogsAčkoli je tři roky starý snímek prezentován jako krimikomedie, humoru je v něm překvapivě pomálu. To je také jeho největší problém, neboť režisér a spoluscenárista Todd Phillips zřejmě chtěl natočit chytřejší podívanou s přesahem, což se mu úplně nepodařilo. Příběh je tedy rozhodně zajímavý a tematika atraktivní, chybí mu ale větší spád a sympatičtější postavy, jejichž buranství je sice v mnoha ohledech fajn a zdrojem vtipů, většinou ale otravuje a působí kontraproduktivně, radost neudělá ani nepřekvapivý a poměrně předvídatelný scénář. Slabší momenty ale z větší části kompenzuje obsazení, v němž hrají prim Miles TellerJonah Hill, které pak doplňují třeba Bradley CooperAna de Armas nebo Kevin Pollak. K dobru pak přičíst i nápaditý a hodně příjemný soundtrack. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Skutečný Efraim Diveroli se odmítl setkat s Hillem, který ho ve filmu hrál a navíc ve snaze zabránit uvedení filmu podal žalobu na většinu tvůrčího týmu.

Český trailer filmu Týpci a zbraně / War Dogs
Schůzka se stíny (sobota 4. 5., ČT art, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu  / Schůzka se stínyČeskoslovenské psychologické drama z počátku osmdesátých let se takřka nevysílá a v průběhu času upadlo v zapomnění. A je to velká škoda, protože režisér a scenárista Jiří Svoboda se v něm pustil do experimentu s formální stránkou spočívající v netradiční střihové skladbě, nezvyklých kamerových jízdách nebo subjektivní kameře. K tomu přidal i hodně silný a neveselý příběh, který je velmi působivý a v kombinaci s až intimní a netradičně temnou atmosférou zajistil vskutku sugestivní zážitek. V tom mu pomohlo i výborné obsazení, jemuž dominuje dvojice Radoslav Brzobohatý a Jana Brejchová, vedle nichž se pak objeví ještě třeba Radovan LukavskýIlja RacekJan Kačer nebo Eva Jakoubková. I přes krátkou stopáž je třeba počítat s tím, že oněch formálních experimentů je místy až moc a subjektivně se tak snímek může zdát mnohem delší. Tip pro náročnějšího a trpělivějšího diváka.

Zajímavost: Film byl nominován na hlavní cenu na festivalu v Chicagu 1983.

Ukázka z filmu není dostupná.

McCabe a paní Millerová (McCabe & Mrs. Miller) (neděle 5. 5., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu McCabe a paní Millerová / McCabe & Mrs. MillerU nás takřka neznámé westernové drama z počátku sedmdesátých let není úplně typickým zástupcem žánru a z onoho westernu využívá snad jen kulisy. Režisér a scenárista Robert Altman se v něm spoléhá na extrémné pomalé tempo, v němž velmi pečlivě buduje atmosféru dávné minulosti a rozehrává křehkou romanci, v níž klade důraz na psychologii postav. Pomáhá si při tom fantastickou a na žánr hodně netradiční muzikou sestávající z písní Leonarda Cohena a nádhernou kamerou Vilmose Zsigmonda. Soustředí se také na realismus a velmi specifický humor, který není na první pohled úplně rozeznatelný. Hlavní role pak fantasticky ztvárnili Warren Beatty a na Oscara nominovaná Julie Christie. Třešničkou na dortu pak je nečekaný a značně nehollywoodský konec. Opomíjená klasika na závěr týdne.

Zajímavost: Snímek byl natočen na motivy románu McCabe Edmunda Naughtona.

Originální trailer filmu McCabe a paní Millerová / McCabe & Mrs. Miller
Divergence (Divergent) (neděle 5. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.55 / úterý 7. 5., Prima Max, 01.20 - 06.50)

Český plakát filmu Divergence / DivergentPět let stará dobrodružná sci-fi je adaptací románu Veronicy Roth a je zástupcem ve své době hodně populárního subžánru young adult. Režírující Neil Burger v ní překvapí především zpočátku, kdy nastolí zajímavou atmosféru a stručně a jasně vysvětlí fungování celého světa budoucnosti. Potěší i svižným tempem a slušně zvládnutou akcí. Postupem času se ale začínají kupit problémy a poslední třetina už bohužel působí až nechtěně směšně. Děj je rázem překotný, částečně popírá pravidla, která byla nastolena na začátku, neznalec předlohy se snadno ztratí a navíc vůbec nefunguje stěžejní romantická linie. Výsledku pak nepřidává ani jen těžko obhajitelná přepálená stopáž. Na úrovni lehkého nadprůměru snímek udržují především zmiňovaná první polovina a velmi dobrý výkon Shailene Woodley v titulní roli. Tu doplňuje nevýrazný Theo James, v menších rolích se pak objeví Ashley Judd a Kate Winslet. Solidní žánrovka, o níž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Všichni herci před natáčením museli absolvovat dvouměsíční trénink ve výcvikovém táboře.

Český trailer filmu Divergence / Divergent
Být, či nebýt (To Be or Not to Be) (úterý 7. 5., ČT art, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Být, či nebýt / To Be or Not to BeKlasická válečná komedie z počátku čtyřicátých let u nás není tak známá a moc se nevysílá a opět platí, že je to škoda, protože snímek je přiznaným inspiračním zdrojem hned několika dnes slavných a uznávaných filmařů. Režírující Ernst Lubitsch v ní absolutně nezklamal a dělá si v ní otevřenou legraci z nacistické Evropy a servítky si vskutku nebere. Absolutně při tom rezignuje na souvislý děj a příběh postavil jako nekonečnou řadu víceméně vtipných situací a dialogů, které jsou někdy hodně brutální. Neopomíná ale ani dost odlehčenou atmosféru, kterou dokresluje na Oscara nominovaná hudba, a z níž je znát obří nadsázka. V hlavních rolích se objeví výteční Carole LombardJack BennyRobert StackFelix Bressart. Škoda jen pomalejšího rozjezdu. Nestárnoucí záležitost, o níž detaily prozradí náš Stroj času.

Zajímavost: Lombard se premiéry filmu nedožila, neboť krátce před premiérou zahynula při pádu letadla.

Originální trailer filmu Být, či nebýt / To Be or Not to Be
Utopenec na útěku (Wrongfully Accused) (středa 8. 5., Prima, 10.15 - 12.10)

Plakát filmu Utopenec na útěku / Wrongfully AccusedPoměrně solidně hodnocená americko-německá akční komedie z druhé poloviny devadesátých let je jednou z posledních zdařilých parodií. Tehdy debutující režisér a zkušený scenárista Pat Proft v ní spoléhá na klasickou šablonu, kdy se pokouší parodovat co nejvíc tehdy slavných a navštěvovaných filmů a o moc víc toho neřeší. Ve svižném tempu se tak objevuje jeden vtip za druhým, oproti ostatním žánrovkám své doby je v této naštěstí velmi málo těch vyloženě trapných a většina je poměrně nápaditých a alespoň mírně úsměvných, radost pak udělá i hudba Billa Contiho. V asi poslední pořádné hlavní roli se tu objevil klasik žánru Leslie Nielsen, jehož kariéra poté dost upadla, velký komediální talent prokázal též Richard Crenna, dále se pak objeví i Kelly LeBrock a Michael York. Ti, kteří jedenadvacet a více let staré blockbustery pamatují, se určitě příjemně pobaví, u těch později narozených se to dá jen těžko odhadovat.

Zajímavost: Většina postav ve filmu se jmenuje podle názvů měst ve státě Minnesota, neboť tvůrce je právě z tohoto státu.

Oficiální trailer filmu Utopenec na útěku / Wrongfully Accused
Tobruk (Tobruk) (čtvrtek 9. 5., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / pátek 10. 5., 05.50 - 08.00)

Plakát filmu Tobruk / TobrukV tuzemsku skoro neznámé válečné drama z druhé poloviny šedesátých let je dost opomíjeno a v průběhu času ho zastínily mnohem slavnější a asi i povedenější žánrovky. Režírující Arthur Hiller v něm nepřichází s ničím novým a de facto jen natočil typický válečný velkofilm své doby. To tedy znamená, že propracovaný příběh a psychologie postav ustoupily velkolepé výpravě a vskutku mohutné akci, která graduje v samotném závěru, jenž je fascinující dodnes. Tvůrce se tak spolehl především na klasicky chlapskou atmosféru, svižné tempo, atraktivní a krásné lokace a na svou dobu výrazně podařené vizuální efekty, které se dočkaly oscarové nominace. Potěší i to, že snímek v klíčových momentech nepostrádá napětí. V hlavní roli exceluje Rock Hudson, jemuž zdatně sekundují mimo jiné George PeppardNigel GreenGuy Stockwell nebo Jack Watson. Zapomenutá žánrovka.  

Zajímavost: Ve filmu je použita až poválečná vojenská technika, takže v tomto směru skutečnosti neodpovídá.

Originální trailer filmu Tobruk / Tobruk


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY