Kinopremiéry: Avengers nikdy neodvrací zrak a cestují do pravěku

Vydáno: 24.04.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jasnou událostí posledního dubnového týdne je premiéra epického zakončení komiksové ságy Avengers s podtitulem Endgame. Ze zbytku novinek by jeho příjemnou alternativou mělo být chválené německé drama Nikdy neodvracej zrak.
Avengers: Endgame (Avengers: Endgame) (Falcon)

Český plakát filmu Avengers: Endgame / Avengers: EndgamePo neuvěřitelných jedenácti letech a dvaadvaceti filmech se uzavírá jedna dlouhá éra komiksovek od Marvelu. Pochopitelně se v ní sejdou všichni důležití hrdinové, z nichž někteří uvolní místo svým následovníkům a je víceméně jasné, že výsledek bude epický a pro ty, co jsou s celou ságou od začátku, nejspíš i dojemný. Režie se chopila bratrská dvojice Anthony Russo a Joe Russo, která netroškaří a stopáž natáhla na monstrózní tři hodiny. V hlavních rolích se samozřejmě vracejí známé hvězdy, mezi nimiž nechybí Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Paul Rudd, Dave Bautista, Chris Evans, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Gwyneth Paltrow nebo Josh Brolin. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, to ale vůbec nikoho netrápí, protože očekávání jsou obrovská. Jasná premiéra týdne a potenciální (dvou)miliardový hit.

Synopse: Hrozivé události způsobené Thanosem (Josh Brolin), který vyhladil polovinu života ve vesmíru a silně oslabil Avengers, vedou zbylé superhrdiny k tomu, aby sebrali poslední síly a pokusili se vrátit úder. Rozhodně to ale nebude nic jednoduchého a je velmi pravděpodobné, že někteří z nich finální střet nepřežijí.

Zajímavost: Pojem Endgame pochází z šachu a je to závěrečná fáze šachové partie, kdy zbývá jen málo figur a hráč musí strategicky některé z nich obětovat, aby partii vyhrál.

Český trailer filmu Avengers: Endgame / Avengers: Endgame
Nikdy neodvracej zrak (Werk ohne Autor) (CinemArt)

Český plakát filmu Nikdy neodvracej zrak / Werk ohne AutorNěmecko-italské historické drama je poměrně nenápadné, chvála se na něj ale valí ze všech stran. Do své vlasti se po ne úplně povedené misi v Hollywoodu vrátil režisér a scenárista se šlechtickým jménem Florian Henckel von Donnersmarck a údajně vsadil na poctivou filmařinu a silný příběh. Snímek se dočkal také dvou oscarových nominací, mimo té v kategorii Nejlepší zahraniční film si Akademici všimli i kamery Caleba Deschanela. V ústředních rolích se objeví trojice Tom SchillingSebastian KochPaula Beer. Dle všeho jde tedy o vynikající evropskou alternativu komiksovému trháku, s nímž má společnou epickou tříhodinovou délku.

Synopse: Poprvé se Kurt (Tom Schilling) seznámil s moderním uměním jako dítě na výstavě "zvrhlého umění" pořádané nacisty. Po válce pak prokázal svůj talent studiem výtvarné akademie ve východoněmeckých Drážďanech. Zde se setkal s Ellie (Paula Beer) a byl přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband (Sebastian Koch), s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej zničit jakýmikoli prostředky. To, co ani jeden z nich netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten.

Zajímavost: Premiéru si film odbyl na loňském festivalu v Benátkách.

Český trailer filmu Nikdy neodvracej zrak / Werk ohne Autor
High Life (High Life) (Film Europe)

Český plakát filmu High Life / High LifeKoprodukční sci-fi drama se dle synopse evidentně snaží navázat na filozofičtější zástupce žánru, neboť by mělo mít pomalejší a meditativní tempo a spíše než o příběh by v něm mělo jít o dojmy a pocity. Dostupnými ohlasy se nemá smysl moc řídit, protože ačkoli jich je relativně dost, jsou diametrálně odlišné a hodnocení se pohybují od nuly do stovky, příkladem budiž naše recenze. A asi se není co divit, protože režisérkou a spoluscenáristkou je Claire Denis, jejíž počiny jsou vždy přijímány hodně rozličně. Někoho určitě naláká i obsazení, v němž se ze slavných tváří objeví Robert PattinsonJuliette Binoche. Premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro něhož byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členy posádky vězňů - odsouzenců k smrti. Byli pokusnými králíky poslanými na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastnila též lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se nicméně společně přibližují cíli - černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat.

Zajímavost: V rámci příprav na role absolvovali všichni herci výcvik v Evropské kosmické agentuře.

Český trailer filmu High Life / High Life
Mia a bílý lev (Mia et le lion blanc) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Mia a bílý lev / Mia et le lion blancFrancouzsko-německo-jihoafrický dobrodružný snímek upomíná na slavné počiny pro celou rodinu, které se v dnešní době v této podobě tolik netočí a do kin se také dostávají velmi zřídka. Příběh o dívce, která se snaží zachránit svého tygra před lovci, vypadá hodně přímočaře, čemuž odpovídají i ne úplně spokojená hodnocení, kterých ale není tolik. A právě samotná tematika je tím jediným, nač lze diváka nalákat, protože ne tak často režírující Gilles de Maistre je pro tuzemské publikum neznámý a ani v hlavních rolích se neobjeví nikdo povědomý. Premiéra pro všechny generace.

Synopse: Jedenáctiletá Mia (Daniah De Villiers) se s rodinou přestěhuje na farmu v Jižní Africe, kde se jí ve lví rezervaci splní sen většiny dětí. Dostane totiž malého lvíčka, mládě vzácného bílého lva, které se jmenuje Charlie. Postupem let se z nich stávají nerozluční přátelé a parťáci na celý život, jejichž pouto a láska stírá rozdíl mezi světem zvířat a lidí. Z mláděte ale vyroste dospělý lev, a jelikož se farmě nedaří tak, jak by si tatínek Mii přál, musí zvíře obětovat jako trofej pro lov turistů. Mia a bílý lev tak nemají jinou možnost než utéct a vydat se spolu na úžasnou cestu africkou savanou, aby v divočině daleko od pušek našli pro Charlieho lví království a bezpečné místo pro život.

Zajímavost: Film vznikal dlouhé tři roky, během nichž spolu dětští herci a bílí lvi vyrůstali.

Český trailer filmu Mia a bílý lev / Mia et le lion blanc
Humorista (Yumorist) (Artcam Films)

Český plakát filmu Humorista / YumoristRusko-lotyšsko-české drama je podle synopse hodně nadčasové a opět diváky vrací do dob tuhého útlaku v Sovětském svazu, který ukazuje na osobě populárního komika. Co od filmu čekat, lze odhadovat jen těžko, protože jde o režijní debut scenáristy Michaila Idova, který se spoléhal nejspíš právě na příběh a herecké výkony, které obstarávají pro tuzemského diváka nepříliš známé tváře. Ohlasů je zatím naprosté minimum, tudíž nemá smysl se jimi nějak zásadně řídit a nedá se ani očekávat, že jich po premiéře extrémně přibude. Zajímavá premiéra do klubových kin.

Synopse: V polovině osmdesátých let zemřel Brežněv, zemřel Andropov a o Černěnkovi se šeptalo, že to má taky za pár. Právě v této době vystupuje komik Boris Arkadij s neškodným skečem o opičce a žije život prominenta, kterého režim nejen toleruje, ale i podporuje. Pod povrchem se ale dusí, protože humor je z podstaty svobodný a pohrdá hloupostí mocných. V Arkadijovi tak zuří vnitřní boj mezi konformistou a buřičem. A to vše v době, kdy i humor může zabíjet.

Český trailer filmu Humorista / Yumorist
Ostrým nožom (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Ostrým nožomSlovenské drama se zdá být tematicky hodně aktuální. Lze ale jen obtížně odhadovat, jak to s ním dopadlo, neboť jde o celovečerní režijní a scenáristický debut mladého Teodora Kuhna. Ten se v něm nejspíš spolehl na silný příběh o nespravedlnosti a pomstě a možná i na nějaký ten společenský přesah. Tuzemského diváka pak určitě překvapí obsazení, v němž hrají prim méně známé tváře, mezi nimiž vynikají jen Roman LuknárMiroslav Krobot. Potěší pak to, že hodnocení, kterých tedí není nijak moc, jsou vesměs spokojená a převážně chválí. Něco drsného od našich nejbližších sousedů.

Synopse: Po útoku neonacistů na partu studentů zůstává na zemi ležet ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým neonacistům, to vše ale trvá jen chvíli. Po chybném rozhodnutí soudkyně jsou totiž vrazi propuštěni na svobodu, nikoho rázem případ nezajímá a policie se chová jako zkorumpovaná instituce. Zbyla jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Do boje se všemi se tak pouští zoufalý otec (Roman Luknár). Dokáže v tomto boji uspět?

Zajímavost: Film je inspirován skutečným případem z roku 2005.

Originální trailer filmu Ostrým nožom
Cesta do pravěku (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Cesta do pravěkuPo čtyřiapadesáti letech od svého vzniku se digitálně restaurované verze a nového uvedení do kin dočkalo jedno z nejzásadnějších československých dobrodružných dramat. Legendární počin ještě legendárnějšího režiséra a spoluscenáristy Karla Zemana o cestě čtyř kluků do hluboké historie je u nás však stále nedoceněn a větších ohlasů dosahuje v zahraničí, neboť autorova tvorba měla vliv na mnoho slavných tvůrců. Většina triků z dnešního pohledu působí úsměvně a naivně, právě v tom ale spočívá jejich kouzlo, které přetrvalo celé roky. I vzhledem ke krátké stopáži se snímek dá v pohodě usledovat i dnes, (pra)rodiče na něm mohou navíc svým potomkům ukázat, na čem vyrůstali. Klenot československé kinematografie v aktualizované podobě.

Synopse: Čtyři kluci se vydali na výpravu proti proudu času do dávné minulosti. Dobou ledovou proplují přes třetihory a druhohory až k samému počátku života na naší planetě.

Zajímavost: V New Yorku promítalo film devadesát šest kin najednou, čehož žádný tuzemský režisér už nikdy nedosáhl.

Originální trailer restaurované verze filmu Cesta do pravěku


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY