TV tipy: Slaměný vdovec King Skate slaví Den patriotů

Vydáno: 12.04.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Polovina dubna je v televizi trochu slabší a zaujme zejména milovníky dokumentů, kterých je možno vidět hned několik a jasnou jedničkou mezi nimi je tuzemský King Skate. Z hraných snímků vyniká thriller Den patriotů.
47 Róninů (47 Ronin) (pátek 12. 4., Nova, 21.35 - 23.45 / sobota 13. 4., Nova Cinema, 23.45 - 01.50)

Český plakát filmu 47 Róninů / 47 RoninAč naše recenze šest let starý dobrodružný akční snímek příliš nechválí, celková hodnocení jsou poměrně solidní. Celovečerně debutující režisér Carl Rinsch v něm poměrně šikovně kombinuje tradiční japonskou kulturu a ryze hollywoodský přístup k žánru. Ten se projevuje především využíváním fantasy prvků, kterých ale naštěstí není tolik a relativně fungují, a poněkud zběsile nastříhané akce, která je občas dost chaotická. Nutno je počítat i s tím, že postavy nejsou nijak propracované a ani příběh nemá žádný zásadní přesah a hold japonské kinematografii, který tvůrce částečně skládá, je někdy dost naivní, přesto to tolik nevadí a celé je to příjemné a v závěru i nehollywoodské. Hlavní hvězdou filmu je spolehlivý Keanu Reeves, vedle kterého se objeví spousta asijských herců, mezi nimiž vynikají Rinko KikuchiHiroyuki SanadaTadanobu Asano. Ideální tip na páteční večer, nad nímž budou vyloženě žehrat jen pravověrní japanologové.

Zajímavost: Šípy pro film vyrobil slavný výrobce Michael Reape, některé dokonce v muzejní kvalitě, aby více připomínaly dobu.

Oficiální trailer filmu 47 Róninů / 47 Ronin
Slaměný vdovec (The Seven Year Itch) (sobota 13. 4., ČT2, 13.35 - 15.15)

Plakát filmu Slaměný vdovec / The Seven Year ItchRomantická komedie z poloviny padesátých let je adaptací divadelní hry George Axelroda, který se podílel i na jejím scénáři. Režisér a spoluscenárista Billy Wilder v ní měl hodně usnadněnou úlohu, protože příběh sám o sobě je výborný a atraktivní a dialogy jsou napsané naprosto skvěle. K tomu se přidávají svižné tempo a nijak náročný, ale nesmírně inteligentní humor, který povětšinou spočívá v ironii, sarkasmu a již zmíněných břitkých dialozích. Naprosto famózní je ovšem obsazení, v němž vynikají fantastický Tom Ewell a neodolatelná Marilyn Monroe, jejíž status sexsymbolu vznikl do značné míry právě po tomto filmu, neboť se v něm skrývá ikonická scéna se vzdouvajícími se šaty. Naprostá klasika, která baví i po letech.

Zajímavost: Wilder chtěl natáčet černobíle, Monroe však měla ve smlouvě, že její filmy musí být barevné, režisér tedy nakonec ustoupil.

Originální trailer filmu Slaměný vdovec / The Seven Year Itch
Pán a sluha (sobota 13. 4., Prima, 14.45 - 16.40 / neděle 14. 4., Prima Max, 11.00 - 12.55)

Plakát filmu  / Pán a sluhaČeskoslovenská komedie je dnes takřka neznámá a moc se nepřipomíná, což je trochu škoda. Režírující Walter Schorsch, jehož další kariéru zastavily židovský původ a vyhrocená politická situace, se v ní spolehl na velmi jednoduchou zápletku, těžce pohodovou atmosféru a absolutní nadhled, které jsou znát z každé scény. Vše tak stojí na výborně napsaných dialozích a skvěle vypointovaných vtipech, které pobaví i s odstupem času. Klíčové ale bylo obsazení, v němž zcela exceluje Jindřich Plachta, jemuž sekunduje především Václav Trégl, dále se pak objeví třeba František Krištof-Veselý, Eva Gérová nebo Rudolf Deyl st.. I když se zub času na snímku podepsal, a i přes krátkou stopáž v něm občas drhne tempo, za vidění určitě stojí. Optimistický tip na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Film si odbyl premiéru v den, kdy se konala Mnichovská konference.

Ukázka z filmu Pán a sluha
Den patriotů (Patriots Day) (sobota 13. 4., Prima, 22.10 - 00.55 / neděle 14. 4., Prima Max, 22.30 - 01.20)

Plakát filmu Den patriotů / Patriots DayTři roky starý thriller tuzemská kina nakonec minul, což trochu zamrzí, protože by si velké plátno určitě zasloužil. Režírující Peter Berg v něm mnohé překvapí tím, jak je umírněný a upozaděný a důraz klade hlavně na realistické vylíčení skutečných událostí, z nichž snímek vychází. Po celou dobu udržuje napínavou atmosféru, kterou skvěle graduje, ačkoli diváci vědí, co se v nejbližších minutách stane. Hodnota filmu ovšem spočívá v jeho až dokumentárním zpracování a zdůraznění toho, jak mocná jsou v současnosti média a jediná chybička spouští naprosto nekontrolovatelné dění. Všechno ještě dotváří minimalistická a neklidná hudba dvojice Trent ReznorAtticus Ross. Vysloveně potěší solidní obsazení, v němž nechybí spolehlivý Mark Wahlberg, civilní John Goodman a výborný J. K. Simmons, v menších úlohách se pak mihnou ještě Kevin BaconMichelle Monaghan. Škoda jen přehnané stopáže, příliš velkého množství postav a patetického závěru. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Záběry z pouličních kamer jsou zcela autentické.

Oficiální trailer filmu Den patriotů / Patriots Day
Klid noci (Still of the Night) (sobota 13. 4., ČT1, 22.55 - 00.20)

Plakát filmu Klid noci / Still of the NightThriller z počátku osmdesátých let, který je koncipován jako pocta filmům noir, u nás nepatří k těm nejznámějším a přijímán je poněkud rozporuplně. Režisér a scenárista Robert Benton v něm se střídavým úspěchem kombinuje několik žánrů a výsledek tak působí trochu polovičatě. Na jednu stranu zaujme potemnělou hororovou atmosférou, minimalistickou klavírní hudbou Johna Kandera a v závěru též skvěle šponovaným napětím. Výsledku pak prospívá i obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Roy Scheider a Meryl Streep, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Dojem nicméně sráží předvídatelný a nijak originální příběh a jeho nekompaktnost a silně nevyrovnané tempo, které je na tak krátkou stopáž místy zbytečně pomalé. Nedotažená žánrovka, která měla větší potenciál. 

Zajímavost: Při psaní scénáře prý autor vycházel z vlastní zkušenosti.

Originální trailer filmu Klid noci / Still of the Night
Svědectví mrtvých očí (neděle 14. 4., ČT1, 22.20 - 23.50 / pondělí 15. 4., 14.30 - 15.55)

Plakát filmu  / Svědectví mrtvých očíNepříliš známé československé kriminální drama z počátku sedmdesátých let ještě lehce navazuje na tehdy už skončenou Československou novou vlnu. V té době debutující režisér a spoluscenárista Otakar Fuka, jenž svou prvotinu později už nepřekonal, se v něm totiž zabývá spíše zločinem jako takovým a motivací, která k němu vede, než jeho samotným vyšetřováním. Záležet si dal na zachycení každodenní rutiny a obyčejnosti, potěší i v normalizaci velmi výjimečné zobrazení života vyšší společnosti a několik z dnešního pohledu naprosto neškodných, ale tehdy poměrně odvážých scén a dialogů. Klíčové bylo obsazení, v němž září především Jiří Adamíra, jemuž zdatně sekundují například Slávka BudínováDanuše KlichováVladimír Šmeral nebo Josef Bek. Oproti mnoha klasickým žánrovkám však tato postrádá svižnější tempo, celkový náboj a působí zoufale nevýrazně. Sympatický, leč skoro zapomenutý počin.

Zajímavost: Film je adaptací románu Pozlacené mříže autorské dvojice Jiří Brabenec a Zdeněk M. Veselý.

Ukázka z filmu není dostupná.

Jmenuji se Hladový Bizon (neděle 14. 4., ČT2, 23.05 - 00.30 / středa 17. 4., 01.35 - 03.00, pátek 19. 4., 00.05 - 01.30)

Plakát filmu  / Jmenuji se Hladový BizonČesko-slovenský dokument je hodně osobitý a jeho hodnocení se diametrálně odlišují. Režisér a scenárista Pavel Jurda si v něm totiž jako hlavního hrdinu vybral dost svérázného člověka, který je výrazně postižený a má velmi specifické chování. Po celou dobu tak není jasné, zda ho autor obdivuje, nebo si z jeho prostoty a obrovské naivity dělá nepokrytou legraci. Mnoho scén tak dává možnost oběma intepretacím a i přes krátkou stopáž se tvůrce často uchyluje k opakování a množství vatových momentů. Síla snímku tak spočívá především v jeho sdělení, poselství a zachycení poutě hlavní postavy, která může být inspirativní. Tip, pro jehož sledování je třeba značné množství tolerance a alespoň částečná znalost synopse.

Zajímavost: Režisér chtěl původně natočit historický dokument o Hieronymu Lormovi, jednom z tvůrců jednoho ze systémů ruční dotekové abecedy hluchoslepých.

Oficiální trailer filmu Jmenuji se Hladový Bizon
Felvidék - Horná zem (pondělí 15. 4., ČT art, 22.15 - 23.30)

Plakát filmu  / Felvidék - Horná zemPět let starý slovensko-český dokument se zabývá ne tak známými událostmi, které se odehrály krátce po válce a mnoho generací si jejich dědictví nese dodnes. Debutující režisérka a scenáristka Vladislava Plančíková je právě příslušnicí této generace a násilný odsun maďarského obyvatelstva měl na její původ zásadní vliv. Kromě informační hodnoty zaujme samotným zpracováním, v němž střídá animované pasáže a dobové záběry, což snímku dodává velmi specifické kouzlo. Nechybí tu samozřejmě ani výpovědi původních účastníků, které jsou asi tím nejcennějším, s čím autorka přichází. Někomu pochopitelně zvolená forma nesedne a může působit trochu nabubřele, vzhledem ke krátké stopáži se ale dá bez problému překonat a těm, kteří o tematice nevědí vůbec nic, navíc odhalí neznámou část československé historie.

Zajímavost: Použité písně ve filmu zpívá Jana Kirschner.

Televizní spot filmu Felvidék - Horná zem
King Skate (úterý 16. 4., ČT2, 20.50 - 22.15 / středa 17. 4., 16.55 - 18.15)

Plakát filmu  / King SkateČeským lvem nedávno oceněný dokument odhaluje většině diváctva absolutně neznámou komunitu skateboardistů, která vznikla za hlubokého socialismu. Celovečerně debutující režisér a scenárista Šimon Šafránek v něm vsadil na punkovou atmosféru svobody, svižné tempo a obrovskou energii, která je znát z každé vteřiny. Pomohl si i parádním střihem, použitím raritních archivních záběrů a výborně vybranými účastníky, kteří dokáží mluvit zajímavě a prozradí mnoho zcela neznámých faktů. K výbornému vyznění pak pomáhají i skvěle vybraná hudba a záměrný kontrast necenzurovaných videí přímých účastníků a strohého pohledu na problematiku z tehdy oficiálních míst. Někomu může ve výsledné podobě chybět jakýkoli konflikt a kontrast a možná, že tempo občas zvolní a uprostřed je film jakoby zacyklen, to ale nic nemění na tom, že ve svém žárnu jde vskutku o jeden z filmů roku.

Zajímavost: Tvůrci měli k dispozici více jak pětadvacet hodin archivních záznamů.

Originální trailer filmu King Skate
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit) (čtvrtek 18. 4., ČT :D, 09.00 - 10.20)

Plakát filmu Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka / Wallace & Gromit in The Curse of the Were-RabbitBritská animovaná dobrodružná komedie se před třinácti lety dočkala ve své kategorii Oscara a dodnes definuje specifičnost studia Aardman. Tehdy se poprvé v celovečerní podobě objevili dva oblíbení hrdinové známí z krátkých grotesek a dopadlo to výborně. Režisérská a z větší části i scenáristická dvojice Nick Park a Steve Box, z níž druhý jmenovaný debutoval, sice nevymyslela žádný celistvý příběh, diváka ale zaujme specifickou plastelínovou animací, množstvím velmi chytrého humoru, který naráží na konkrétní filmy i většinu žánrových klišé, svižným tempem a značnými odkazy, které nelze napoprvé postřehnout. Děti budou unešené barevností, několika hláškami a sympatickými postavičkami. Pokud divákům snímek sedne, chyby v něm budou hledat jen těžko. Tip rozhodně nejen pro ty nejmenší.

Zajímavost: Výroba filmu zabrala pět let a denně se vyrobily pouhé tři sekundy.

Originální trailer filmu Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka / Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY