Téma: 10 nejlepších rolí: Christopher Walken

Vydáno: 31.03.2019 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dnes slaví 76. narozeniny charismatický herec Christopher Walken, jehož tvář můžete vidět a znát z desítek filmů rozdílné kvality. Jaké role patří k jeho nejlepším?
10. Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Christopher Walken ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp FictionAčkoliv se zde Christopher Walken objeví v roli kapitána Koonze jen v jedné scéně na pár minut, je to dost na to, aby v tomto kultovním tarantinovském filmu vytvořil nezapomenutelnou roli muže, který vypráví malému Butchovi historku o kapesních hodinkách, jež nosil celá léta ukrytá v konečníku. Právě tato epizoda vysvětluje jejich speciální význam. Walken z této statické scény díky svému jedinečnému charismatu učinil jednu z nejlepších ve filmu.

Christopher Walken ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí 
9. Ospalá díra (1999)

Christopher Walken ve filmu Ospalá díra / Sleepy HollowWalken si zahrál ve fantasy hororu Ospalá díra postavu bezhlavého jezdce, který svým řáděním terorizuje městečko. Ačkoliv zde v této roli vůbec nepromluví, budete si ho pamatovat z celého filmu nejvíce. Možná si už nevzpomenete, že zde hráli špičkoví angličtí herci jako Miranda RichardsonJeffrey Jones nebo Michael Gambon, Walkena ale zcela jistě nepřehlédnete.

Scéna z filmu Ospalá díra
8. Batman se vrací (1992)

Christopher Walken ve filmu Batman se vrací / Batman ReturnsS režisérem Timem Burtonem se Walken sešel už o několik let dříve v pokračování Batmana. Zahrál si tu charismatického padoucha Maxe Shrecka, který stojí za řáděním Tučňáka a Kočičí ženy. On je tím, kdo tahá za nitky. Svým chladným minimalismem Walken vytvořil ze Shrecka mimořádně působivou figuru manipulátora. 

Scény z filmu Batman se vrací
7. Dožeň, co se dá (1999)

Christopher Walken, Sissy Spacek ve filmu Dožeň, co se dá / Blast from the PastRolí mimo Walkenovu početnou škatulku padouchů je postava excentrického vědce Calvina Webbera připravujícího svou rodinu v roce 1962 na atomovou válku se Sovětským svazem v komedii Dožeň, co se dá. Walken zde projevil cit pro komediální figuru, stejně jako pro ty vážné a tato netradiční role je toho pádným důkazem.

Scéna z filmu Dožeň, co se dá
6. Tváří v tvář smrti (1986)

Christopher Walken ve filmu Tváří v tvář smrti / At Close RangeV kriminálním dramatu Tváří v tvář smrti si zahrál zkušeného kriminálníka a hlavu rodinného gangu a také otce postavy hrané Seanem Pennem. Oba herci zde odvádí dobré výkony a tato zapomenutá kriminálka je příjemným osmdesátkovým snímkem, který proslavila i píseň Live to Tell tehdejší Pennovy manželky Madonny.

Originální trailer filmu Tváří v tvář smrti
5. Chyť mě, když to dokážeš (2002)

Christopher Walken ve filmu Chyť mě, když to dokážeš / Catch Me If You CanDalší roli otce si zahrál o mnoho let později v dramatu Stevena Spielberga o nepolapitelném podvodníčkovi Franku Abagnaleovi juniorovi, jehož hrál Leonardo DiCaprio. Walken si zahrál postavu Franka Abagnela seniora, z níž udělal jeden ze svých nejlepších výkonů, vepsal do ní veškerou svou životní zkušenost a vysloužil si za to i svou druhou oscarovou nominaci.

Scéna z filmu Chyť mě, když to dokážeš
4. Král New Yorku (1990)

Christopher Walken ve filmu Král New Yorku / King of New YorkV kriminálním dramatu Abela Ferrary Král New Yorku si Walken zahrál postavu mafiánského šéfa podsvětí Franka Whitea, který se po návratu z vězení na svobodu snaží prosadit i v politice a chce pro změnu dělat i něco dobrého. V temném kriminálním filmu, kde ale pro dobré skutky není místo, je skvostný. Walken pak s Ferrarou spolupracoval ještě dvakrát, v upírském hororu Závislost a v krminálce Pohřeb / Pomsta.

Originální trailer filmu Král New Yorku
3. Biloxi Blues (1988)

Christopher Walken ve filmu Biloxi Blues / Biloxi BluesV adaptaci divadelní hry Neila Simona zasazené do roku 1945 si Walken zahrál tvrdého seržanta Toomeyho, který se zaměří na výcvik nováčka Jeroma (Matthew Broderick). Jde o střet dvou protikladných povah, intelektuála z New Yorku a muže vyznávajícího jen tvrdý dril. Režisér Mike Nichols byl na podobná psychologická dramata specialistou a oba herci zde podali mimořádné výkony. Vzdáleně může Biloxi Blues připomínat scény výcviku z filmu Olověná vesta.

Scéna z filmu Biloxi Blues
2. Mrtvá zóna (1983)

Christopher Walken ve filmu Mrtvá zóna / The Dead ZoneV psychologickém hororu a adaptaci knihy Stephena Kinga Mrtvá zóna si Walken zahrál hlavní postavu muže Johnyho Smithe, který po nehodě upadl do kómatu a má schopnost vidět do budoucnosti. V závěru se odhodlá k atentátu na politického kandidáta na prezidenta Grega Stillsona, o němž má vidinu, že zaviní nukleární válku. Mrtvá zóna patří k nejlepším Walkenovým rolím, stejně jako k těm lepším kingovským adaptacím.

Originální trailer filmu Mrtvá zóna
1. Lovec jelenů (1978)

Christopher Walken ve filmu Lovec jelenů / The Deer HunterNa prvním místě nemůže být nic jiného než slavné protiválečné drama Lovec Jelenů, které získalo pět Oscarů, z toho jednoho pro Walkena za vedlejší roli. Walken tu představoval Nicka, jednoho ze tří kamarádů z Pensylvánie, které pohltí peklo vietnamské války, jež každého z nich nezvratně poznamená. Asi nejhůře právě dopadla Walkenova postava Nicka, který zde přijde o rozum a podlehne nutkání hrát ruskou ruletu. Jeho legendární výkon může být pokládán za učebnicový příklad toho, jak se má hrát psychicky postižený válečný veterán. Ve své řeči při přebírání Oscara poděkoval hereckému parťákovi Robertu De Nirovi, jehož postava se ho snažila z tohoto pekla zachránit.

Scéna z filmu Lovec jelenů


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Heski čezki (Brutwana, 01.04.2019 10:37) Reagovat

    Obligo:Slušnej článek,bohužel scházej základní chronologické údaje,např.rok natočení uvedených snímků.
    Resumé:Stojí za přečtení.

    • Re: Heski čezki (V.L., 01.04.2019 11:23) Reagovat

      Rok natočení snímků neuvádím schválně. Pokud si článek čtete na PC, pak se vám rok natočení snímku zobrazí když najedete myší na jeho název. Tam se vám ukáže rok, kdy byl film natočen, v závorce. Nicméně pro ty, kterým se to nezobrazuje (na mobilu), to doplním. V.L.

  • Perfektni prace, (Psisko59, 01.04.2019 22:29) Reagovat

    dik za clanek o skvelem, mozna trochu podcenovanem herci. Za sebe bych Sleepy Hollow posunul o trochu vys, uz protoze se v te roli Ch.W. citil hodne dobre a bylo to znat.

  • Pro mě jeden z nej herců.... (Lojzík, 02.04.2019 04:58) Reagovat

    Pro mě jeden z nej herců.

  • Boží armáda (SaintCaite, 02.04.2019 07:20) Reagovat

    Jako vím, že se nedá vypíchnout každý film Christophera Walkena a že každý má trochu jiný vkus, ale pro mě byl naprosto TOP v Boží armádě...jeho archanděl Gabriel dává každé scéně mnohem víc šťávy, než má celý film dohromady.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY