Útěk ze Sibiře knokautoval Královu řeč

Vydáno: 12.04.2011 07:00 - Alžběta Fridrichová | foto: 2011 Newmarket Films

Premiéra snímku Útěk ze Sibiře rozhodla o tom, že se Králova řeč na vrcholu neohřála ani týden, a na třetí příčku se posunula novinka z minula Hlavně nezávazně. To vše v divácky nejslabším víkendu za poslední rok.
Vzhůru do hlubin. Tak by se dal souhrnně nazvat výsledek TOP 20 za uplynulý víkend. Slovo nouze nestačí, tentokrát je to skutečná bída. Když se jednička nevyškrábe ani na milion, ani na devět set tisíc, to už je skutečně co říct. Souhrnný pokles minulého víkendu nezůstal výjimkou v řadě celkem slušných čísel, stal se předzvěstí něčeho mnohem horšího. Diváci utekli na zmrzlinu a k táboráku opékat buřty. Program kin je přitom pestrý jako malířská paleta a kvalitní filmy nepostrádá.
Zlatou příčku si i přes zoufalý výsledek osmi set padesáti tisíc odnáší drama Petera Weira Útěk ze Sibiře. Snímek s trojlístkem Farrell - Strong - Harris popisuje útěk skupinky vězňů z ruského gulagu na počátku čtyřicátých let minulého století. Druhá Králova řeč ztrácí na novinku pouhých deset tisíc a co do počtu diváků ji dokonce téměř o pětistovku předčila, ale na to účetní neptají. V závěsu se sedmi sty tisíci zůstala i romantická komedie s Natalií Potman a Ashtonem Kutcherem Hlavně nezávazně, která uhájila post nejlákavější romantiky v českých kinech.
S drobným propadem stagnuje na bramborové příčce animovaná podívaná chameleona Rango, jemuž propůjčil svůj neodolatelný hlas Johnny Depp. Na pětku vyskočila druhá premiéra Láska a jiné závislosti, která láká především na osvědčenou dvojici talentů ze Zkrocené hory - Anne Hathaway a Jake Gyllenhaal v novince ukazují, že nezávazný sex se někdy může zvrtnout i v něco mnohem hlubšího (jak jsme na to poslední dobou u hollywoodských romantik zvyklí). A poslední novinkou, která se do první dvacítky protáhla, je Jsem číslo čtyři s Alexem Pettyferem, kterého si něžné pohlaví možná pamatuje z hloupoučké teen-komedie Divoška, tentokrát ale předvádí společně s Diannou Agron, jednou z hvězd seriálu Glee, že umí hrát i trochu drsného chlapíka.
Havlovo Odcházení zůstalo na svém a nehnulo se ze sedmičky, naopak neslavně dopadl fantasy snímek Sucker Punch, který ztratil padesát procent a z trojky spadl až na osmou příčku. Velikonoční pohádka Hop, která válcuje kina za mořem, se očividně v Česku moc nelíbí, protože od posledně se propadla na devítku, zatímco ostatní animáky byly vlastně jedinými filmy, kterým štěstí a diváci alespoň trochu přáli. Desítku velkých a menších zklamání pak uzavírá thriller Všemocný.
Na jedenáctce trůní Méďa Béďa, který si může zase jednou pískat - pohyb mezi škatulkami žebříčku nijak závratný, ale co se čísel týče, skutečně obrovský skok. Nasbíral totiž o více než polovinu více než minule, což ho pasuje na aktuálně nejúspěšnějšího štamgastu. Další dvě příčky si odnáší dvojice, která se minule vešla do první desítky: animák Máma mezi Marťany získal svým relativně stabilním výkonem dvanáctou příčku a až za něj se zařadilo drama Obřad s Anthonym Hopkinsem. Druhé a poslední zlepšení si pak odnáší další animovaný snímek, a to disneyovský muzikál Na vlásku, jemuž se podařilo vydělat o třetinu víc než minule.
Patnáctá pozice patří 3D hororu Vem si mou duši, až na šestnáctku se propadla Černá labuť a pak už následuje 3D klaustrofobický nášup v podobě dobrodružného dramatu Sanctum, jemuž se povedl druhý nejhorší výsledek a připsal si tak sešup tržeb o pětačtyřicet procent. Bez dvou za dvacet to má film Správci osudu, který je posledním, jehož tržby se udržely nad sto tisíci. Světová invaze Jonathana Liebesmana skončila předposlední a dvacítku uzamyká animovaná variace na Shakespeareovu tragédii Gnomeo a Julie.
Sečteno a podtrženo, filmové zpracování divadelní hry Odcházení je posledním zástupce českého filmu v žebříčku. Trojice Autopohádky, Nevinnost a třetí Fimfárum nástup novinek nepřežila.
Ve čtvrtek nás čeká další porce čerstvé krve. Milovníci čistého strachu si přijdou na své ve čtvrtém pokračování hororu Vřískot, děti v animáku Rio a romantické duše potěší sandlerovka Zkus mě rozesmát s Jennifer Aniston. Fanoušci 3D technologie si budou moci ověřit, zda-li je plátno v IMAXu na výšku skutečně jako sedm slonů - což tvrdí usměvavý uvaděč -, stačí zajít na dokument Návrat do divočiny, kde se to bude chobotnatci jenom hemžit. A pak ještě asi to nejzajímavější: Neznámý s Liamem Neesonem a snímek od Sofie Coppola Odnikud někam.
TOP 20 ČR: VÍKEND OD 7. 4. 2011
  1. Útěk ze Sibiře 855 tis. (novinka)
  2. Králova řeč 844 tis.
  3. Hlavně nezávazně 700 tis.
  4. Rango 657 tis.
  5. Láska a jiné závislosti 580 tis. (novinka)
  6. Jsem číslo čtyři 502 tis. (novinka)
  7. Odcházení 488 tis.
  8. Sucker Punch 404 tis.
  9. Hop 399 tis.
  10. Všemocný 383 tis.
  11. Méďa Béďa 3D 353 tis.
  12. Máma mezi Marťany 342 tis.
  13. Obřad 340 tis.
  14. Na vlásku 225 tis.
  15. Vem si mou duši 3D 212 tis.
  16. Černá labuť 184 tis.
  17. Sanctum 3D 144 tis.
  18. Správci osudu 128 tis.
  19. Světová invaze 95 tis.
  20. Gnomeo a Julie 76 tis.
Všechny tržby jsou vedeny v českých korunách. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami si můžete stáhnout zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY