Téma: nejlepší filmy roku 2018 podle filmserver.cz

Vydáno: 06.01.2019 15:39 - Redakce | foto: facebook tvůrce

Se započatým novým rokem automaticky přichází i bilancování toho předchozího. Proto vám přinášíme výběr toho nejlepšího, co se podle nás v kinech v roce 2018 urodilo.
Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Fallout / Mission: Impossible - FalloutFilmserver již pošesté vám přináší kompletní rekapitulaci roku, v níž jsme se pokusili sestavit žebříčky těch nejlepších a případně i nejhorších filmů uplynulé sezóny. Náš výběr berte jako doporučení nebo inspiraci ke zhlédnutí něčeho, co z nějakého neznámého důvodu zůstalo vašemu filmovému zraku skryto, a my zároveň doufáme, že si z našich skromných žebříčků alespoň něco odnesete.
 
K jejich sestavení každý z redaktorů přistoupil svým vlastním způsobem, takže nečekejte jednotné kategorie či hodnotící kritéria, jelikož se u každého dotyčného liší. 


Martin Bubrín
Nejlepší filmy viděné v roce 2018:

Plakát filmu Avengers: Infinity War / Avengers: Infinity War1. Mission: Impossible - Fallout – nejfyzičtější film od Šíleného Maxe a zároveň nová laťka akčních sekvencí
2. Avengers: Infinity War – velkofilm desetiletí s promyšlenou narativní strukturou
3. Climax – lidstvo by mělo skončit, ale takovéto formální experimenty na hranici šílenství nikoliv
4. Jack staví dům – sestup do pekel aneb černohumorný metanarativ, který nabízí ještě více interpretací než Nymfomanka
5. Záhada Silver Lake – novodobý kultovní film o (ne)možnosti pochopit (pop)kulturu
6. Ready Player One: Hra začíná – nostalgická moderna podle Spielberga
7. Nit z přízraků – formálně uhlazené kostýmní drama o hulvátství v nás, které zároveň poskytuje recept na dokonalý vztah
8. Dej mi své jméno – kongeniální zachycení místa a času
9. Dogman – syrové psí žrádlo aneb italský art na žánrový způsob
10. Spider-Man: Paralelní světy – čtení komiksu ve filmové podobě, zřejmě nejinvenčnější animovaný film posledních let

Další zajímavé: Tři billboardy kousek za Ebbingem, Úžasňákovi 2, Studená válka, Roma, Bohemian Rhapsody, Mandy – Kult pomsty, První člověk, Zrodila se hvězda, Annihilation

Zklamání: Deadpool 2, Jurský svět: Zánik říše, Muž, který zabil dona Quijota, Děsivé dědictví, Vdovy

Nejhorší filmy: Debbie a její parťačky, Predátor: Evoluce, Venom, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, Mowgli: Legend of the Jungle

Nejlepší český film: Jan Palach

_____________________________________________________________________

Jan Varga

Český plakát filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostNejlepších deset z české distribuce

  1. Akta Pentagon: Skrytá válka
  2. Avengers: Infinity War
  3. Coco
  4. Děsivé dědictví
  5. Mission: Impossible - Fallout
  6. Nit z přízraků
  7. Ready Player One: Hra začíná
  8. Roma
  9. Tři billboardy kousek za Ebbingem
  10. Záhada Silver Lake
Dalších deset, co se nevešlo mezi deset nejlepších, ale jen o chlup:

  1. Bohemian Rhapsody
  2. Climax
  3. Jack staví dům
  4. Odnikud
  5. Psí ostrov
  6. Plakát filmu Nit z přízraků / Phantom ThreadSpider-Man: Paralelní světy
  7. Teheránská tabu
  8. Tísňové volání
  9. Tvář vody
  10. Velká hra
 Nejlepších deset mimo českou distribuci:

  1. Dragged Across Concrete
  2. Freaks
  3. La sombra de la ley (Gun City)
  4. Nepřátelé
  5. Pásky z Nagana
  6. Robin Williams: Mysl na dlani
  7. Sedící slon
  8. Složka 64 (česká premiéra v lednu 2019)
  9. The Spy Gone North
  10. They Shall Not Grow Old
Nejlepší českýJan Palach
_____________________________________________________________________

Vratislav Šálek

Z těch, co jsem viděl a prošly tuzemskou distribucí, vzešel následující seznam (řazeno dle data premiéry):

Český plakát filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri1. Tři billboardy kousek za Ebbingem - nekompromisní a černohumorný autorský počin s fantastickým scénářem a výtečnými hereckými výkony.

2. Nit z přízraků - poctivý staromilský počin, jímž se geniální Paul Thomas Anderson vrací do starých kolejí, rezignuje na prazvláštní experimenty a vypráví silný příběh o destruktivním vztahu, nabírá na významu tím, že jde o dobrovolné loučení Daniela Day-Lewise s hereckou kariérou.

3. Akta Pentagon: Skrytá válka - silný film, v němž legendární Steven Spielberg připomíná, že noviny slouží lidem, nikoli jejím majitelům a vládám a Tom Hanks a Meryl Streep hrají jako o život. V době fake news, polopravd a štvavých bojů proti objektivní žurnalistice nejdůležitější film roku.

4. Ztratili jsme Stalina - z ničeho nic se v kinech ocitla výborná britská politická satira s vynikajícím obsazením, v níž se divák směje skutečně brutálním a ošklivým věcem, které se skutečně děly a nestydí se za to.

5. Tiché místo - určitě ne dokonalý, ale velmi dobrý počin, který udivuje i tvůrčím sebevědomím a "drzostí" Johna Krasinského, který v době hlasitých a epických blockbusterů poslal do kin film, v němž se moc nemluví a je v něm po většinu času ticho. A ano, Emily Blunt mu upřímně závidím.

Český plakát filmu Tiché místo / A Quiet Place6. Tísňové volání - geniální ukázka filmového minimalismu, která se odehrává v pouze dvou místnostech a pořádně v ní hraje jen jediný herec, je napínavější než mraky hororů a za klíčový twist ve dvou třetinách filmu zaslouží Gustav Möller snad postavit sochu.

7. Děsivé dědictví - mysteriózní drama s hororovými prvky, o němž je lepší vůbec nic nevědět, odkazuje k podobným žánrovkám sedmdesátých let a světu představuje autora Ariho Astera a talentovanou dětskou herečku Milly Shapiro, na jejíž vizáž dlouho nezapomenete.

8. Mission: Impossible - Fallout - výborný akční blockbuster, z nějž jde cítit filmařská poctivost na sto honů, znovu posouvá hranice toho, co je schopen Tom Cruise pro věrohodnost role provádět a navíc disponuje dvěma nejlepšími akčními scénami roku.

9. BlacKkKlansman - černohumorně vtipná i seriózní podívaná o tom, jak krátkozraký je rasismus a jaký typ lidí hnutí, která si na nenávisti postavila existenci, silně přitahuje. Film, který je bohužel aktuálnější, než bychom si všichni přáli.

Plakát filmu První člověk / First Man10. První člověk - absolutně nedivácký, protože pomalý a intimní, snímek, který se záměrně vyhýbá epickým záběrům a scénám a všechny zásadní momenty z první lidské cesty na Měsíc zabírá ze stísněných prostor kosmické lodi; netradiční biografie, v níž je postava manželky hlavního hrdiny stejně důležitá (ne-li důležitější), nežli on sám.

Český film roku:

Přiznávám, že tady mám obrovské mezery, protože už jen psát synopse většiny českých filmů je utrpení a viděl jsem tedy jen jeden jediný, Jana Palacha. Ten je ale tak nečesky natočený, citlivý a nepatetický, že si ho dovolím za film roku označit. Lepší portrét si mladík, který pro svůj národ položil oběť, kterou si ten ani nezaslouží, přát nemohl.

Mimo distribuci:

Podobně jako v českých filmech mám i zde velké mezery a příliš jsem toho neviděl. Doporučit ale mohu nekompromisní hororový thriller Apostle, který ovšem vyžaduje zkušenějšího diváka, který by měl vědět, že jeho závěr má hodně blízko k torture porn.
_____________________________________________________________________

Václav Limberk

Nejlepší filmy roku 2018

  1. Český plakát filmu Black Panther / Black PantherBlack Panther - nejnápaditější marvelovka roku 2018
  2. Oni 2: Noční kořist - nikoliv Halloween, ale toto je horor roku 2018
  3. Ready Player One: Hra začíná - Spielberg natočil jeden z nejlepších filmů roku
  4. Souboj pohlaví - nenápadný, malý, ale neprávem přehlížený snímek
  5. Deadpool 2 - opět velice cool záležitost
  6. MEG: Monstrum z hlubin - takto mě v kině pobavil už jen Deadpool 2
  7. BlacKkKlansman - Spike Lee natočil neobyčejně zdařilý mix komedie a dramatu
  8. Alfa - krásný dobrodružný příběh
  9. Beze stop - nenápadný, malý, ale neprávem přehlížený snímek a navíc úžasná Thomasin McKenzie, která by si za svůj silný výkon zasloužila oscarovou nominaci
  10. Bohemian Rhapsody - hudební film roku
  11. Aquaman - nejbarevnější film roku
Nejlepší filmy mimo distribuci
Plakát filmu The Disaster Artist: Úžasný propadák / The Disaster ArtistJuliet, Naked - takto má vypadat romantická komedie!
The Disaster Artist: Úžasný propadák - mimořádně vtipný biopic nejhoršího filmu na světe a nejhoršího herce na světě s úžasným výkonem Jamesa Franca.
Zoufalství a naděje - Ethan Hawke je vynikajicí v tomto subtilním psychologickém dramatu.
Nepříčetná - jednoznačně nejlepší film roku, alespoň z kategorie natočený na iPhone!
Searching - další vynikajicí thriller a experiment, celý film se odehrává jen na obrazovkách všech možných technických zařízení.
Apostle - není to dokonalé, ale ve své nedokonalosti mimořádné.
Lucky - výjimečný Harry Dean Stanton ve své poslední filmové roli v tomto krásném obyčejném filmu.

Nejhorší filmy mimo distribuciSiberiaBacktrace - smutné propadáky, ve kterých herecky statují Keanu Reeves a Sylvester Stallone.

Nejlepší TV film451 stupňů Fahrenheita - TV film od HBO, který je moderní aktualizací klasického Bradburyho díla. Na rozdíl od všech ostatních se mi tato verze moc líbila.

Plakát filmu Skandál po anglicku / A Very English ScandalNejlepší TV minisérie
Skandál po anglicku - brilantní třídílná minisérie o jednom "šťavnatém" politickém skandálu s výbornými hereckými výkony Hugha Granta a Bena Whishawa
Waco - brilantní šestidílná minisérie o jednom nechvalně proslulém americkém případu sekty Davidiánů. Výborní Taylor Kitsch a Michael Shannon

Nejlepší TV seriályOzark (2. série) - v druhé sérii se podařilo udržet vysoko nasazenou kvalitativní úroveň první série. Cobra Kai (1. série) - vynikajicí "internetové" pokračování klasické série Karate Kid. Ash vs Evil Dead (3. série) - RIP Ash Williams.

Nejhorší film v kiněTen pravý, ta pravá? - jednoznačně nejhorší film roku 2018, který se hrál v kinech. Absolutně nefunkční a nevtipná "romantická komedie" se smutnými a trapnými "výkony" dvojice Keanu Reeves a Winona Ryder

Největší zklamání z kinaCreed II - největší zklamání roku, protože jsem se na něj nejvíce těšil a výsledek mě prostě zklamal. Oproti prvnímu Creedovi jde o zapadnutí do zajetých schematických kolejí.

Nejhorší TV seriálMr. Mercedes (2. série) - po slušné první sérii jde o razantní sešup kvality opět do klišovitého schematismu.
_____________________________________________________________________



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY