Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 12. 2018 - 3. 1. 2019

TV tipy: V La La Landu je život krásný, protože se tam chodí po strništi bos

Vydáno: 28.12.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom roku je v televizi ve znamení hned několika atraktivních premiér. Třeba poslední den v roce je na programu oscarový muzikál La La Land, hned den poté pak dokument Planeta Česko a komediální drama Po strništi bos.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (20,000 Days on Earth) (pátek 28. 12., ČT art, 22.20 - 23.55 / sobota 29. 12., 23.55 - 01.30 / čtvrtek 3. 1., 23.55 - 01.30)

Český plakát filmu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi / 20,000 Days on EarthSvérázný hudební dokument je ódou na život a dílo australského barda a umělce Nicka Cavea. Režírující a scenáristické duo Iain Forsyth a Jane Pollard v něm charismatického písničkáře moc nepředstavuje a nechává promlouvat hlavně jeho samotného, takže ti, kteří ho moc neznají, budou mít trochu problém s orientací, nicméně i oni by si měli film svým způsobem užít. Australan tu totiž vypráví hodně bizarní a mnohdy vtipné historky ze svého života, nechá nahlédnout pod pokličku tvůrčího procesu, představí některé své dlouholeté spolupracovníky a chybět nesmí ani několik temných a silných písní. Občas je tedy filozofování o životě až moc a někteří zpovídání dostanou zbytečně mnoho prostoru, to by ale ve výsledku tolik vadit nemělo. Navzdory Caveově pověsti překvapivě optimistický a smířlivý dokument, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Na festivalu v Sundance získal film ceny za režii a střih dokumentu.

Český trailer filmu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi / 20,000 Days on Earth
Život je krásný (It’s a Wonderful Life) (sobota 29. 12., ČT2, 14.15 - 16.25 / úterý 1. 1., 09.05 - 11.15)

Plakát filmu Život je krásný / It's a Wonderful LifeRomantické drama z druhé poloviny čtyřicátých let se postupem doby stalo naprostou zámořskou vánoční klasikou, u nás ale tolik prostoru v tomto období nedostává. Na Oscara nominovaný režisér Frank Capra v něm byl na svou dobu poněkud odvážný, protože hodně netradičně spojil prvky rodinného filmu a filmu noir a porušil hned několik narativních pravidel, přesto mu do sebe vše zapadlo. Diváka uchvátí velice zvláštní melancholickou atmosférou a silným příběhem, který vůbec není tak optimistický, jak se může zdát, značně popírá tzv. americký sen a v závěru je dosti ironický. Nese v sobě ale tak humanistické poselství, že odzbrojí a víru do života dodá i nenapravitelným pesimistům. V ústřední roli září na Oscara nominovaný James Stewart, jenž snímek táhne přes své charisma, dále ho pak doplňují třeba Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell nebo Henry Travers. Naprostá klasika, která mohla být o pár minut kratší.

Zajímavost: Snímek vznikl podle povídky Největší dar Philipa Van Doren Sterna.

Originální trailer filmu Život je krásný / It’s a Wonderful Life
Cliffhanger (Cliffhanger) (sobota 29. 12., Prima, 22.10 - 00.20 / úterý 1. 1., 02.00 - 06.30)

Plakát filmu Cliffhanger / CliffhangerAkční thriller se vypracoval na naprostou žánrovou klasiku a zejména v Evropě na něj dá dopustit jen málokdo. Režírující Renny Harlin v něm natočil svůj druhý nejlepší počin, v němž se spolehl na nádherné vysokohorské exteriéry, adrenalinovou akci, perfektní atmosféru a přímočarý a jednoduchý příběh, nad nímž se nesmí přemýšlet, protože občas postrádá logiku. V hlavní roli se představil Sylvester Stallone, jehož doplnili třeba Michael Rooker, Janine Turner nebo Rex Linn, především ale John Lithgow jakožto famózní záporák, který patří k těm nejlepším nejen své doby. Zub času na filmu zanechal stopy v podobě několika viditelně digitálních triků a použití modrého pozadí, to ale milovníci žánru milerádi odpustí. Naprostá klasika, kterou budou negativně hodnotit jen zkušení horolezci. Více odhalí náš Stroj času.

Zajímavost: Stallone se bál výšek, nicméně většinu kaskadérských scén chtěl točit sám.

Oficiální trailer filmu Cliffhanger / Cliffhanger
U pěti veverek (neděle 30. 2., Nova, 11.10 - 12.35 / pondělí 31. 12., 01.15 - 02.35)

Plakát filmu  / U pěti veverekProtektorátní komedie nepatří k těm úplně nejznámějším a nejreprízovanějším, přitom není vůbec špatná. Je tedy pravda, že režírující Miroslav Cikán v ní ničím nepřekvapí a spoléhá na kouzlo atmosféry první republiky a jednoduchý a naivní příběh, v němž se neřeší žádné zásadní problémy. Vše protkl zvláštním sentimentem, poměrně svižným tempem, navíc se mu podařilo na diváka přenést v tehdejších těžkých dobách dávku optimismu a pohody, což platí i dnes. V hlavních rolích se představí výborný Jindřich Plachta a neméně vynikající Míla Pačová, pro níž šlo o nejvýraznější úlohu kariéry, dále se pak objeví třeba Růžena NaskováLadislav Pešek nebo Jan Pivec. Pochopitelně, že film hodně zastaral a vyžaduje dost tolerance, za vidění ale rozhodně stojí.

Zajímavost: Jednu z rolí si zahrál i Zdeněk Šolle, syn Plachty.

Ukázka z filmu U pěti veverek
Dvorní šašek (The Court Jester) (pondělí 31. 12., ČT2, 10.10 - 11.50 / středa 2. 1., 11.35 - 13.15)

Plakát filmu Dvorní šašek / The Court JesterV našich končinách totálně neznámý počin z poloviny padesátých let představí širšímu publiku osobu komika Dannyho Kaye, kterou zná v tuzemsku také málokdo. Režírující a scenáristická dvojice Melvin Frank a Norman Panama v něm zkombinovala komedii, dobrodružný film, historický film a muzikál, přičemž si pomohla několika osvědčenými příběhovými triky, jakými jsou například záměna identit, klamání nebo kouzla a navíc si dělá legraci z hned několika známých středověkých mýtů a legend. Opírá se při tom o odlehčenou a naprosto pohodovou atmosféru, fungující situační humor, velké množství hlášek, svižné tempo a pro svou dobu typicky přehnanou barevnost. Mimo hlavní hvězdy, jejíž živelnost je jen těžko uvěřitelná, se dále objeví mimo jiné Glynis Johns, Basil Rathbone, Angela Lansbury nebo Cecilia Parker. Oněch komediálních motivů je tu sice až moc a ne všechny jsou dostatečně rozehrané, to ale na celkovém zážitku ubírá jen málo. Ideální začátek posledního dne roku asi výrazně pokazí pravděpodobný dabing.

Zajímavost: Velkolepá šermířská scéna byla natočena bez jediného zranění, což bylo zapříčiněno i tím, že Rathbone byl velmi zkušený a výborný šermíř.

Originální trailer filmu Dvorní šašek / The Court Jester
La La Land (La La Land) (pondělí 31. 12., ČT2, 20.00 - 22.05 / středa 2. 1., 16.40 - 18.45)

Český plakát filmu La La Land / La La LandDva roky starý romantický muzikál upomíná na staré doby, ale odehrává se ve zvláštním bezčasí, v němž existují mobilní telefony, ale všichni nosí kostýmy, v nichž by nikoho neoslnili. Oscarem oceněný režisér Damien Chazelle se spoléhá na naprosto fenomenální obrazovou kompozici, kterou báječně propojuje s oscarovou hudbou a minimalistickou, leč zcela přesnou choreografií. Zaujme i pohodovou a nostalgickou atmosférou, která oslavuje všechny snílky, kteří naráží na každodenní realitu, ale nepřestávají věřit ve splnění životních snů. Z klišovité příběhové šablony snímek vystoupí v samotném závěru, který jde zcela proti očekáváním a posouvá ho blíže realitě. V titulních rolích uhranou Oscarem oceněná Emma Stone a výborný Ryan Gosling, kteří jsou sympatičtí a zcela záměrně nezpívají úplně dokonale, v dalších úlohách uvidíte třeba J. K. SimmonseThoma Sheltona nebo Amiée Conn. Od dokonalého zážitku dělí jen o něco delší stopáž a absence emočně silnějšího momentu. Zdaleka nejlepší silvestrovský pořad za poslední roky, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Taneční čísla nacvičovala ústřední dvojice celé dva měsíce.

Český trailer filmu La La Land / La La Land
Po strništi bos (úterý 1. 1., ČT1, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Po strništi bosČesko-slovenské komediální drama je prequelem k legendární Obecné škole, přijímáno je ale mnohem hůř. Kámen úrazu se zdá být v tom, že režírující Jan Svěrák si tentokráte napsal i scénář, a i když se snažil zachovat typickou poetiku svého otce, úplně se mu to nepovedlo a doplácí na přespříliš motivů a snahu dostat do až moc epizodického příběhu co nejvíc vzpomínek. Výsledkem tak je počin, jemuž chybí jednotná linie, zajímavější postavy a něco, co by diváka vytrhlo z letargie a silněji na něj zapůsobilo. V nadprůměru nicméně snímek udržuje právě technická stránka, protože Českým lvem oceněná kamera, dobová atmosféra i výprava jsou vynikající a na naše poměry pořád unikátní. Z hvězdného obsazení na sebe nejvíc pozornosti strhává famózní a Českým lvem oceněný Oldřich Kaiser, hlavní role ovšem ztvárnili Ondřej VetchýTereza Voříšková, kteří jsou ale limitováni tím, že nemají moc co hrát, dále se pak mimo jiné objeví Jan Tříska, Hynek Čermák, Zuzana Stivínová nebo Petra Špalková. Lehké zklamání a asi nejatraktivnější novoroční televizní premiéra, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Vetchý kvůli roli pár kilo zhubnul, Voříšková naopak musela přibrat.

Originální trailer filmu Po strništi bos
Planeta Česko (úterý 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu  / Planeta ČeskoTuzemský dokument je na české poměry neobvyklý a boduje především technickou stránkou. Celovečerně debutující režisér Marián Polák, který se podílel i na scénáři a byl jedním z kameramanů, totiž zaujme precizními a detailními záběry na známá zvířata, která divákům ukazuje v jiné perspektivě a připomíná jim i ta, na která dávno zapomněli. Samozřejmostí pak jsou i nádherné lokace, krásná kamera a velice specifická atmosféra. O něco nadšenější budou přece jen děti, protože ekologické poselství je pro dospělého diváka až moc prvoplánové a doslovné a vše je poněkud zromantizováno. Někomu pak nevyhovuje ani komentář Kryštofa Hádka, jemuž bývá vytýkáno, že jde o příliš známou osobu, takže zvolená ichforma úplně nefunguje. Celistvost snímku kazí také občasné výstupy režiséra a tematická nevyrovnanost. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Podle svých slov trávil režisér ve stanu na jediném místě kvůli pořízení záběru až dvacet hodin.

Originální trailer filmu Planeta Česko
Z Paříže do Paříže (Un sac de billes) (středa 2. 1., Prima Max, 20.00 - 22.25 / čtvrtek 3. 1., 15.45 - 18.10)

Český plakát filmu Z Paříže do Paříže / Un sac de billesKanadsko-francouzské válečné drama spadá do kategorie sentimentálního válečného dramatu, neboť diváka nezavádí na bojiště, ale sleduje osudy civilistů. Režisér a spoluscenárista Christian Duguay v něm zadaptoval románovou předlohu Josepha Joffa a práci měl usnadněnou tím, že příběh sám o sobě je dost silný a působivý, vzhledem k tomu, že hlavními hrdiny jsou děti. K tomu přidal výbornou kameru, dobovou výpravu, výtečnou hudbu a odpovídající nostalgickou a posmutnělou atmosféru, vše navíc odvyprávěl hodně citlivě a v pomalejším tempu, v němž vynikne hned několik silných scén. Vydařilo se mu i obsazení, ve kterém se mimo sympatických dětských herců objeví několik méně povědomých tváří, z nichž tou suverénně nejznámější je Christian Clavier. Škoda, že se tvůrce nevyhýbá zbytečnému tlačení na pilu a závěr mění v předvídatelnou prvoplánovou dojemnou podívanou. 

Zajímavost: Film se natáčel částečně v České republice, mimo jiné v Praze nebo Žatci.

Oficiální český trailer filmu Z Paříže do Paříže / Un sac de billes
Cesta ke slávě (Bound for Glory) (čtvrtek 3. 1., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu Cesta ke slávě / Bound for GloryŽivotopisné drama ze druhé poloviny sedmdesátých let je u nás prakticky neznámé, nedá se sehnat na žádném oficiálním nosiči a v televizi se moc nevysílá. A je to velká škoda, protože režírující Hal Ashby v něm zachycuje zajímavý osud zpěváka a muzikanta Woodyho Guthrieho, který patří k zakladatelům amerického moderního folku. Zaujme v něm především oscarovou kamerou Haskella Wexlera, která vůbec poprvé použila steadicam v celovečerním filmu a stejnou cenou oceněnou hudbou Leonarda Rosenmana. Pozadu ale nezůstávají ani výborné kostýmy, dobová atmosféra, decentní sociální přesah a autentický dojem, který je dán hlavně citlivou režií, pomalejším tempem a celkovou civilností. V hlavní roli exceluje David Carradine v nejvýraznější úloze své kariéry, společnost mu pak dělají třeba Ronny Cox, Melinda Dillon, Gail Strickland nebo Randy Quaid. Výsledku výrazně škodí jen zbytečně přepálená stopáž, která se čas od času nevyhne nudě. Raritní záležitost.

Zajímavost: Děj filmu vychází z Guthrieho autobiografické knihy.

Originální trailer filmu Cesta ke slávě / Bound for Glory

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Oni se vrací v prvním traileru (02.03.2024 13:15 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu