TV dokument: AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror

Vydáno: 05.12.2018 14:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Známý hororový režisér Eli Roth uvádí dokumentární sérii z produkce televizní stanice AMC věnovanou dějinám a subžánrům hororu.
Po letošním prvním cyklu James Cameron: Příběh sci-fi věnovaném sci-fi žánru, kterým provázel James Cameron, uvádí televizní stanice AMC druhý cyklus s názvem AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror věnovaný hororovému žánru. Průvodcem sedmidílného dokumentu je režisér Eli Roth, jenž sám hororovému žánru přispěl filmy Cabin Fever a Hostel

Eli Roth, Gregory Nicotero, Rob Zombie ve filmu AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror  / History of HorrorKaždá ze sedmi epizod je věnovaná určitému hororovému subžánru. První díl je věnovaný zombie hororům. Druhé dvě části jsou věnované subžánru slasher. Čtvrtá část vypovídá o vnitřních démonech. V páté části se dozvíme něco o vraždících monstrech. Šestý díl je věnovaný upírům a sedmá duchařským příběhům. 

Každým dílem nás provede Eli Roth sedící ve stylově zařízeném studiu, v němž spolu s ním sedí jeho kolega, režisér Rob Zombie a jeden z tvůrců seriálu Živí mrtví Gregory Nicotero. První díl je věnovaný filmům o zombies. Probírají se zde stěžejní díla tohoto subžánru, který v roce 1968 v podstatě vymyslel a definoval George A. Romero svým kultovním černobílým nízkorozpočtovým filmem Noc oživlých mrtvol. Řada se dostane i na jeho sequely Úsvit mrtvých a Den mrtvých. Kromě Romera a jeho zombie trilogie padne zmínka i o filmech jako 28 dní potéRe-Animátor a Soumrak mrtvých.

Eli Roth, Stephen King ve filmu AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror  / History of HorrorKromě výše zmíněných v dokumentu promlouvají další osobnosti jako například John LandisJosh HartnettQuentin TarantinoEdgar WrightDiablo CodyJack BlackMick GarrisBryan FullerStephen KingElijah WoodLeigh WhannellJordan Peele a spousta dalších důležitých postav z filmového světa.

Druhý a třetí díl jsou věnovány slasherům, za jejichž předchůdce je považováno Psycho. Za hlavní pilíře tohoto žánru jsou považovány filmy Černé VánoceTexaský masakr motorovou pilouHalloween a Pátek třináctého. Kromě nich je zde zmínka i o inovativních filmech tohoto žánru, kterými jsou Noční můra v Elm StreetDětská hra a Vřískot. V třetí epizodě se pokračuje v analýze filmů CandymanMlčení jehňátekSaw: Hra o přežití a Hostel, který byl označen jako "torture porn" (mučící porno). 

Quentin Tarantino ve filmu AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror  / History of HorrorČtvrtý díl je věnovaný mistrovským dílům hororového žánru, za něž jsou považovány fimy jako Rosemary má děťátkoVymítač ďábla a Přichází Satan!, v nichž figuruje postava satana nebo ďábla. Kromě nich se v této epizodě mluví ještě o filmech Lesní duchSmrtelné zlo 2Paranormal Activity, který je dodnes nejvýdělečnějším hororovým filmem vůbec a také o loňském hitu Uteč

Pátý díl věnovaný monstrům zmiňuje klasická díla hororového žánru jako FrankensteinNeviditelný muž a Netvor z černé laguny. Za moderní pilíře tohoto subžánru jsou pak považovány filmy Ptáci a Čelisti. Kromě nich jsou zde zmíněny filmy Kvílení vlkodlakůAmerický vlkodlak v LondýněVěc a Cujo. Díl věnovaný upírům neopomene klasické filmy DraculaDracula a také moderní verzi věnované kultovní postavě z knihy Brama Stokera.

Nechybí zde pak ani snímky, Interview s upíremOd soumraku do úsvituZtracení chlapci a seriál True Blood: Pravá krev a také romantický komerční hit Stmívání. V poslední části věnované duchům se pak proberou filmy jako The HauntingHrůzaOsvíceníPoltergeistŠestý smysl nebo Kruh

Pro fanoušky hororu je dokumentární série AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror příjemnou povinností, při níž si zopakují základní znalosti z dějin žánru, kterým výrazně pomahájí rozhovory s vystupujícími osobnostmi a tvůrci. Pro ty ostatní pak bude tato série jen přínosem, která je nenásilnou a zajímavou formou seznámí s "abecedou hororu", žánru, který patří k jedněm z nejdiváčtějších. 

Originální trailer TV série AMC Visionaries: Eli Roth's History of Horror


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY