Kinopremiéry: Vdovy tráví 3 dny v Quiberonu, kde čtou knihu obrazů a hledají čertí brko

Vydáno: 28.11.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Závěr listopadu v kinech obohatí kvarteto premiér, mezi nímž ale není žádné zásadní lákadlo. Kvalitní podívanou by měl nabídnout hvězdně obsazený thriller Vdovy, žebříčky návštěvností zase ovládnout tuzemská pohádka Čertí brko.
Vdovy (Widows) (CinemArt)

Český plakát filmu Vdovy / WidowsAmericko-britský krimithriller sice není tolik propagován a ani komerčně si v zámoří nevede bůhvíjak oslnivě, slibuje nicméně velkou podívanou, protože před kamerou i za kamerou se na něm sešla opravdu velká jména. Režii obstaral oceňovaný a uznávaný Steve McQueen, s nímž scénář napsala vyhledávaná spisovatelka Gillian Flynn, hudbu složil Hans Zimmer a ve výtečném obsazení dostali důvěru Viola DavisMichelle RodriguezElizabeth DebickiColin FarrellRobert DuvallLiam Neeson nebo Jackie Weaver. Ohlasy jsou zatím hodně různorodé, povětšinou ale pozitivní a oceňují hlavně zajímavý příběh plný emocí. Snad se to tedy potvrdí a snímek se zařadí k příjemným překvapením končícího roku. Premiéra týdne.

Synopse: Dnešní Chicago je špinavé město prorostlé korupcí. Při pokusu o loupež hodně velkého balíku peněz jsou čtyři ozbrojení zločinci policií nemilosrdně odpraveni. Nezůstane po nich nic, jen čtveřice vdov, kterým zanechali vysoké dluhy u hodně nepříjemných věřitelů. Právě tyto dluhy, vztek a zármutek spojí osamělé ženy dohromady. Pochopí, že když potáhnou za jeden provaz, všechno dokážou. Velmi brzy se tak promění v údernou jednotku rozhodnutou vzít své osudy do vlastních rukou.

Zajímavost: Snímek je založen na stejnojmenném britském televizním seriálu z osmdesátých let.

Oficiální český trailer filmu Vdovy / Widows
3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) (Film Europe)

Český plakát filmu 3 dny v Quiberonu / 3 Tage in QuiberonNěmecko-francouzsko-rakouské drama láká diváky především na své téma, neboť jeho hrdinkou je slavná herečka a sexsymbol Romy Schneider, která ke konci kariéry propadla alkoholu a utápěla se v depresích. Nepříliš známá režisérka a scenáristka Emily Atef ji sleduje při pobytu v přímořském středisku, kde poskytovala obsáhlé interview. Hlavní roli ztvárnila Marie Bäumer, kterou doplňují méně povědomé tváře. Ohlasů zatím tolik není, ale jsou poměrně spokojené, takže to vypadá, že náročnější divák by nemusel být zklamán. Evropská premiéra týdne.

Synopse: Sexsymbol jedné generace Romy Schneider (Marie Bäumer) příjíždí do francouzského letoviska Quiberon jako zlomená žena, herečka na soumraku kariéry, matka, která se marně snaží hledat cestu k vlastnímu dítěti a osobnost výrazně rozkolísaná sklony k alkoholu a depresím. V melancholických kulisách přímořského střediska má podstoupit pomyslné vzkříšení, jehož součástí jsou i léčebné procedury. Má tu ale domluveno i rozsáhlé interview, které přijíždí udělat novinář německého deníku Stern Michael Jürgs (Robert Gwisdek) a zdokumentovat fotograf Robert Lebeck (Charly Hubner), který byl kdysi hereččiným milencem. Podaří se uhasínající hvězdě najít novou chuť do života?

Český trailer filmu 3 dny v Quiberon / 3 Tage in Quiberon
Kniha obrazů (Le livre d’image) (Film Europe)

Český plakát filmu Kniha obrazů / Le livre d'imageFrancouzsko-švýcarské experimentální drama je nejnovějším počinem legendy světové kinematografie a zakladatele Francouzské nové vlny Jeana-Luca Godarda. Ten v posledních desetiletích točí filmy už jen sám pro sebe, takže je potřeba, aby divák, který se do klubových kin vydá, byl s touto skutečností trochu obeznámen. Ohlasů je zatím minimum, v tomto případě na nich ale tolik nezáleží, protože budou hodně individuální, neboť snímek dle synopse nemá jednolitý děj, ale půjde spíše o úvahy a dojmy. Premiéra pro hodně specifické a tolerantní publikum.

Synopse: Filmová esej legendárního Jeana-Luca Godarda mísí zpravodajské titulky, malby, často digitálně zkreslené úryvky z klasických hollywoodských filmů i brutální youtubovou propagandu ISIS. Poukazuje tak na odcizení a makroagrese současného světa.

Zajímavost: Jde o celkově pětačtyřicátý počin legendárního tvůrce.

Originální trailer filmu Kniha obrazů / Le livre d’image
Čertí brko (Falcon)

Plakát filmu  / Čertí brkoBlíží se Vánoce, do kin se tudíž musí dostat minimálně jedna tuzemská pohádka. Tou je tento týden počin, jehož název bude určitě cílem několika vtipů a humorů a vzhledem ke jménu tvůrce by mohl být i příjemně podvratný. Režisérem je totiž Marek Najbrt, který stojí i za satirickým seriálem Kancelář Blaník a na výsledku je to prý dost znát. Recenze (jako třeba ta naše) jsou zatím spíše kritické, nicméně se shodují na tom, že nejde o úplně klasickou pohádku, což je možná dobře. V hlavních rolích se objeví Ondřej Vetchý, Jan Cina a Judit Bárdos, kterým dělají společnost třeba Jan Budař, Marek Daniel, Jana Plodková, Václav Kopta nebo Tomáš Jeřábek. Uvidíme, jak si film povede v pokladnách kin a co na něj řekne konzervativní český divák.

Synopse: V městečku Pytlov na úpatí kopce Pervidle vůbec netuší, že všechny nepravosti místních obyvatel jsou pečlivě monitorovány zdejší pekelnou pobočkou. Hříchy neomylně a spravedlivě zapisuje kouzelné Čertí brko. To však jednoho dne přestane fungovat, proto se Lucifer (Ondřej Vetchý) rozhodne doručením nového brka pověřit trochu zmateného čerta Bonifáce (Jan Cina). Pro něho je to ten nejlepší způsob, jak se otrkat ve světě. Bonifác se tedy do Pytlova vydá, jenže hned první zkušenost je, že mu zdejší šejdíř brko ukradne. Tím se spustí řetězec událostí, kdy městečko ovládnou zdejší vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se dokonce podaří uvěznit i samotného krále pekel. Je tak na Bonifácovi, aby všechno vrátil do původního stavu a Pytlov a svého pána osvobodil.

Originální trailer filmu Čertí brko


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY