Za horizontem: Paul Greengrass rekonstruuje teroristické útoky ve 22 July

Vydáno: 24.10.2018 20:28 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Renomovaný britský režisér Paul Greengrass natočil dramatický snímek 22 July o norských teroristických útocích z roku 2011.

22 JulyRecenzoval/a Václav Limberk dne 24.10.2018 20:28. Renomovaný britský režisér Paul Greengrass natočil dramatický snímek 22 July o norských teroristických útocích z roku 2011. Hodnocení: 4
22 July
22 July
Drama / Historický / Thriller / Krimi
USA, 2018 , 143 min.

Režie: Paul Greengrass
Scénář: Paul Greengrass, Åsne Seierstad
Kamera: Pål Ulvik Rokseth
Herci: Anders Danielsen Lie, Jonas Strand Gravli, Jon Øigarden, Maria Bock, Thorbjørn Harr, , , , Marit Andreassen, Øystein Martinsen, , , , , Mathias Eckhoff


Hodnocení: 8/10
22 July hodnocení na Kinobox.cz: 68.95 %
22 července spáchal norský pravicový extremista Anders Breivik několik teroristických útoků. Nejdříve způsobil explozi v hlavním městě Oslu a poté v převlečení za policistu připlul na ostrov Utøya, kde zahájil palbu do převážně mladých lidí, kteří se zde každoročně scházeli. Než se vzdal policejní hlídce, zabil 77 lidí a stovky dalších zranil. Jde o černý den v historii této země.

Anders Danielsen Lie ve filmu  / 22 JulyO tom a o následném procesu s Breivikem (Anders Danielsen Lie) je poslední snímek renomovaného britského režiséra Paula Greengrasse 22 July. Vedle Breivika sledujeme paralelně také osud rodiny jednoho z postřelených chlapců, který šílencův útok přežil. Viljar Hanssen (ve filmu herecky debutující Jonas Strand Gravli) utrpěl během střelby těžká zranění a jen těžce se vyrovnává se svým stavem a také s prožitým traumatem. 

Greengrass nás ve filmu provede od doby spáchání atentátu až po Breivikovo odsouzení na ploše zhruba dvou hodin a deseti minut. Úvodní část věnuje samotnému průběhu atentátu, který zachycuje s nespektakulární civilností tak, jak to tehdy skutečně proběhlo. Breivik chladně, nevzrušeně likviduje jednotlivé mladé lidi, které doprovází pokřikem: "zemřete Marxisti". Lidi střílí jako v počítačové hře, bez emocí, promyšleně. Sledovat tuto část filmu je zvláštní. Nelze to vnímat jako klasické akční scény. Působí to podobně jako to probíhalo ve skutečnosti - věcně, střízlivě a chladně.

Jonas Strand Gravli ve filmu  / 22 JulyGreengrass kvůli autenticitě obsadil do většiny rolí norské herce, což neoslabuje ani fakt, že je film namluven anglicky. Věrohodně je tu vykreslen jeho psychologický portrét, stejně jako portrét jeho oběti Viljara. Třetí důležitou postavou je Breivikův advokát Geir Lippestad (Jon Øigarden), jehož si Breivik vybral, protože dříve obhajoval neonacistu. Postupně je tu odhalena izolace, do které se Breivik dostane. Ústřední tři herci jsou všichni výteční, zvláště výkon představitele Breivika Anderse Danielsena Lie působí velmi věrohodně.

Zřejmě nejpůsobivější scénu filmu si Greengras schoval až na konec, kdy probíhá proces s Breivikem a Viljar se s ním střetne tváří v tvář. Viljarova řeč je nesmírně silná a jasně v ní vychází najevo Greengrassova výzva k toleranci a lidskosti a odsouzení jakéhokoliv extrémismu. V tomto směru tak 22 July  vyznívá stejně jako režisérovy předchozí snímky Krvavá neděle a Let číslo 93 zobrazující extrémistické činy teroristů. Greengrass tu odvedl znovu kvalitní práci a 22 July tak spolu s předchozími tvoří působivý tematický triptych. 

Originální trailer filmu 22 July



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY