Za horizontem: Apostle je drsný okultní thriller

Vydáno: 20.10.2018 21:38 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Gareth Evans se vrátil s mysteriózním thrillerem Apostle. Dan Stevens se v něm vydává najít svou sestru, kterou unesl tajemný ostrovní kult.

ApostleRecenzoval/a Václav Limberk dne 20.10.2018 21:38. Gareth Evans se vrátil s mysteriózním thrillerem Apostle. Dan Stevens se v něm vydává najít svou sestru, kterou unesl tajemný ostrovní kult. Hodnocení: 4
Apostle
Apostle
Drama / Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2018 , 130 min.

Režie: Gareth Evans
Kamera: Matt Flannery
Herci: Dan Stevens, Richard Elfyn, Paul Higgins, Bill Milner, , , Ross O'Hennessey, , Rhys Meredith, John Norton, Ioan Hefin, Rhian Morgan, Kristine Froseth, Mark Lewis Jones, Owain Gwynn


Hodnocení: 8/10
Velšský samorost Gareth Evans proslul dvěma v Indonésii natočenými akčními filmy Zátah: Vykoupení a Zátah 2, který na scénu přivedl novou akční hvězdu Ika Uwaise. Jinou než akční polohu si poprvé vyzkoušel v hororové antologii V/H/S/2. Jeho segment se jmenoval "Safe Heaven" a pojednával o dokumentaristech snažících se infiltrovat tajemný indonéský kult. Na plnou parádu to Evans rozjel o pět let později s celovečerním mystery thrillerem/hororem Apostle, s nímž se zároveň vrátil ke svým velšským kořenům. 

Dan Stevens ve filmu  / ApostleApostle se odehrává v roce 1905 na odlehlém velšském ostrově, jemuž vládnou tři odpadlíci, kteří zde vytvořili vlastní stát s vlastními pravidly. Hlavní slovo zde má velitel a prorok Malcolm (Michael Sheen). Jeho pravou a levou rukou jsou Quinn (Mark Lewis Jones) a Frank (Paul Higgins). Bývalý křesťanský misionář Thomas (Dan Stevens) se infiltruje mezi obyvatele ostrova v naději, že najde a zachrání svou sestru Jennifer (Elen Rhys). 

Apostle tuto zápletku okořenil prvky nadpřirozena, slušnými gore scénami, které jako by z oka vypadly například z filmu Kosti a skalp, jenž mísil gore s westerovým prostředím divokého západu. Evans rozjíždí krvavé gore výjevy v malebných kulisách velšské divoké krajiny, která tvoří ideální kulisu pro takto syrově podaný příběh s prvky okultismu.

Fotografie z filmu  / ApostleApostle také vybízí k srovnání s filmem Hold the Dark a stylem Jeremyho Saulniera. Oba filmy shodou okolností vznikly pro Netflix a oba vynikají drsnými gore scénami, stejně jako s mýty propleteným příběhem. I když u Hold the Dark jde spíše o mysticismus. Ze srovnání obou mi lépe vychází Apostle, který Saulnierův film přehrává svou epičností a především větší emocionálností. Vizuálně je rovněž ohromně působivý. Skvělé jsou rovněž herecké výkony, ale u Stevense a Sheena to není nic překvapivého, protože oba jsou už osvědčení a zkušení herci. Kromě nich zaujal Mark Lewis Jones, jehož postava během filmu vystupuje překvapivě do popředí a právě ona se ukáže být tím skutečným zlem. 

Vedle výše zmíněných se také nabízí srovnání s podobně tematicky laděným mystery hororem Rituál. V něm se na odlehlý skotský ostrov vydává britský seržant vyšetřit záhadné zmizení mladé dívky, ale brzy zjistí, že zde vládne pohanský kult, se kterým se křesťanský policejní seržant dostane do křížku. Apostle je tak trochu updatovaný Rituál, každopádně jde o silný snímek, který se (ne)příjemně zadírá pod kůži. 

Originální trailer filmu Apostle


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Odpad (Doktor Slovo, 22.10.2018 14:45) Reagovat

    Strašná srágora

    • Re: Odpad (thornhill, 24.10.2018 13:12) Reagovat

      odpad ne ale tak max 4/10 u mňa. slebota

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY