TV tipy: Rommel a Rambo mají prima bráchu Blade Runnera

Vydáno: 21.09.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani konec září v televizi neohromí žádnou atraktivní nabídkou, v programech se ovšem přesto najde pár zapomenutých a jen zřídka připomínaných zdařilých filmů. Po letech se navíc odvysílání dočká legendární sci-fi Blade Runner.
Rommel (Rommel) (sobota 22. 9., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Rommel / RommelŠest let staré německo-francouzsko-rakouské televizní drama není u nás moc známé a příliš se nevysílá. Zkušený režisér a scenárista Niki Stein v něm vypráví poslední rok života slavného nacistického vojevůdce a vzhledem k omezeným možnostem se soustředí spíše na psychologii postav a velké množství dialogů. Naštěstí zvolil relativně svižné tempo a snesitelnou stopáž, v níž není moc prostoru na nudu, jen po akci lačnící divák asi tolik spokojen nebude. Titulní roli obstojně ztvárnil Ulrich Tukur, jemuž pak dělají společnost podobně méně slavné tváře. Škoda jen, že na tricích je viditelně znát, že jsou digitální a vadit může i to, že ústřední charakter je až moc idealizován a celá německá armáda zobrazena jako by bojovala za správnou věc. Solidní zábava na sobotní večer.

Zajímavost: Premiérové vysílání filmu proběhlo 1. listopadu 2012.

Mezinárodní trailer filmu Rommel / Rommel
Psi (Les chiens) (sobota 22. 9., ČT1, 23.25 - 01.00)

Plakát filmu Psi / Les chiensNejen u nás absolutně neznámé francouzské drama z konce sedmdesátých let je zajímavou sociologickou studií o tom, co s lidmi dělá skupinový strach. Režírující Alain Jessua v něm zkombinoval prvky thrilleru a hororu a spolehl se na nijak originální, ale dost syrovou akci a poměrně hutnou atmosféru, která ale bohužel nevydrží po celou stopáž. To ovšem značně vykompenzuje povedený a alarmující scénář, několik vskutku mrazivých a silných scén a precizní obsazení. V něm na sebe upoutá pozornost hlavně Gérard Depardieu v jedné z mála záporných úloh své kariéry, příliš za ním nezaostávají ani Victor Lanoux, Nicole Calfan nebo Fanny Ardant. Vadami na kráse budiž nevyrovnané tempo a viditelná snaha o přesah, která kazí samotný závěr. Nejen televizní rarita. 

Zajímavost: Podle režiséra prý Depardieu vzal roli ve filmu, i když byl pár týdnů před  natáčením napaden psem, rozhodl se ale podstoupit exorcismus, který z něj strach z psů dostal.

Ukázka z filmu Psi / Les chiens
Až na Severní pól (Tout en haut du monde) (neděle 23. 9., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Až na Severní pól / Tout en haut du mondeFrancouzský animovaný snímek je o dost jiný než podobné hollywoodské žánrovky, což je dobře pro dospělé, ne už tak pro děti. Debutující režisér Rémi Chayé v něm vsadil na pomalejší tempo a jednoduchou, ale nesmírně efektivní animaci, která vskutku vypadá, jako by byla malovaná sněhem. Potěší i kouzelná a typicky pohádková atmosféra, která ale není kýčovitá. Poměrně sympatické jsou i postavy, mezi nimiž naštěstí absentuje nějaká úplně otravná. Vzhledem k tomu, že ústřední příběh je sice jednoduchý, ale ponuřejší a posmutnělý, není úplně vhodný pro nejmenší diváky a vyžaduje už trochu odrostlejší publikum. Někoho možná překvapí i to, že tempo není nikterak svižné, ale pomalejší a meditativnější. Příjemná záležitost k nedělnímu probouzení. 

Zajímavost: Snímek získal mimo jiné cenu Tokyo Anime za nejlepší film.

Oficiální český trailer filmu Až na Severní pól / Tout en haut du monde
Můj brácha má prima bráchu (neděle 23. 9., Nova, 16.45 - 18.50 / úterý 25. 9., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Plakát filmu  / Můj brácha má prima bráchuČeskoslovenská normalizační komedie patří k těm, které jsou hodnoceny docela solidně a jejich zhlédnutí nikoho neurazí, zároveň ale neustály zkoušku časem a s odstupem několika let působí úsměvně i tam, kde nebylo zamýšleno. Režírující Stanislav Strnad v ní toho moc neřešil a všechno vsadil na jednoduché, nenáročné, ale divácky vděčné téma a naprosto neškodný a naivní humor, který ukazuje běžné starosti tehdejší mládeže. Nad vodou tak snímek drží hlavně obsazení, v němž se objeví Libuše Šafránková, Jan Hrušínský, Slávka Budínová, Josef Bláha nebo Vladimír Menšík. Vzhledem k tomu, že tempo je relativně svižné a stopáž přiměřeně krátká, nikdy nedojde k vyslovené nudě. Nenáročná a zaměnitelná podívaná.

Zajímavost: Hrušínský seděl na motorce pouze v klidu, na ploché dráze měl hned několik dublérů.

Ústřední píseň z filmu Můj brácha má prima bráchu
Návrat Lew Harpera (The Drowning Pool) (neděle 23. 9., ČT2, 21.45 - 23.35 / pondělí 24. 9., 23.20 - 01.10)

Plakát filmu Návrat Lew Harpera / The Drowning PoolKriminální drama z poloviny sedmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším a moc se nevysílá, což je určitě dáno tím, že je vesměs zaměnitelné a nikterak výrazné. Režírující Stuart Rosenberg v něm zpracovává předlohu Rosse Macdonalda, nedaří se mu ale zachytit jejího ducha. Nicméně spoléhá na zajímavý a zamotaný příběh, v němž nechybí napětí a hutná atmosféra a také svižné tempo. V hlavní roli naplno rozehrává své charisma spolehlivý Paul Newman, jehož doplňují kupříkladu Joanne Woodward, Anthony Franciosa, Murray Hamilton nebo začínající Melanie Griffith. Škoda, že pointa příběhu je odhadnutelná trochu dříve, než by bylo třeba a také toho, že tu chybí nějaká výrazněji zapamatovatelná scéna. Solidní žánrovka pro milovníky staré filmové školy.

Zajímavost: Newman a Woodward byli v průběhu natáčení manželé.

Originální trailer filmu Návrat Lew Harpera / The Drowning Pool
Cry-Baby (Cry-Baby) (pondělí 24. 9., ČT2, 22.00 - 23.20)

Plakát filmu Cry-Baby / Cry-BabyKomediální muzikál ze začátku devadesátých let se příliš nepřipomíná, což je velká škoda. Režisér a scenárista John Waters v něm totiž zvolil naprosto šílené tempo a podobně šílený příběh, v němž je možné skoro cokoli a nebojí se parodovat ani tehdy velice populární Pomádu, což se mu daří tak střídavě. Zásadním problémem tak zůstává silně nevyrovnaná úroveň humoru i jednotlivých scén, kdy na jednu výtečnou připadají tak dvě až tři divné až trapné. To ale částečně kompenzují svérázné choreografie a hudební čísla, která hraničí s kýčem, což ale tolik nevadí. V titulní roli hraje a zpívá Johnny Depp, jemuž dělají společnost třeba Amy Locane, Susan Tyrrell, Polly Bergen nebo Iggy Pop. Asi nejosobitější tip týdne.

Zajímavost: Pop se kvůli filmu nechal ostříhat.

Oficiální trailer filmu Cry-Baby / Cry-Baby
Rambo III (Rambo III) (úterý 25. 9., Prima Max, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Rambo III / Rambo IIITřetí díl ságy o neohroženém vietnamském veteránovi je jasně nejslabší, přesto má své momenty a z hlediska nostalgie funguje báječně. Tehdy debutující režisér Peter MacDonald toho moc neřešil a po trochu delším a upovídanějším rozjezdu servíruje čistokrevnou a velmi fyzickou akci a nebojí se ani několika krvavých scén. V hlavní roli samozřejmě nechybí Sylvester Stallone, jemuž zbytek obsazení, v němž divák určitě pozná ještě Richarda Crennu, dělá víceméně kompars. Řešit se ale nesmí titulní příběh, který je jednoduchý až primitivní, tentokrát ovšem i hodně hloupý, z dnešního pohledu je ale ve svém závěru ironicky úsměvný. Typicky osmdesátková akční žánrovka, které se dnes už netočí.

Zajímavost: Ve své době byl film s rozpočtem přes šedesát milionů dolarů tím vůbec nejdražším v historii.

Oficiální trailer filmu Rambo III / Rambo III
Neporažená armáda (středa 26. 9., ČT2, 22.00 - 23.20)

Protektorátní drama, k němuž neexistuje ani plakát, je dnes zcela zapomenuté, což je i pochopitelné, svým způsobem je to ale škoda. Režírující Jan Bor v něm totiž okamžitě reagoval na nastalé události a natočil v dobrém slova smyslu naivní a propagandistický snímek, který oslavoval prvorepublikovou armádu a snažil se probudit národní hrdost. To se mu povedlo na výbornou, leč efekt už takový nebyl. Z filmařského hlediska není co vyzdvihnout, protože veškeré postupy už jsou dávno překonané a příběh pochopitelně ničím neoslní. V titulních rolích se objeví Ladislav Boháč, Jan Pivec a Marie Blažková. Nutno je ale uvést, že i přes značné stáří snímek nenudí ani moderního diváka, což je dáno i rozumně krátkou stopáží. Tip k analytickému rozboru.

Zajímavost: Snímek se natáčel ve vojenské akademii v Hranicích.

Ukázka z filmu Neporažená armáda
Drahá maminko (Mommie Dearest) (čtvrtek 27. 9., ČT art, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu Drahá maminko / Mommie DearestŽivotopisné drama z počátku osmdesátých let je u nás dost opomíjeno a příliš se nepřipomíná. Těžko odhadovat, proč tomu tak je, režírující Frank Perry se v něm každopádně pustil do kontroverzního tématu, když život slavné herečky Joan Crawford zachytil na základě vzpomínek její nevlastní dcery a zachytil ji jako panovačnou, trýznivou a nesnesitelnou ženu. I proto mu stačilo jen zvolit pozvolné tempo a pomalinku přidávat na atmosféře, aby dosáhl kýženého efektu. Klíčové bylo obsazení hlavní role, kterou fantasticky ztvárnila Faye Dunaway, jež si celý film ukradla pro sebe a zastínila všechny ostatní. Možná škoda jen trochu delší stopáže a bulvarizace samotného tématu, protože hlavní hrdinka je tu vykreslena ve špatném světle, údajně ale taková nebyla. Nejvíc ovšem zaráží fakt, že chválený film se svého času dočkal pěti zlatých malin. Hodně zajímavá záležitost.

Zajímavost: Zlaté maliny získal snímek za film, scénář a herecké výkony Faye Dunaway, Stevea Forresta a Diany Scarwid.

Originální trailer filmu Drahá maminko / Mommie Dearest
Blade Runner (Blade Runner) (čtvrtek 27. 9., Nova, 22.15 - 00.30)

Plakát filmu Blade Runner / Blade RunnerLegendární sci-fi thriller z raných osmdesátých let je kultovním dílem, které s postupem let nabývá na platnosti a zraje jako víno. Režírující Ridley Scott v něm vycházel z novely Philipa K. Dicka a soustředil se především na odlištěnou a depresivní atmosféru velkoměsta budoucnosti, z něhož udělal jednoho z hlavních hrdinů filmu. Výtečné jsou též famózní efekty, na nichž si tvůrci dali záležet a každý jejich detail je pastvou pro oči, uši pak potěší geniální hudba Vangelise s několika dnes slavnými a klasickými motivy. Pozadu nezůstává ani ústřední příběh, který má i značný přesah a donutí k zamyšlení. Posledním kouskem do dokonalé skládačky jsou precizní herecké výkony, které obstarali především Harrison Ford a Rutger Hauer, vedle nichž se objeví ještě Edward James Olmos, M. Emmet Walsh nebo Daryl Hannah. Vše ještě doplňuje nejasný a záměrně otevřený konec. Tip týdne, u něhož nezbývá než doufat, že televize sáhne po verzi bez voiceoveru, která dává smysl.

Zajímavost: Ford a Scott si lidsky vůbec nesedli a první jmenovaný o tomto natáčení dodnes hovoří jako o tom nejhorším, kterého se kdy účastnil.

Oficiální trailer filmu Blade Runner / Blade Runner


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY