Kinopremiéry: Je Kubík hrdina ten pravý pro upgrade?

Vydáno: 29.08.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom srpna a září bývá v kinech tradičně slabší a ani letošní rok není výjimkou. Prázdniny tak uzavře šestice premiér, mezi níž není žádný jednoznačný hit, takže na své si přijdou především milovníci nenápadných snímků.
Alfa (Alpha) (Falcon)

Český plakát filmu Alfa / AlfaAkční drama láká diváky především na hodně atraktivní zasazení do doby pravěku a na příběh o přátelství člověka a vlka. Vzhledem k možnostem digitálních technologií se dá očekávat, že minimálně vizuálně by mělo jít o velkolepou záležitost. Pod režií je podepsán Albert Hughes, pro něhož jde o první počin po dlouhých osmi letech a také o první samostatný film, neboť ty předchozí natočil s dvojčetem Allenem. Hlavní roli ztvárnil mladý Kodi Smit-McPhee, hlas vypravěče patří Morganu Freemanovi. Tuzemských hodnocení zatím k dispozici moc není, řídit se tak můžeme těmi zahraničními, která jsou relativně spokojená, ačkoli v pokladnách kin diváci tolik peněz nenechali. Uvidíme, jak se bude líbit u nás. Rozpačitá premiéra týdne.

Synopse: Mladý lovec se vypravil na svůj první lov se skupinou nejlepších lovců kmene. Při tom ale utrpěl zranění a ostatní ho nechali napospas osudu. Když se probere, zjišťuje, že je sám a zraněn a je nucen se naučit přežít v drsné a nemilosrdné divočině. S jistými obtížemi se mu povede ochočit osamělého vlka, kterého opustila jeho smečka a postupně se učí spoléhat jeden na druhého. Stanou se z nich přátelé, kteří ale musí najít cestu domů dřív, než nadejde vražedná zima.

Zajímavost: Plemeno psa, s nímž se hlavní hrdina spřátelí, se jmenuje československý vlčák.

Český trailer filmu Alfa / Alpha
Ten pravý, ta pravá? (Destination Wedding) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Ten pravý, ta pravá? / Destination WeddingRomantické komediální drama láká diváky především na obsazení titulních rolí, které si zahráli Keanu Reeves a Winona Ryder. A je to asi rozumný krok, protože podle synopse se zdá být snímek hodně předvídatelný a nepřekvapivý a ani tvůrčí tým netvoří nikdo extra známý. Režii a scénář totiž obstaral Victor Levin, jehož filmografie je spíše průměrná. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže diváci se opravdu musí řídit obsazením, žánrem a vlastním instinktem. Snad z toho vyjde alespoň zdařilá žánrovka.

Synopse: Frank (Keanu Reeves) a Lindsay (Winona Ryder) do sebe náhodou vrazí na letišti a zjišťují, že míří na stejnou svatbu. Během cesty pak poznávají, že mají hodně společného - nenávidí ženicha, nevěstu i svatby a ze všeho nejvíc začnou nenávidět sebe navzájem. Oba by chtěli být úplně někde jinde, nejlépe sami a hlavně se nikdy nevidět. Jenže právě jejich sarkasmus je na akci plné šťastných lidí, kteří se chtějí bavit, úplně od všech izoluje. Takže si znovu zbydou a začnou si povídat. A to už je jen krůček od toho, že se může stát úplně cokoliv.

Český trailer filmu Ten pravý, ta pravá? / Destination Wedding
Upgrade (Upgrade) (CinemArt)

Český plakát filmu Upgrade / UpgradeAustralský akční thriller vypadá na nenápadnou, ale výbornou žánrovku, neboť ho předcházejí opravdu nadšené ohlasy. Za režií a scénářem stojí Leigh Whannell, jehož zejména scenáristická filmografie je hodně silbná a výrazná, ústřední roli si pak zahrál Logan Marshall-Green. Vzhledem k veskrze pozitivním recenzím (mezi které se řadí i ta naše) a ohlasům to tak vypadá, že snímek se zařadí do té malé skupiny níkzorozpočtových žánrovek, které nejsou na jedno použití, ale nabízejí i hodně solidní kvalitu a nápad. Zřejmě nejkvalitnější premiéra týdne.

Synopse: Grey Trace (Logan Marshall-Green) dává jako jeden z posledních lidí v blízké budoucnosti přednost vlastním rukám před všudypřítomnou technologií. Všechno ale změní jediná noc, v níž dojde k autonehodě na dálnici a střetu s bandou grázlů, kteří jeho přítelkyni zavraždí a jeho nadomsrti zmrzačí. Jeho vyhlídky na invalidním vozíku jsou dost temné, pak mu ale kamarád vědec nabídne zásadní vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získá také dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například vystopovat i pachatele onoho nočního incidentu a pomoci mu si to s nimi ručně vyřídit. Kdo by této možnosti odolal? Dokáže ale Grey svou nově nabytou schopnost brzdit?

Oficiální český trailer filmu Upgrade / Upgrade
Kubík hrdina (PLOEY - You Never Fly Alone) (Falcon)

Český plakát filmu Kubík hrdina / PLOEY - You Never Fly AloneIslandských filmů se do našich kin dostává docela dost, ale islandských animáků naprosté minimum. Jedna z mála příležitostí, jak jeden z nich vidět, se naskýtá tento týden na příběhu kulíka zlatého, který má problémy s migrací do teplých krajin. Samotná synopse a země původu jsou to jediné, nač lze tuzemského diváka nalákat, protože režiséra Arniho Asgeirssona skoro nikdo nezná. Vzhledem k tomu, že ani v originálním hlasovém obsazení není žádná velká hvězda, nemusí mrzet povinný dabing. Ohlasů ani komentářů moc není, takže nemá smysl se jimi zabývat, každopádně jde o premiéru, která bez dětí nemá cenu.

Synopse: Mladý kulík zlatý má velký problém naučit se létat a migrovat se svou rodinou do teplých krajin. S pomocí několika kamarádů je schopen přežít ve světě plném nepřátel a ještě je na konci oslavován jako hrdina.

Český trailer filmu Kubík hrdina / PLOEY - You Never Fly Alone
Důvěrný nepřítel (Bohemia MP)

Plakát filmu  / Důvěrný nepřítelČeskoslovenský mysteriózní thriller už podle synopse vypadá hodně béčkově a tak, jako by "vykrádal" všechny myslitelné podobné hollywoodské žánrovky. Určitou nedůvěru vzbuzuje i jméno režiséra a spoluscenáristy Karla Janáka, který dosud točil pouze průměrné teenagerské komedie a pohádky. V hlavních rolích se objeví Vojtěch Dyk a Gabriela Marcinková, kterým dělají společnost třeba Ondřej Malý nebo Roman Luknár. Dosavadní ohlasy zatím spíše potvrzují obavy, protože mluví o vizuálně sice relativně zdařilém thrilleru, který ale úplně zabíjí nepovedený a nechtěně směšný scénář. Uvidíme, jak si tato na naše poměry netradiční žánrovka povede u diváků.

Synopse: Andrej (Vojtěch Dyk) pracuje u nadnárodní firmy jako programátor a zabývá se vývojem tzv. inteligentního domu, který má znamenat revoluci v bydlení. Dům je ovládaný hlasem a ma zajišťovat obyvatelům maximální luxus i stoprocentní bezpečnost. Spolu s manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (Gabriela Marcinkova), se nastěhuje do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. Brzy se ale začnou dít hodně divné věci a je jasné, že onen projekt nefunguje úplně tak, jak je prezentováno.

Zajímavost: Natáčení trvalo osmatřicet dní.

Oficiální trailer filmu Důvěrný nepřítel
Démanty noci (NFA)

Plakát filmu  / Démanty nociDigitální restaurace a návratu do vybraných kin se dočkal režijní a scenáristický debut Jana Němce, který v něm zpracoval románovou předlohu Arnošta Lustiga, který se podílel i na scénáři. Příběh útěku dvou mladíků z transportu smrti je i dnes fascinujícím a depresivním dílem, které má evropské rozměry a po psychologické stránce je do detailu propracované. Výsledku pomáhá i délka lehce přesahující hodinu a obsazení neznámými herci, kteří mu dodávají pocit autenticity a zmínit se musí i fantastická černobílá kamera Jaroslava Kučery. Vzhledem ke krátké stopáži určitě stojí za to snímek v kině najít a "vyzkoušet", byť jeho téma je hodně těžké a bezvýchodné. Legenda československé kinematografie.

Synopse: Dva čeští mladíci (Ladislav Janský a Antonín Kumbera) vyskočí z židovského transportu a dají se na útěk. Za absolutní cenu sebezničení chtějí pocítit prchavý pocit svobody, pochopitelně se ale stávají lovnou zvěří, v jejíž stopách se vydávají i senilní starci ze sudetské vesnice.

Zajímavost: Film získal hlavní cenu na MFF v Manheimu.

Trailer restaurované verze filmu Démanty noci


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY