TV tipy: Šílený Max plánuje invazi do rybárny a přepadení ve vzduchu

Vydáno: 25.05.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

K poslední květnové televizní nabídce toho nejde moc napsat, protože výběr je hodně slabý, neboť přednost znovu dostaly osvědčené reprízy. V našem výběru tak najdete zejména béčkovější záležitosti a trochu hůř hodnocené žánrovky.
Šílený Max a Dóm hromu (Mad Max Beyond Thunderdome) (pátek 25. 5., Nova Cinema, 21.50 - 23.50 / neděle 27. 5., 00.35 - 02.25 / pondělí 28. 5., 04.00 - 05.35)

Plakát filmu Šílený Max a Dóm hromu / Mad Max Beyond ThunderdomeZávěrečný díl původní australské sci-fi trilogie je na zahraničních databázích hodnocen ještě docela slušně, na těch našich je to ovšem o dost horší. Dáno je to jednoznačně tím, že režírující George Miller, jemuž tentokrát pomohl ještě George Ogilvie, dostal k dispozici suverénně nejvyšší rozpočet ze všech tří filmů a přiblížil se k mainstreamu. To tedy znamená, že námět už není tak kontroverzní, převažují dialogy, které jsou mnohdy o ničem a vše je zcela zbytečně politicky korektní. Nejvíc ale výsledek postrádá onu nekompromisní atmosféru a jakousi "ujetost". Nad vodou tak snímek drží precizní vizuální stránka, výborná výprava, skvělá hudba Maurice Jarreho, naprosto fantastická akce, nečekaně černý humor a obsazení, jemuž dominuje drsný Mel Gibson, velkou roli tu ale dostala i Tina Turner, jež pro film nazpívala titulní píseň. Možná trochu nedoceněná záležitost, která ale trošku popřela svou původní ideu.

Zajímavost: Při obhlížení lokací pro natáčení zemřel při havárii v helikoptéře producent Byron Kennedy, což zcela vzalo Millerovi chuť do práce a na výsledku je to dost znát.

Oficiální trailer filmu Šílený Max a Dóm hromu / Mad Max Beyond Thunderdome
Zlatíčka pro každého (America’s Sweethearts) (sobota 26. 5., Prima Max, 17.45 - 20.00 / neděle 27. 5., 12.30 - 14.45)

Plakát filmu Zlatíčka pro každého / America's SweetheartsRomantická komedie z počátku miléniových let je naopak solidně hodnocena u nás a hůř v zahraničí, čím to ale může být, je velmi těžké odhadovat. Režírující Joe Roth každopádně dostal k dispozici příběh s velkým potenciálem, nicméně celou dobu osciluje mezi hollywoodskou satirou a ryzí romantikou a nedokáže se pro jedno rozhodnout, takže většina vtipů totálně vyšumí. I přes svižné tempo a odlehčenou atmosféru výsledek úplně nefunguje a víc než co jiného je na něm vidět, že chtěl uspokojit všechny a bál se být potřebně ironický a satirický. Jestli ovšem kvůli něčemu stojí za vidění, je to jednoznačně hvězdné obsazení, v němž nejvíce září spoluautor scénáře Billy Crystal, Hank Azaria a Christopher Walken, neztratí se ale ani Catherine Zeta-Jones, John Cusack, Julia Roberts, Stanley Tucci nebo Alan Arkin. Naprosto neškodná oddechovka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Roberts měla původně hrát hlavní ženskou roli, sama ji ale odmítla, protože ji více oslovila ta vedlejší.

Oficiální trailer filmu Zlatíčka pro každého / America’s Sweethearts
Malá z rybárny (sobota 26. 5., ČT2, 20.00 - 21.20)

Plakát filmu  / Malá z rybárnyAč je tři roky starý tuzemský snímek loutkový, není primárně určen dětem, což může být jeho největší problém. Režírující Jan Balej v něm totiž natočil moderní variaci na klasickou pohádku Malá mořská víla, jejíž děj ovšem umístil do ponurého města a jednoho nevěstince. Výsledek je tak pro děti moc temný, náročný a příliš dospělý, pro dospělé naopak dost mravoučný a doslovný. Tvůrce tak nejvíc ohromí originální vizuální stránkou a animací, která má své kouzlo a je svým způsobem fascinující, neopomněl ani posmutnělou atmosféru, příběh navíc skvěle vypráví Oldřich Kaiser. Selhává ale v dramaturgii, částečně i v tempu a v již zmiňovaném scénáři, který je nedotažený a nevyužívá svůj potenciál. Trochu netradiční podívaná na sobotní večer.

Zajímavost: Při animaci se loutky šroubovaly k desce.

 

Originální trailer filmu Malá z rybárny
Poloviční šance (1 chance sur 2) (sobota 26. 5., ČT1, 21.45 - 23.34)

Plakát filmu Poloviční šance / 1 chance sur 2Francouzská akční dobrodružná komedie z konce devadesátých let není žádným žánrovým milníkem, rozhodně je ale hodně příjemnou podívanou pro milovníky poctivé evropské kinematografie. Režisér a spoluscenárista Patrice Leconte se v ní soustředil jen a pouze na charisma svých hereckých hvězd a naprostých klasiků francouzského filmu Alaina Delona a Jeana-Paula Belmonda, kteří se tu po letech sešli před kamerou a prokázali, že humor, akci a porci chlapské chemie zvládají i přes pokročilý věk pořád na výbornou, v tomto případě se k nim přidala i Vanessa Paradis, která s nimi drží krok velmi obstojně. Nechybí tu ani slušná atmosféra a vesměs vydařená akce, k tomu všemu navíc hraje hudba Alexandra Desplata. V kontextu tohoto pak divák odpustí i šablonovitý, předvídatelný a ve své podstatě dost nesmyslný příběh, který je jakýmsi kompilátem podobných žánrovek a velmi brzy nemá co nabídnout. Ideální víkendová večerní nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Ve filmu je ukryto několik odkazů na filmy obou hereckých legend.

Originální trailer filmu Poloviční šance / 1 chance sur 2
Na život a na smrt (Last Stand at Saber River) (pondělí 28. 5., Nova Cinema, 07.10 - 08.55 / čtvrtek 31. 5., 13.40 - 15.40)

Plakát filmu Na život a na smrt / Last Stand at Saber RiverV našich končinách zcela neznámý televizní western je adaptací románu Elmorea Leonarda a v zahraničí se těší velmi dobrému hodnocení. Je tedy nutno počítat s tím, že režírující Dick Lowry měl k dispozici omezený rozpočet, takže se musel spolehnout na přehnané množství dialogů a předvídatelný příběh, který ale pracuje se silnými charaktery, čímž to částečně vyvažuje. Na akci se dostane až v samotném závěru, naštěstí je ale v rámci možností solidní a nepůsobí směšně. V titulní roli se objeví výborný Tom Selleck, jemuž sekundují především Keith Carradine a David Carradine, svůj prostor ale dostanou i Haley Joel Osment, Suzy Amis nebo Rachel Duncan. Být tempo o něco rychlejší, možná by byly dojmy ještě lepší. Tip pro zaryté milovníky polomrtvého žánru.

Zajímavost: Za svůj výkon získal Osment cenu Mladé hvězdy.

Originální trailer filmu Na život a na smrt / Last Stand at Saber River
Invaze (The Invasion) (úterý 29. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Invaze / The InvasionZ odstupu jedenácti let je čtvrtá filmová verze slavného sci-fi románu Jacka Finneyho nejzajímavější svými produkčními zásahy, které měly neslavný vliv na výslednou podobu. Zpočátku totiž film točil jakožto svůj hollywoodský debut německý režisér Oliver Hirschbiegel, který v něm kladl velký důraz na hutnou atmosféru neviděného nebezpečí, pomalejší tempo a dialogy, vzhledem k absolutně nekomerčnímu potenciálu tohoto přístupu byl posléze nahrazen rutinérem Jamesem McTeiguem, jenž do značné míry vše zmíněné rozmetal a do přemýšlivější žánrovky přitočil špatné akční scény a pokusil se výsledek trochu "rozhýbat", což se mu ale moc nepovedlo a film přestal dávat smysl. Proto je těžké hodnotit i herecké výkony Nicole KidmanDaniela Craiga, kteří původně pracovali s úplně jiným scénářem. Nevýrazná žánrovka, která měla velké předpoklady, které ovšem kvůli strachu producentů vůbec nenaplnila.

Zajímavost: Právě během natáčení tohoto filmu se Craig dozvěděl, že získal roli Jamese Bonda.

Oficiální trailer filmu Invaze / The Invasion
Laskavý dotek (The Client List) (úterý 29. 5., Nova Cinema, 21.55 - 23.35 / středa 30. 5., 23.50 - 01.25)

Plakát filmu Laskavý dotek / The Client ListSedm let staré televizní drama je možná trochu podceňováno, a i když podle synopse působí všelijak, nakonec je hodně solidní podívanou. Režírující Eric Laneuville v něm láká především na titulní příběh vycházející ze skutečných událostí, v němž se ještě pokouší o důležitý morální přesah, což se mu ale ne vždy daří a zejména v závěru pak působí až samoúčelně. Opřít se může o komorní výpravu, solidní atmosféru, několik překvapivě vtipných dialogů a okouzlující Jennifer Love Hewitt v hlavní roli, jež vystihla všechny aspekty své postavy a právě ona posouvá film někam lehce nad průměr, ze známějších tváří se objeví ještě Sonja BennettLynda BoydCybill Shepherd. Rozumná je i stopáž, v níž není moc prostoru na nudu, škoda jen úplného konce, který je zbytečně uspěchaný a příliš hollywoodský. Nenápadný tip.

Zajímavost: Hewitt se za roli dočkala nominace na Zlatý glóbus.

TV upoutávka k filmu Laskavý dotek / The Client List
Doktor Hollywood (Doc Hollywood) (středa 30. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 31. 5., 16.00 - 18.05)

Plakát filmu Doktor Hollywood / Doc HollywoodU nás velmi oblíbená romantická komedie z počátku devadesátých let neztratila s odstupem času ze svého kouzla vůbec nic a pořád slušně pobaví. Režírující Michael Caton-Jones v ní toho moc neřešil a spolehl se na pohodovou atmosféru, nenáročný příběh a celkový nadhled, který na diváka přenese potřebný optimismus, což se tak často nestává. K tomu přidal velice příjemný a inteligentní humor, který málokdy šlápne vedle, svižné tempo a několik úderných a snadno aplikovatelných hlášek. Největším lákadlem je nicméně skvělé obsazení, jemuž dominuje roztomilý a výborný Michael J. Fox, kterému dělají společnost mimo jiné Woody HarrelsonBridget FondaJulie WarnerDavid Ogden StiersGeorge Hamilton nebo Frances Sternhagen. Výrazně zamrzí snad jen to, že si tvůrce neodpustil patos a moralizování, bez nichž by se snímek bez potíží obešel. Oddechová záležitost. 

Zajímavost: Nedlouho před začátkem natáčení byla Foxovi diagnostikována Parkinsonova choroba.

Originální trailer filmu Doktor Hollywood / Doc Hollywood
Vrchní, prchni! (čtvrtek 31. 5., Prima Max, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Vrchní, prchni!Československá komedie ze začátku osmdesátých let patří k tomu vůbec nejlepšímu, co bylo v době normalizace natočeno a dodnes je velmi oblíbená. Režírující Ladislav Smoljak v ní dostal k dispozici scénář svého věrného druha Zdeňka Svěráka a společně vytvořili inteligentní příběh s nadčasovým humorem a velkým množstvím hlášek, který ale zároveň evokuje svou dobu. Velmi správně nastolil i hodně svižné tempo a dodal naprosto pohodovou atmosféru, z níž je nadhled vidět v každém okamžiku. Titulní úlohu si vychutnává charismatický Josef Abrhám, jemuž výtečně přihrávají třeba Zdeněk SvěrákLibuše Šafránková nebo Eliška Balzerová. Hledat chyby v této klasice nemá význam, protože v ní žádné zásadní nejsou. Tak nezapomeňte, že severní vítr je krutý!

Zajímavost: V roce 1981 získal film cenu za režii na festivalu humoristických filmů v bulharském Gabrově.

Ukázka z filmu Vrchní, prchni!
Přepadení ve vzduchu (Passenger 57) (čtvrtek 31. 5., Nova, 22.15 - 23.55)

Český plakát filmu Přepadení ve vzduchu / Passenger 57Akční krimithriller z počátku devadesátých let, který je na zahraničních databázích hodnocen mnohem lépe než na té tuzemské, je typickým béčkem, které má v dnešní době šanci pobavit jen těžké nostalgiky. Režírující Kevin Hooks v něm zcela přiznaně natočil variaci na Smrtonosnou past a o moc víc toho neřešil. Příběh je tedy ukrutně neoriginální a předvídatelný a podstatnou část v něm zabírá akce, která je ovšem dost nevyrovnaná, protože někdy je velmi dobrá, jindy ale nenápaditá a zcela rutinní. Tvůrci ale musíme k dobru přičíst cit pro krátkou stopáž, která zabírá pouhých osmdesát minut, takže v ní opravdu není na nic moc čas a musí se jít rovnou k věci, což je jedině dobře, dojem vylepšuje i časté střídání lokací. Hlavní roli si vystřihl Wesley Snipes, o něco zajímavější je však démonický záporák v podání Bruce Paynea, neztratí se ale ani Tom Sizemore, jednu z prvních úloh kariéry si ve snímku zahrála také Elizabeth Hurley. Poctivé devadesátkové béčko pro fajnšmekry. 

Zajímavost: Původně se měl celý film odehrávat v noci, v rámci úspor bylo ale rozhodnuto, že se bude točit v průběhu dne.

Oficiální trailer filmu Přepadení ve vzduchu / Passenger 57


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY