Kinopremiéry: Alenka a potvora se ocitají v zemi zázraků, kde hledají padesát odstínů svobody

Vydáno: 07.02.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jelikož se blíží Valentýn, do kin znovu vstupuje pan Grey. Padesát odstínů svobody celou trilogii uzavírá, takže si většina mužské populace může na chvíli oddechnout. Jejich konkurenci představuje jen čtveřice evropských snímků.
Padesát odstínů svobody (Fifty Shades Freed) (CinemArt)

Český plakát filmu Padesát odstínů svobody / Fifty Shades FreedPo třech letech se (pro mnohé konečně) uzavírá lehce erotická trilogie, která se stala jakýmsi společenským fenoménem a hanlivě se jí přezdívá "porno pro matky". Je logické, že žádné zásadní změny čekat nelze, tudíž fanynky budou spokojené, možná i dojaté a ti ostatní vůbec nebudou chápat, kde se vzala všechna ta popularita a budou na to dělat humory. K režii se znovu vrátil James Foley, v hlavních rolích nesmí chybět Jamie Dornan a Dakota Johnson, vedle nich se objeví ještě třeba Kim Basinger, Marcia Gay Harden nebo Rita Ora. Ohlasy ani hodnocení zatím neexistují, to je ale samozřejmě absolutně nepodstatné. Vzhledem ke konkurenci jasná premiéra týdne.

Synopse: Anastasia (Dakota Johnson) se po sňatku s Christianem (Jamie Dornan) rozhodně nechce stát manželkou uvězněnou ve zlaté kleci, ale je rozhodnutá pokračovat v úspěšné kariéře knižní redaktorky. Christian to snáší velmi těžce, ale toleruje to. Rostoucí emancipace jeho ženy se ale brzy stává bezpečnostním rizikem, neboť z minulosti se vynoří její bývalý kolega Jack Hyde (Eric Johnson), který má s oběma nevyřízené účty a pro pomstu je ochoten udělat cokoliv.

Zajímavost: Některé scény se natáčely ve francouzském Nice ve stejné době, kdy tam proběhly teroristické útoky, tj. v červenci 2016.

Oficiální český trailer filmu Padesát odstínů svobody / Fifty Shades Freed
Potvora (En Frygtelig Kvinde) (Film Europe)

Český plakát filmu Potvora / En Frygtelig KvindeDánské drama je také vztahovým snímkem, rozhodně je ale z jiného soudku než výše zmíněný počin. U nás nepříliš známý režisér a scenárista, převážně ale herec Christian Tafdrup se v něm zaměřuje na studii jednoho destruktivního vztahu a snaží se o silnou věrnost a autenticitu. Ohlasů ani komentářů zatím moc nenajdete, každopádně ty existující jsou vesměs spokojené, takže doufejme, že příznivci severských filmů nebudou úplně zklamaní. Pro pořádek se sluší uvést, že v hlavních rolích se představí Anders Juul a Amanda Collin. Premiéra pro trochu náročnějšího diváka.

Synopse: Rasmus (Anders Juul) a Marie (Amanda Collin) se poznají na jedné party a prvotní flirt nabere rychlý spád. Brzy se společně sestěhují a Marie si po malých krůčcích podmiňuje partnerův životní prostor. Je to nevyrovnaný pár, kdy ona je cílevědomá a dominantní a on tápe mezi pubertou a dospělostí. Celý jejich vztah je hodně destruktivní.

Český trailer filmu Potvora / En Frygtelig Kvinde
Most na konci světa (Most na kraju svijeta) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Most na konci světa / Most na kraju svjietaChorvatsko-srbsko-bosensko-francouzské kriminální drama po čase znovu tuzemskému divákovi představuje něco z balkánské kinematografie. Tentokrát byl vybrán celovečerní režijní debut Branka Istvancice, který v něm reflektuje bouřlivé období po občanské válce v Bosně a Hercegovině a do této doby zasadil podle synopse zajímavě vypadající detektivní příběh. Jak to celé dopadlo, se ale odhaduje jen těžko, protože ohlasy neexistují a nikdo z tvůrců není nijak zásadně známý. Ti, kteří rádi objevují nové kultury, případně hledají něco alternativnějšího, by ale s návštěvou svého oblíbeného klubového kina moc váhat neměli.

Synopse: V třaskavé době krátce po skončení občanské války v Bosně a Hercegovině se z ničeho nic ztratí starý muž - bosenský Chorvat Jozo (Ivan Dzaja). Vyšetřováním případu je pověřen policista Filip (Aleksandar Bogdanovic), který též bydlí v domě, který dříve obývali Srbové, kteří by se rádi vrátili domů. Mezi lidmi se povídá, že Jozu zabili právě navrátivší se Srbové, ale Filip na předsudky ani povídačky nedá a k vyšetřování se snaží přistupovat poctivě. To se ale ne všem líbí.

Český trailer filmu Most na konci světa / Most na kraju svijeta
Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu (Snezhnaya koroleva 3: Ogoň i Ljod) (CinemArt)

Český plakát filmu Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu / Sněžnaja koroleva 3: Ogoň i LjodTěžko říct, proč v tuzemsku jde do kin třetí díl ruského animovaného rodinného filmu, když ve většině světa míří rovnou na video. Ať je to, jak chce, zázraky se pochopitelně očekávat nedají, neboť synopse působí dost předvídatelně a jednoduše a ani animace asi nebude na té úplně nejvyšší úrovni. Určitou kvalitativní kontinuitu by mělo zajistit to, že režisérem a spoluscenáristou je opět Alexej Cicilin, který už natočil předchozí dva filmy. Je také jasné, že návštěva kina bez dětí, pro něž je snímek určen především, nemá žádný smysl.

Synopse: Odvážná Gerda porazila Sněhovou královnu a osvobodila svého bratra Kaie, díky čemuž se z obou staly tak trochu pohádkové celebrity. Zatímco Gerda tuto situaci bere s nadhledem, Kai se s popularitou vyrovnává o něco hůře. Aby si od vysilující slávy odpočinuli, vydávají se do hor za svým trollím kamarádem Ormem. Tady na ně ale nečeká žádný oddech, ale pořádně nebezpečné dobrodružství.

Oficiální český trailer filmu Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu / Snezhnaya koroleva 3: Ogoň i Ljod
Alenka v zemi zázraků (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Alenka v zemi zázrakůDalší tuzemská premiéra tohoto roku je jednou velkou neznámou, jisté ale je, že bude úplně jiná než ty předchozí. O režii a scénář se totiž podělili debutující Jana Studničková a o něco málo zkušenější Otakáro Maria Schmidt, kteří jsou oba ostřílenými dokumentaristy, takže se snad dá čekat rozumný příběh, důraz na postavy a vzhledem ke jménu mužského tvůrce také zajímavá vizuální stránka. Podle synopse se zdá, že film by měl být jakousi poetickou variací na Alenku v říši divů a jeho tématem by měl být přechod od dětství k dospělosti. Doufejme, že nebude úplně špatný, protože evidentně necílí na první místa návštěvnosti, ale chce zaujmout trochu jiného diváka. Hodně specifická premiéra.

Synopse: Malá dívka (Viktorie Stříbrná) putuje stejně jako Alenka v říši divů krajinou svého dětství jako kouzelným labyrintem a pozoruje a zaznamenává svět. Sny a realita se jí prolínají a vykreslují skrze její rodinu a svět slavností, kterými protančí díky svému fantazijnímu vidění světa. Brzy se ale bude muset se svým dětstvím rozloučit a přejít do dospělosti.

Originální trailer filmu Alenka v zemi zázraků


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY