Oscar 2018: Nejlepší kamera

Vydáno: 11.02.2018 10:56 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Jako každý rok i tento se o zlatou sošku bude ucházet pětice kameramanů, kterým se podařilo minulý rok podle oscarových akademiků vykouzlit ty nejpůsobivější obrazy filmového plátna.
NEJLEPŠÍ KAMERA

Roger Deakins (Blade Runner 2049)

Roger Deakins, Denis Villeneuve při natáčení filmu Zmizení / PrisonersAnglický kameraman Roger Deakins je Meryl Streep kamery, alespoň co se týče počtu oscarových nominací. Letos je Deakins nominován už počtrnácté. Dosud mu oscarová Akademie Oscara vždy upřela, bude tomu tak i letos? Vzhledem k tomu, že Blade Runner 2049 je filmem založeným především na vizuální působivosti obrazu, při níž se tají dech, mělo by se říci, že letos ho Oscar minout skutečně nemůže. Deakins byl poprvé nominován už v roce 1995 za Vykoupení z věznice Shawshank. Často spolupracoval hlavně s bratry Coeny, ale poslední dobou je jeho nejčastějším režisérem Denis Villeneuve. Přinese mu jejich třetí spolupráce konečně prvního Oscara?

Bruno Delbonnel (Nejtemnější hodina)

Bruno Delbonnel při natáčení filmu Nejtemnější hodina / Darkest HourDruhým z pětice nominovaných je francouzský kameraman Bruno Delbonnel, který je letos nominovaný za válečné drama Nejtemnější hodina. Pro Delbonnela jde už o jeho pátý pokus uspět v této prestižní oscarové soutěži. Delbonnel se poprvé v nejužší oscarové pětici nominovaných objevil už v roce 2002, kdy svou kamerou nasnímal francouzský filmový objev roku, kterou byla Amélie z Montmartru. Poté byl nominován ještě třikrát, za snímky Příliš dlouhé zásnubyHarry Potter a Princ dvojí krve a V nitru Llewyna Davise. Vyjde mu to napopáté s Nejtemnější hodinou?

Hoyte van Hoytema (Dunkerk)

Christopher Nolan, Hoyte van Hoytema při natáčení filmu Dunkerk / DunkirkŠvýcarský kameraman Hoyte van Hoytema je v oscarové pětici nováčkem. Hoytema je, podobně jako režisér Christopher Nolan, na Oscara nominován poprvé a je to za netradiční válečný snímek Dunkerk. Ironií osudu se v soutěži ocitly dva válečné snímky, oba svým způsobem se potýkající s operací evakuace britských vojáků chycených u Dunkerku. Jde o Hoytemovu druhou spolupráci s Nolanem, tou první byl předchozí Nolanův snímek, sci-fi Interstellar. Mezi jiné význačné tituly jeho kameramanské filmografie patří například snímky Ať vejde ten pravýFighter nebo Jeden musí z kola ven

Rachel Morrison (Mudbound)

Rachel Morrison při natáčení filmu  / MudboundS nominací americké kameramanky Rachel Morrison se přepisují historické tabulky, neboť jde o vůbec první ženskou kameramanku nominovanou na Oscara za kameru. Morrison prozatím spolupracovala hlavně s nezávislými režiséry, pro něž nasnímala filmy jako Fruitvale nebo Matroš. Historické drama od Netflixu Mudbound je prozatím jejím vrcholem. Za Mudbound už Morrison získala cenu newyorských filmových kritiků za nejlepší kameru. Pokud by získala i Oscara, byla by to stejná událost, jako když se Kathryn Bigelow stala první ženou, která získala Oscara za režii v roce 2009 za film Smrt čeká všude.

Dan Laustsen (Tvář vody)

Guillermo del Toro, Dan Laustsen při natáčení filmu Tvář vody / The Shape of WaterPoprvé na seznamu oscarových kandidátů se objevuje jméno dánského kameramana Dana Laustsena, který je nominovaný za fantasy Tvář vody. Jde o film, který s 13 nominacemi vede letošní "závod". Když se podíváme na Dánovo kameramanské resumé, najdeme v něm například snímky Hlídač mrtvýchLiga výjimečnýchPurpurový vrch nebo John Wick 2. Laustsen má velkou šanci, že promění hned svou první oscarovou nominaci, protože... 

And The Oscar Goes to…

Kdybychom měli soudit podle předchozích tří ročníků, tak Oscara za kameru získal vždy kameraman filmu s největším počtem nominací. Shodou okolností to byl dvakrát za sebou Emmanuel Lubezki. A tak jako se minulý rok mohl těšit z této ceny kameraman filmu s největším počtem nominací (La La LandLinus Sandgren, tak by i letos mohl podobný osud potkat právě Laustsena, který má tu výhodu oproti ostatním, že je nominován za film s největším počtem nominací (Tvář vody). Dá se očekávat, že Roger Deakins bude opět oscarový loser, stejně jako třináctkrát předtím, viz následující video. Anebo se konečně dočká? Každý skutečný filmový fanda mu musí přát, aby tu oscarovou smůlu konečně prolomil. Podle zahraničních expertů je Deakins favoritem letošního klání. Bude Deakins konečně slavit, nebo zvítězí "suchá statistika", podle níž by měl slavit kameraman filmu Tvář vody?

Přehlídka oscarových nominací Rogera Deakinse


Šance podle FilmServeru: 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY