Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 5. týden

Kinopremiéry: Prezident Blaník drží nit z přízraků a čeká na happy end

Vydáno: 31.01.2018 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek února je v tuzemských kinech ve znamení premiéry očekávaného dramatu Paula Thomase Andersona Nit z přízraků, po němž chce ukončit kariéru Daniel Day-Lewis. Diváky by ale mohla potěšit i ryze česká satira Prezident Blaník.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nit z přízraků (Phantom Thread) (CinemArt)

Český plakát filmu Nit z přízraků / Phantom ThreadDrama zachycující životní osudy londýnského módního návrháře je jednou z událostí měsíce, protože představitel hlavní role a současně na dalšího Oscara nominovaný Daniel Day-Lewis oznámil, že film bude jeho posledním a on odejde do uměleckého důchodu. Scénář, režii a v tomto případě i kameru obstaral oceňovaný Paul Thomas Anderson, jenž se s posledními počiny divákům trochu vzdálil a toto by mohl být jeho návrat k snadněji interpretovatelným a srozumitelným filmům. Do tuzemských kin se navíc tento autor vrací po dlouhých šesti letech. Ohlasy jsou zatím nadšené, takže to vypadá, že se vskutku je nač těšit. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Mít šaty od prestižního návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v poválečném Londýně úplně nejvíc. Aby dáma mohla vyrazit právě v jeho modelech, musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování. Status génia si však vybral svou daň v podobě Woodcockovy emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního života, stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. To se ale změní ve chvíli, kdy volné místo po svém boku nabídne stydlivé servírce Almě (Vicky Krieps), která rychle pochopila, jak se věci mají a dělá vše pro to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí navíc ulehčuje i fakt, že návrhář se do ní bláznivě zamiloval. A vliv to má i na jeho tvorbu.

Zajímavost: Anderson dostal nápad na film, když byl nemocný a ležel v posteli a v jeden moment se na něj jeho žena podívala tak láskyplně a něžně jako už dlouho ne.

Oficiální český trailer filmu Nit z přízraků / Phantom Thread
Happy End (Happy End) (Aerofilms)

Český plakát filmu Happy End / Happy EndZa francouzsko-německo-rakouským dramatem režijně a scenáristicky stojí legendární Michael Haneke, což znamená, že film rozhodně nebude pro každého. Tentokráte se pustil do sociální studie jedné "lepší" rodiny a asi není překvapení, že dosavadní komentáře jsou hodně různorodé, neboť některé velebí atmosféru a silný příběh, jiné si naopak stěžují, že film je vyprázdněný a jde jen o lacinou manýru. Kde je pravda, si bude muset každý zjistit sám, protože v tomto případě jsou jakékoli ohlasy nepodstatné. Diváky tak mimo jména tvůrce naláká i hvězdné obsazení, v němž se objeví Isabelle Huppert, Toby Jones, Mathieu Kassovitz nebo Jean-Louis Trintignant. Osobitější premiéra.

Synopse: Poté, co její matka (Isabelle Huppert) záhadně onemocní, stěhuje se malá Eve (Fantine Harduin) za otcem (Jean-Louis Trintignant) do rozlehlého rodinného sídla v Calais. Jeho neurotičtí a sebestřední obyvatelé jsou tak zahledění do nevěr, komplot a iluzí o vlastní výjimečnosti, že snadno přehlédnou, že nový přírůstek v jejich domácnosti také skýtá jedno temné tajemství.

Zajímavost: Trintignant je v hereckém důchodu od roku 2003, pouze kvůli Hanekemu se vždy k natáčení vrátí.

Český trailer filmu Happy End / Happy End
Tak pravil Bůh (Gud taler ud) (Film Europe)

Český plakát filmu Tak pravil Bůh / Gud taler udDánské komediální drama bude určeno zřejmě spíše příznivcům severské kinematografie, neboť podle synopse se zdá být typicky severskou záležitostí s trošku temnějším a jízlivějším humorem. Režisérem a spoluscenáristou je poměrně zkušený, u nás však ne úplně známý Henrik Ruben Genz, v hlavní roli se pak objeví Søren Malling. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá cenu se jimi zabývat, na druhou stranu nejsou úplně zklamané, tudíž to vypadá na zcela standardní podívanou ze severu Evropy, což někdy ke spokojenosti úplně stačí.

Synopse: Podivínský psychiatr Ufe (Søren Malling) řídí svou nevšední rodinu pevnou rukou. K jeho velmi zvláštním zálibám patří pitky s pacienty i rázovitá domácí výchova synů. Ufe se doma cítí býti bohem, ti ale nemusejí být zrovna dvakrát laskaví.

Český trailer filmu Tak pravil Bůh / Gud taler ud
Prezident Blaník (Falcon)

Plakát filmu  / Prezident BlaníkZ bídy a marasmu by mohl po více než roce vytáhnout současnou tuzemskou kinematografii celovečerní film, který lehce navazuje na populární a vesměs velmi dobře hodnocený internetový satirický seriál, který si střílí z aktuální české politiky. Jak už název napovídá, hlavní hrdina se bude ucházet o funkci nejvyšší, takže se lze těšit na ironické komentáře nedávné prezidentské volby, film byl dokonce rychle dotočen až po jejím skončení, aby mohl reagovat na výsledky. Za režií stojí Marek Najbrt, hlavní roli pochopitelně ztvárňuje Marek Daniel. Věřme tedy, že i když je tuzemská politická scéna jeden velký bizár sám o sobě, film obstojí a pobaví diváky i odbornou veřejnost. Konečně česká premiéra, na kterou se lze těšit.

Synopse: Tonda Blaník (Marek Daniel) ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny, dokonce sehnal i potřebných sto tisíc podpisů. Kandidaturu ale nakonec nepodal, protože jeho asistent podpisové archy včas nedoručil na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat obyvatelům, jak se mít lépe.

Originální trailer filmu Prezident Blaník
5 October (Pilot Film)

Plakát filmu  / 5 OctoberKrátký slovensko-český dokument vypráví o životních strastech a útrapách muže, který bojuje s nádorem na obličeji a bojí se operace. Režijně a scenáristicky s ním debutuje kameraman Martin Kollár a těžko říct, co od něj vlastně čekat. Ohlasů je logicky dost málo a do kin příliš nenaláká ani krátká stopáž, možná se ale budou pořádat besedy s autorem, které by mohly být zajímavé. Tematika je každopádně hodně silná a věřme, že se tvůrci podaří donutit diváka k zamyšlení nad životem jako takovým. Ti, kteří mají o projekci zájem, by měli prohledat programy svých oblíbených klubových kin.

Synopse: Jeden muž se jednoho dne rozhodl opustit svou rodinu. I po deseti letech je stále na cestě, která je pro něho únikem a způsobem, jak se vyhnout závažnému rozhodnutí, kterým by se zbavil téměř dvoukilového nádoru na obličeji, který se neúspěšně snaží zakrýt plnovousem. Utíká sám před sebou, před svým strachem, před nesnesitelnými situacemi i před počasím. Jeho zdraví mu však neustále připomíná skutečnost, že čeká na operaci, která může mít fatální následky.

Originální trailer filmu 5 October
Bílá tma (NFA)

Plakát filmu  / Bílá tmaV roce s osmičkou na konci se Národní filmový archiv rozhodl, že zavzpomíná na některé filmy, které vznikly také v "osmičkovém" roce. Prvním z nich je československé drama z roku 1948, které reflektuje dobu Slovenského národního povstání. Režisér a spoluscenárista František Čáp však nebyl poplatný době a pokoušel se událost zachytit syrově a realisticky, za což byl také tvrdě kritizován a následně odešel do emigrace. Snímek dnes není moc známý, nicméně potěší, že výrazné výtky sbírá pouze za množství do očí bijících příběhových nesmyslů a nelogičností a komentáře se shodují na tom, že i dnes je snesitelný a netrpí přílišným idelogickým zabarvením. V titulní roli se objeví Július Pántik. Něco pro milovníky československých klasik.

Synopse: Mladý lékař se se skupinou zraněných skrývá v krytu pod zemí a nakonec jsou všichni osvobozeni Rudou armádou.

Zajímavost: Film získal Národní cenu na festivalu v Mariánských Lázních (předchůdce dnešních Karlových Varů).

Trailer k filmu není dostupný.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Christian Bale vyšetřuje vraždu ve filmu Bledé modré oko (08.12.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Indiana Jones a volání osudu (02.12.2022 07:57 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor (26.11.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sr. (15.11.2022 16:03 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Říše světla (15.11.2022 15:31 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Bledé modré oko (30.10.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu