Letošní Ceny české filmové kritiky vyhlášeny, nejlepším filmem Špína

Vydáno: 28.01.2018 20:25 - Jakub Kos | foto: facebook tvůrce

Slavnostní večer Cen české filmové kritiky proběhl v sobotu 27. ledna 2018 v Divadle Archa. V deseti kategoriích dvakrát zvítězila Bába z ledu, Špína sesbírala stejný počet ocenění. Ceny za herecký výkon získali Roden a Kronerová.
NEJLEPŠÍ FILMPlakát filmu Špína / Špina
Ač horkým kandidátem na nejlepší film uplynulého roku je Bába z ledu, která se dostala i do užších nominací na prestižní americké Oscary, filmová kritika ocenila koprodukční drama Špína režisérky Terezy Nvotové, která letos představila i dokument Mečiar.

Bába z ledu (Petr Oukropec, Pavel Strnad)
Křižáček (Václav Kadrnka)
  • Špína (Petr Badač, Miloš Lochman, Karel Chvojka)

Český plakát filmu Richard Müller: Nepoznaný / Richard Müller: NespoznanýNEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Další překvapení večera bylo v dokumentární sekci. Nominovány byly dokumenty o třech významných osobnostech české či slovenské historie. O známé operní pěvkyni Soně Červené točila významná dokumentaristka Olga Sommerová, portrét zesnulé herečky Luby Skořepové natočil Otakar Faifr. Příběh Richarda Müllera, slovenského zpěváka, zpracoval Miro Remo. Kritika ocenila právě tento snímek.

Červená (Olga Sommerová) Sama (Otakar Faifr)
Plakát filmu  / Křižáček
 
NEJLEPŠÍ REŽIE
Za nejlepší režii celovečerního snímku byl oceněn Václav Kadrnka, jeho Křižáček sice nebyl úspěšný v kinech a u diváků si velkou podporu nezískal, kritiky snímek potěšil. I v nominacích Českých lvů získal nominace v deseti kategoriích.

Bohdan Sláma (Bába z ledu) Tereza Nvotová (Špína)

Plakát filmu  / Bába z leduNEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Stejné snímky jako za nejlepší film a režii byly nominovány i za scénář. Z hvězdné trojice Bába z ledu - Křižáček - Špína tentokrát zabodoval první jmenovaný, autorem námětu a scénáře je Bohdan Sláma. Ten byl českou filmovou kritikou oceněn i za scénář svého minulého filmu Čtyři slunce

Václav Kadrnka, Vojtěch Mašek, Jiří Soukup (Křižáček)
Barbora Námerová (Špína)

Plakát filmu  / MasarykNEJLEPŠÍ HEREC
Letos byl do stejné kategorie dvakrát nominován jeden z nejproslulejších českých herců, Karel Roden. Jemu čelil Pavel Nový za svou roli stárnoucího otužilce v Bábě z ledu. Roden zvítězil za skvěle zahranou roli Jana Masaryka ve filmu Julia Ševčíka Masaryk, který za minulé České lvy proměnil dvanáct nominací z patnácti.
 
Pavel Nový (Bába z ledu)
Karel Roden (Křižáček)
Plakát filmu  / Bába z leduNEJLEPŠÍ HEREČKA
Vůbec první nominaci za nejlepší herecký výkon získala Barbora Poláková za svou roli v Krobotově Kvartetu. Za film Špína byla nominována Dominika Morávková-Zeleníková. Oceněna nakonec byla Zuzana Kronerová, která byla horkou kandidátkou na vítěze.

Zuzana Kronerová (Bába z ledu)
Barbora Poláková (Kvarteto)
Dominika Morávková Zeleníková (Špína)


NEJLEPŠÍ AUDIOVIZUÁLNÍ POČINPlakát filmu  / 8 hlav šílenství

V této kategorii kritika vybrala tři filmy, které nějak vynikají svojí koncepcí. Dvakrát vypíchla kameru - Křižáček a Špína, poté výtvarnou koncepci filmu 8 hlav šílenství, která zvítězila. Oceněna byla Anna Krtičková a režisérka Marta Nováková.
Křižáček (Jan Baset Střítežský)
Špína (Marek Dvořák)
8 hlav šílenství (Anna Krtičková, Marta Nováková)

MIMO KINO...
aneb nejlepší projekty mimo kinodistribuci. Nominovány byly krátkometrážní dokudrama Bo Hai, dramatický seriál z produkce Stream.cz Pěstírna a také film Hranice práce ze známého dokumentárního cyklu Český žurnál.

Bo Hai (Dužan Duong)
Hranice práce (Apolena Rychlíková)
Pěstírna (Andy Fehu)

CENA INNOGY PRO OBJEV ROKU
Poněkolikáté nominovaná Tereza Nvotová tentokrát neuspěla, ani Robin Kvapil za doku-komedii z prostředí Brna Všechno bude fajn. Objevem roku je dokumentaristka Apolena Rychlíková, která společně s novinářkou Sašou Uhlovou natočila dokument Hranice práce, ten byl poprvé uveden na prestižním dokumentárním festivalu v Jihlavě, kde byl snímek také oceněn.

Apolena Rychlíková (Hranice práce)
Tereza Nvotová (Špína)
Robin Kvapil (Všechno bude fajn)

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ
Zvláštní uznání za mimořádný přínos české kinematografii dostala Eva Zaoralová, která je dlouhotelou spolupracovnicí Jiřího Bartošky. Společně organizují karlovarský filmový festival.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY