TV recenze: pubertální Bonnie a Clyde v originální jednohubce The End of the F***ing World

Vydáno: 16.01.2018 13:05 - Jakub Kos | foto: E4

Britský seriál The End of the F***ing World byl začátkem ledna mezinárodně uveden na streamingové službě Netflix. Jak se povedla osmidílná série o dvou mladých psychopatech?
Až neuvěřitelně originální britská série, prodchnutá typickým černým humorem, líčí příběh puberťáků Jamese a Alyssy. On si o sobě myslí, že je psychopat. V mládí si strčil ruku do friťáku s rozpáleným olejem, zabíjel zvířata a ke třináctým narozeninám si jako dárek poručil kapesní nůž. Ona je sprostou puberťačkou, jejíž rodiče se rozvedli, nového přítele její matky nesnáší a její život nestojí zkrátka za nic. Když se poprvé setkají na školním obědě, James v Alysse nalezne snadnou oběť k zabití...

Poté, co spolu tito puberťáci začnou z dost odlišných důvodů chodit, vše nabírá vyšší obrátky. Z minuty na minutu se z nich stávají Bonnie a Clyde, akorát ve vytuněné pubertální verzi.

Fotografie z filmu  / The End of the F***ing WorldJelikož jsou oba vysoce nespokojení se svými dosavadními životy, rozhodnou se, že utečou. Zběsilý útěk započne tím, že James ukradne svému tátovi Philovi auto a přitom mu stihne vrazit jednu do tváře. Při cestě dolehnou na Alyssu sexuální tužby a donutí Jamese, aby si začal sundávat košili během toho, co řídí. Auto následně naráží do stromu a není možné s ním jet dál. Ač vlastně ani jeden z nich netuší, kam mají namířeno, začnou stopovat. Po chvíli se Jamesovi bez košile podaří stopnout zachovalého padesátníka, který následně oba dva pozve na oběd do bistra. Na pánských záchodcích se však projeví, že Alyssa není jediná, kdo sexuálně touží po Jamesovi. Tento padesátník zvaný Martin sáhne Jamesovi tam dolů, načež zamilovaná dvojice utíká z bistra a Alyssa obviňuje Jamese z homosexuality. Když o něco později najdou dům, ve kterém zrovna nikdo nebydlí, začnou v něm squatovat.

Originalita po všech stránkách, hlavně, co se scénáře týče. Zajimavé charaktery a motivace postav stavějí rychle ubíhající příběh, točící se okolo této zamilované dvojice. Seriál byl natočen podle knižní předlohy, kterou do podoby scénáře přepsala Charlie Covell. Ta se předtím podílela na britském sitcomu Banana a sci-fi Humans. Jejím prvním filmovým počinem bylo krimi Burn Burn Burn, které se v Británii setkalo s velkým ohlasem.

Fotografie z filmu  / The End of the F***ing WorldVýborný casting, primárně výběr ústřední herecké dvojice Jessica Barden - Alex Lawther, zajišťuje také pěknou podívanou. Herci ke svým postavám úžasně sedí a jejich charaktery dokázali zahrát přímo bravurně. Mezi další trefu do černého patří ztvárnění vyšetřovatelek Teri a Eunie herečkami Gemmou Whelan a Wunmi Mosaku, mezi kterými to pěkně jiskří.

Celkově se seriálem prolínají dvě ústřední linie, což v podstatě zajišťuje, že divák se nebude nikdy nudit. Má možnost se zasmát u protřelého britského humoru anebo sledovat dramatické a vypjaté scény, které ho málem rozbrečí. The End of the F***ing World ukazuje, že i v dnešních dnech jde vytvořit originální a hlavně zábavný seriál, který uběhne doslova jako voda a tři hodiny spolknete jako jednohubku. Tato série patří bezpochyby k jednomu z nejlepších televizních krátkometrážních počinů za poslední roky.

Originální trailer filmu The End of the F***ing World


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY