Kinopremiéry: Matky jsou o Vánocích na tahu a nabízí přání k mání

Vydáno: 06.12.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální sedmička premiér patří k tomu slabšímu, co letošní rok nabídl a dává šanci spíše dohánět resty z předchozích týdnů. Vždyť tím nejatraktivnějším, co vstupuje do kin, je pochybná sváteční komedie Matky na tahu o Vánocích.
Matky na tahu o Vánocích (A Bad Moms Christmas) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Matky na tahu o Vánocích / A Bad Moms ChristmasPokračování rok staré a překvapivě komerčně velmi úspěšné komedie vzniklo takřka v rekordním čase a jeho název je všeříkající. Vzhledem k tomu, že režii a scénář znovu obstaralo duo Jon Lucas a Scott Moore, nedají se čekat žádné zásadní změny, snad jen vyjma toho, že děj se bude odehrávat o Vánocích. Zahraniční hodnocení jsou spíše průměrná, tuzemských je zatím minimum, ale dá se předpokládat, že komu se předchozí díl líbil, bude asi spokojen. Doplnit se sluší i to, že do hlavních rolí se vrací Mila Kunis, Kristen Bell a Kathryn Hahn, které z těch známějších tváří tentokráte doplňuje i Susan Sarandon. Velice slabá premiéra týdne.

Synopse: Tři matky rebelky (Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn) už mají dost věčného vánočního úklidu, vaření, výzdoby a shánění dokonalých dárků pro celou rodinu. Proto se vzbouří a rozhodnou se, že letos si Vánoce užijí i ony. Netuší ale, že brzy se ohlásí návštěva, která s jejich představou asi nebude úplně souhlasit - jejich matky.

Zajímavost: Hahn napsala osobně dopis Sarandon, v němž ji žádala, aby si zahrála její matku.

Oficiální český trailer filmu Matky na tahu o Vánocích / A Bad Moms Christmas
Na shledanou tam nahoře (Au revoir lá-haut) (CinemArt)

Český plakát filmu Na shledanou tam nahoře / Au revoir là-hautFrancouzské komediální drama je adaptací literární předlohy Pierra Lemaitreho, která vyšla i česky. Diváky na první pohled zaujme atraktivním tématem a obdobím první světové války. O režii a částečně i scénář se postaral a jednu z hlavních rolí si zahrál zkušený Albert Dupontel, jemuž dělají společnost především Nahuel Pérez Biscayart, Laurent Lafitte a Niels Arestrup. Hodnocení a komentáře, kterých tedy není nějak mnoho, jsou spokojené, tudíž se zdá, že zase máme jednou co dělat se zdařilou evropskou žánrovkou. Případní zájemci by tak asi neměli dvakrát váhat.

Synopse: V listopadu 1918 už do konce války zbývá jen pár dní. Poručík Henri d’Aulnay-Pradelle (Laurent Lafitte) je přesto kvůli uznání a povýšení ochoten jít i přes mrtvoly a svou jednotku neváhá poslat do nesmyslného útoku. Ten spojí dva vojíny, nenápadného úředníka Alberta Maillarda (Albert Dupontel) a nadaného umělce z bohaté rodiny Edouarda Péricourta (Nahuel Pérez Biscayart). Poté, co Edouard zachrání Albertovi život, je zasažen střepinou a přijde o kus obličeje. Jejich osudy se navíc nerozdělí ani po válce, protože Albert se stává Edouardovým pečovatelem a chystají velkou akci k uctění památky všech padlých. Jejich cesty se ale ještě jednou protnou s poručíkem Pradellem, což oba vnímají jako šanci na pomstu.

Oficiální český trailer filmu Na shledanou tam nahoře / Au revoir lá-haut
Polibek od Beatrice (Sage femme) (Artcam)

Český plakát filmu Polibek od Beatrice / Sage femmeFrancouzské drama na první pohled vypadá jako další vztahový film, v němž se řeší komplikovaný vztah mezi dvěma ženskými postavami, z nichž každá je úplně jiná. Zda snímek nabídne něco víc, je zatím ve hvězdách, protože relevantních ohlasů je málo a hodnocení není o tolik víc. Divák tak musí zatím vycházet z faktů, která jsou taková, že režie a scénář je dílo spíše herce Martina Provosta, jehož u nás ale tolik lidí nezná, který hlavní role svěřil slavné Catherine Deneuve a trochu méně známé Catherine Frot. Francouzské filmy se v našich končinách dlouhodobě těší velké popularitě, tak uvidíme, jak si v klubových kinech povede tento.

Synopse: Claire (Catherine Frot) pracuje jako porodní asistentka a svůj život zasvětila službě ostatním. Jenže porodnici, kde pracuje, budou brzy zavírat. Do toho se ještě znovu objevuje Béatrice (Catherine Deneuve), bývalá milenka jejího zemřelého otce, která je jejím pravým opakem.

Zajímavost: V průběhu natáčení Frot asistovala u porodů pěti dětí.

Oficiální český trailer filmu Polibek od Beatrice / Sage femme
Můj život Cuketky (Ma vie de Courgette) (Pilot Film)

Český plakát filmu Můj život Cuketky / Ma vie de CourgetteŠvýcarsko-francouzský animovaný rodinný film je jednou velkou neznámou a pochopitelně zůstává ve stínu těch nákladnějších. Z několika dostupných ohlasů se ale zdá, že by byla škoda jej minout, neboť prý pobaví děti i dospělé a skrývá několik sofistikovaných narážek. To by mělo být o to potěšující, že jde o středometrážní debut Clauda Barrase, který vypadá zajímavě, i co se technické stránky týče. Vzhledem ke krátké, o něco málo více než hodinové stopáži, je s filmem promítán i dvanáctiminutový český loutkový počin Vánoční svatba sněhuláka Karla, který je debutem divadelního režiséra Petra Vodičky.

Synopse: Cuketka není žádná padavka, ale malý čiperný chlapec. Když přijde o maminku, má pocit, že je na světě sám. To ale neví, s kým se ve svém novém životě v dětském domově setká. Všichni noví kamarádi mají nelehké dětství, ale zároveň zůstávají hravými dětmi. Nad všemi ale ční Camille. Když je vám devět, je totiž snadné se zamilovat.

Synopse Vánoční svatby: I mezi vánočními ozdobami může přeskočit jiskra. Co ale dělat, když se milovaná ozdoba ocitne až na druhé straně stromečku? Sněhulák Karel se se svým kamarádem slaměným andílkem Kamilem vydává na pouť kolem stromku, aby našel milovanou sněhulačku Evu.

Oficiální český trailer filmu Můj život cuketky / Ma vie de Courgette
Místo splněných přání (The Place) (Film Europe)

Český plakát filmu Místo splněných přání / The PlaceItalské mysteriózní drama je podobně jako snímek výše velkou neznámou. Synopse sice nevypadá nijak originálně, ale když se jí chopí schopný tvůrce, může jít o hodně slušnou podívanou, jakých není nikdy dost. Těžko říct, zda režisér a scenárista Paolo Genovese patří k těm schopnějším autorům, neboť jeho filmografie je poměrně nevyrovnaná a zároveň skoro neznámá. Ani v hlavních rolích se neobjeví nikdo zvlášť povědomý, takže v tomto případě závisí návštěva klubových kin na momentálním rozpoložení a individuálním vztahu k italské kinematografii.

Synopse: Každý den sedí v restauraci The Place u stejného stolu záhadný muž. Ten je připraven vyslyšet a vyplnit největší přání všech návštěvníků. Co jsou ti schopni udělat, aby získali to, co chtějí?

Český trailer filmu Místo splněných přání / The Place
Přání k mání (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu  / Přání k máníLetošní předposlední větší českou premiérou je rodinný film s vánoční tematikou, který cílí na co nejširší divácké spektrum a pochopitelně i na první místa žebříčku návštěvnosti. Režisérem je televizí ostřílený Vít Karas, pro něhož jde evidentně o nejambicióznější projekt. V titulních rolích se představí Martin MyšičkaJitka ČvančarováSimona Babčáková a Filip Antonio. Dosavadní hodnocení jsou dost rozporuplná, protože někteří snímek docela chválí a hovoří o příjemné rodinné podívané, která je k blížícím se svátkům ideální, jiní ale mluví o nezvládnutém počinu, který vyniká jen vizuální stránkou. Český divák se ale podobnými komentáři moc neřídí, takže se dá čekat velký úspěch. Potenciální komerční hit.

Synopse: Náctiletý Albert je až po uši zamilován do sestry svého nejlepšího kamaráda, jeho rodiče mezitím prožívají krizi středního věku a floutek a lamač dívčích srdcí Bosák junior se snaží získat pozornost a lásku svého otce, mocného hoteliéra. Nakonec ale všichni přijdou na to, že ke štěstí není potřeba kouzel a magie, ale stačí se jen trochu změnit.

Originální trailer filmu Přání k mání
Motorband: Restart (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Motorband: RestartTuzemský hudební dokument je určen především fanouškům československé rockové hudby, potažmo pak teplické skupiny Motorband. Debutující režisér a kameraman Miloslav Levek na pozadí existence zmíněné kapely zpovídá velké osobnosti naší popmusic, jakými jsou třeba Petr Janda, Aleš Brichta, Kamil Střihavka, Josef Vojtek nebo Michal Pavlíček. Ohlasy zatím neexistují a asi jich ani moc nebude a vzhledem k očekávanému limitovanému uvedení v kinech by zájemci neměli dlouho otálet.

Synopse: Kytarista Libor Matejčík základal teplickou kapelu Motorband, s níž byl ochoten dostat se až na vrchol tehdejší pop music. Během dlouhých let skupinou prošla řada dnes úspěšných hudebníků. Kde tedy jsou bývalí členové, jak se jim daří a kam až to dotáhli?

Oficiální trailer filmu Motorband: Restart


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY