Twin Peaks Recap: 18. část - Konec Městečka Twin Peaks?

Vydáno: 07.09.2017 09:00 - Václav Limberk | foto: Showtime

Poslední, 18. část nové řady seriálu Městečko Twin Peaks - The Return přináší překvapivé vyvrcholení událostí, které se zdály být završeny v předcházející části. Cooper se vydává na poslední jízdu za poznáním.
[NEJDE O RECENZI, ALE REKAPITULACI UDÁLOSTÍ V POSLEDNÍ, OSMNÁCTÉ ČÁSTI, PROTO TEXT OBSAHUJE SPOILERY, A TO I K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM V PŘEDCHOZÍCH SÉRIÍCH A ROVNĚŽ K FILMU TWIN PEAKS]  

18. část začíná bezprostředně tam, kde skončila 17. část až na pár "dovysvětlujících" detailů. Předně, první záběr nám nabídne "ukončeného" Mr.C (Kyle MacLachlan), který shoří v červeném pokoji, čímž se jeho existence definitivně ukončí. Mike se slovy "Elektřina" "vyrobí" Dougieho (MacLachlan) ze semena (zlatá kulička) a pramínku Cooperových vlasů, které mu dal po probuzení v 16. části. Dougie se šťastně vrací ke své ženě Janey-E (Naomi Watts) a svému synovi Sonny Jimovi (Pierce Gagnon). Tolik k tomu pozitivnímu. 

Kyle MacLachlan ve filmu  / Nyní zpět ke konci předchozího dílu. Cooper vede Lauru (Sheryl Lee) lesem, kde mu za nejasných okolností s křikem záhadně zmizí. Cooper se skokem octne v červeném pokoji, kde mu Mike (Al Strobel) říká: "Je to minulost, nebo budoucnost?" Slova, která nezaznívají v TP poprvé. Mike potom Coopera vede k "elektrickému stromu", který říká a opakuje to, co už jsme také slyšeli dříve: "Já jsem ruka a vydávám tento zvuk" (dříve tuto roli hrál Michael J. Anderson) a poté říká větu, která zazněla v jedné z předchozích částí z úst Audrey (Sherilyn Fenn): "Je to příběh děvčátka, které žilo na konci ulice? Je?" Jaký má tato otázka význam, Bůh suď.

Následuje další známý výjev. Laura se naklání k sedícímu Cooperovi a něco mu šeptá do ucha. Co mu šeptá, toť otázka. Z výrazu Cooperova obličeje lze ale soudit, že to nic příjemného nebude. Poté se opět ozve typický Lauřin řev, jako když ji na nože berou, následují typicky roztřesené záběry (za kamerou celé série stál Peter Deming, který s Lynchem spolupracuje už od dob Lost Highway) Lauřiny tváře a Laura je vymrštěna kamsi do vzduchu. Cooper jen bezmocně přihlíží, poté jeho zrak spadne opět k zemi. Vypadá to, že Laura snad opět přistála na zem. Ale nevíme. Dalším, koho Cooper v červeném pokoji potká, je Leland Palmer (Ray Wise), otec Laury, který Cooperovi řekne: "Najdi Lauru". Jakoby se o to Cooper celou dobu nesnažil. Potom vyjde z červeného pokoje, je noc, (alespoň to vypadá, že zde není už vězněm, ostatně jeho dvojník je nyní mrtvý), kde na něj čeká nyní už pravá Diane (Laura Dern). Ta se ho zeptá, zda je to skutečně on a Cooper se jí zeptá na to samé. Poté, co se ujistí(me), že to jsou skutečný Cooper a skutečná Diane, vydáváme se s nimi na cestu.

Kyle MacLachlan, Sheryl Lee ve filmu  / Cooper jede ve dne s Diane opuštěnou pouštní krajinou 430 mil k místu, kde se potom něco má stát. 430 je číslo, které Cooperovi sdělil Hasič (Carel Struycken) v úplně první scéně prvního dílu nové série. Diane Coopera varuje: "Nevíš, jaké to bude, jakmile..". Cooper řekne, že to ví. Na místě, kde zastaví, je mnoho elektrických stožárů, elektřinou je to zde přímo přesycené. Cooper vystoupí z vozu a jde se podívat ven. Pak se vrátí do auta a říká Diane, že "jakmile překročíme tuto hranici, vše může být jinak." Poté s autem pomalu popojedou a...něco se stane. Je opět noc a oba uhání dál po "ztracené dálnici". Přijíždí k nějakému motelu, kde si objednají pokoj. Ještě předtím se odehraje jeden podivný moment, kdy Diane sedící v autě spatří samu sebe stojící u sloupku motelu. Další dvojnice? Cooper s Diane posléze mají sex, ale Cooper se při něm tváří až nápadně zvláštně, skoro jako Mr.C. Od chvíle, kdy překročili hranici, se Cooper chová poněkud jinak. Nezměnil se Cooper znovu v někoho jiného? Je to stále on?

Ráno se Cooper probouzí sám a na stole najde vzkaz. V něm ho adresuje "Richard" a je podepsán "Linda". Další dvě slova, která Cooperovi sdělil Hasič v prvním díle. Cooper poté opouští motel, který je ale jiný, než byl ten, do kterého s Diane v noci přijel. Vydává se na cestu a ve městě Odessa v Texasu narazí na bistro u "Judy", kde se servírky Kristi (Francesca Fisher-Eastwood) zeptá, zda zde nepracuje ještě další servírka. Cooper poté zneškodní tři "kovboje", kteří servírku obtěžují. Cooper je opět pohotový a zdá se mít až nepřirozenou sílu, kterou měl také Mr.C. Cooper poté od servírky získá adresu její kolegyně a odchází. Na Coopera až podivuhodně chladnokrevně. Kovboj se jen nechápavě zeptá, podobně jako většina diváků: "Co to kurva bylo?". Ano, dosud byla 18. část skutečně nějak hodně podivná. A lepší to nebude. 

Kyle MacLachlan ve filmu  / Cooper poté dorazí k domu ženy, kterou mu dala Kristi. Před domem je sloup s číslem 6. Tento sloup s tímto číslem se objevil ve sledu záběrů, které Hasič "pouštěl" Andymu v bílém vigvamu. Opět slyšíme praskání elektřiny. Má ta elektřina nějaký hlubší význam, nebo má pro ni jen Lynch slabost? Víme, že pro ni slabost má, ale o tom hlubším významu lze jen těžko něco zjistit. Cooperovi otevře žena, která vypadá jako Laura Palmer, ale jemu tvrdí, že je Carrie Page. Hraje ji každopádně představitelka Laury Sheryl Lee. Cooper se ji snaží přesvědčit, aby s ním jela "domů", do Twin Peaks. Carrie mu tvrdí, že jméno Laura ani Sarah Palmer nikdy neslyšela. Jelikož má ale Carrie v domě mrtvolu muže (s prostřelenou hlavou), Cooperův návrh na "výlet domů" se jí zdá jako dobrý nápad. 

Následuje další "Road Trip po ztracené dálnici". Jen místo Diane nyní s Cooperem jede Carrie (Laura). Za noci přijíždí do Twin Peaks. Carrie tvrdí, že zde nic nepoznává. Před domem Palmerových zastaví a Cooper zaklepe na dveře. Otevře jim žena, nikoliv ale Sarah Palmer, na kterou se Cooper ptá. Žena mu tvrdí, že žádnou Sarah Palmer nezná a říká mu, že dům koupila od "Chalfontových" a sama, že se jmenuje "Alice Tremondová". Tato jména, která označují jednu a tutéž osobu - starší ženu - také každý skalní fanda TP zná. Ať už z původního Městečka, kde ji hrála Frances Bay, ale v jedné epizodě i Mae Williams, nebo z filmu Twin Peaks. Cooper poté s Carrie (Laurou) odchází a zdá se být zmatený (stejně jako se musí cítit divák) a nakonec se zeptá: "Jaký je rok?". Z domu Cooperových se ozve výkřik Sarah: "Laura!" a Carrie, nyní už více podobná Lauře, zakřičí stejně jako křičí Laura. Následuje poslední elektrický výboj, zatmění v domě Palmerových, zatmění obrazu a je konec. Po chvíli se spustí závěrečné titulky na pozadí obrazu z červeného pokoje se sedícím Cooperem a skloněnou Laurou šeptající mu cosi do ucha. A je skutečně konec. Konec celé třetí série a možná i konec celému Městečku Twin Peaks.

Kyle MacLachlan, Sheryl Lee ve filmu  / Tento "konec" lze chápat buď jako otevřená vrátka k možnému dalšímu pokračování, které možná vznikne, ale také jako definitivní sbohem. Konec je to každopádně jiný, než jsme asi všichni čekali. Lynch zkrátka zůstal "Lynchem" a "vy si to přeberte, jak chcete". Asi tak 18. část působí. V tom je tento poslední díl třetí série Městečka Twin Peaks velmi podobný poslední části původního Městečka Twin Peaks. Jediné, v čem se liší, je to, že nyní už můžeme jen těžko očekávat další pokračování po 25 letech. Lynchovi je dnes 70 let a pokud nám bude chtít ještě naservírovat další pokračování svého "Žijeme uvnitř snu" seriálu, bude si muset pospíšit.

Soudě ale podle Lynchových aktivit během posledních 17 let, kdy natočil pouze dva celovečerní filmy, svůj opus magnum Mulholland Drive a diskutabilní experiment jménem Inland Empire, tak bych od něj už příliš neočekával. Když to shrnu, tak Městečko Twin Peaks - The Return byl vzrušující návrat k tomu nejlepšímu, co Lynch kdy natočil, počínaje Mazací hlavou a konče Mulholland Drive. Ve srovnání s původním Městečkem Twin Peaks, kde režíroval jen 6 epizod z 30, je The Return "čistě" jeho dílem. Tentokrát režíroval všech 18 epizod. The Return je tak skutečně daleko více "lynchovštější" než původní Městečko, na němž se podílela a v režii vystřídala řada dalších lidí.

Kyle MacLachlan, Al Strobel ve filmu  / The Return musel potěšit (skoro) každého skalního "Lynchaře" a zklamat nebo minimálně neuspokojit všechny ostatní. Tak nebo tak byl The Return další ukázkou toho, že "na odpočinku" a v meditacích ponořený Lynch ze sebe dokáže stále vymáčknout to nejlepší, co kdy dovedl. Ve filmu i v televizi najdeme jen máloco tak originálního, co nám s návratem do Městečka Twin Peaks Lynch v 18. dílech nabídnul. Bylo by fajn, kdyby se k této nové sérii ještě v budoucnu vrátil, ale pokud se tak nestane a já si myslím, že ne (ale rád bych se mýlil), pak i s tímto musí být řada jeho skalních fanoušků velmi spokojená. Lynch zraje jako víno. Já osobně doufám, že to nebylo naposledy, co se vrátil. A nemusí se nutně jednat jen o návrat do Městečka Twin Peaks.

Klip z 18. části seriálu Městečko Twin Peaks - The Return




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nádhera (Stoub, 07.09.2017 10:45) Reagovat

    Nádhera celé, nikdo neumí tak natočit jízdu autem v noci :) A Lauřin výkřik na konci, totální mrazení v zádech..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY