Kinopremiéry: Po bouři přicházejí Terminátor, Neruda, Červená a To

Vydáno: 06.09.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: New Line Cinema

První zářijový týden je v kinech tou nejočekávanější premiérou nová verze slavného hororu Stephena Kinga To. A rovnocennou konkurenci ani nemá, protože zbytek novinek je určen pro klubověji zaměřeného a náročnějšího diváka.
To (It) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu To / ItPo sedmadvaceti letech se nové adaptace, která je vůbec poprvé určena pro kina, dočkal ambiciózní román Stephena Kinga, který patří k jeho nejlepším a zároveň nejoblíbenějším dílům. Pozitivem je to, že rozsáhlou knihu tvůrci rozdělili na dvě části a v této se budou věnovat dětským hrdinům a dobrodružstvím. Režie se chopil zatím nepříliš známý Argentinec Andres Muschietti, pro kterého by snímek měl být odrazovým můstkem k velké kariéře, a to o to víc, že dosavadní recenze a ohlasy, kterých není málo, se předhánějí v superlativech. V hlavní roli děsivého klauna se objeví Bill Skarsgård, jehož bude obklopovat množství dětských herců. Jasná premiéra týdne a dost možná hit podzimní sezóny.

Synopse: Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina chlapců a děvčat čelit svým největším obavám. Proti nim totiž stojí zlý a děsivý klaun Pennywise (Bill Skarsgård), jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími.

Zajímavost: Všichni dětští představitelé strávili posledních deset dní před natáčením společně v cyklokempu, kde byli ubytováni, vzájemně utužovali vztahy a pilovali jízdu na kolech.

Český trailer filmu To / It
Terminátor 2: Den zúčtování (Terminator 2: Judgment Day) (Bohemia MP)

Plakát filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment DayAbsolutní klasiku z počátku devadesátých let, díky které se James Cameron vyšvihl do první režisérské ligy, asi netřeba představovat. Ve vybraných kinech nyní můžete vidět speciální 3D verzi snímku, na kterou dohlížel sám tvůrce, takže o kvalitu prostorového efektu by mělo být postaráno. Znovu tak můžete být fascinováni dokonale promyšleným příběhem, depresivní atmosférou blízké budoucnosti, a především precizními efekty, které absolutně nezestárly a vypadají mnohem přesvědčivěji než v mnoha aktuálních počinech. V hlavní roli se samozřejmě objeví Arnold Schwarzenegger, nechybí ani Linda Hamilton, Edward Furlong nebo Robert Patrick. Klasika v "nové" podobě.

Synopse: Deset let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connor (Linda Hamilton), matku budoucího vůdce lidstva ve válce proti strojům, se do Los Angeles vrací z budoucnosti nový Terminátor, typ T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora (Edward Furlong). Dospělý Connor v roce 2029 na svoji ochranu posílá do minulosti druhého terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger). Oba stroje tak nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Zatímco T-800 se chlapce snaží získat na svou stranu a vysvětluje mu, co ho v budoucnosti čeká, T-100 je oběma v patách a nezná slitování.

Zajímavost: V některých scénách dělalo Lindě Hamilton dublérku její dvojče Leslie.

Český trailer filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment Day
Po bouři (Umi yori mo mada fukaku) (Film Europe)

Český plakát filmu Po bouři / Umi yori mo mada fukakuJaponské drama z loňského roku je určeno vesměs fanouškům této exotické kinematografie, protože běžného diváka vlastně není nač lákat. Příběh vypadá sice tuctově, ale v rukách schopného tvůrce může jít o emočně silnou podívanou a ostatně vztahových dramat není nikdy dost. Režisérem a scenáristou je u nás skoro neznámý, doma však oceňovaný Hirokazu Koreeda, který do hlavní role obsadil Hiroshiho Abe. Reakce a komentáře jsou zatím spíše spokojené, takže ti, kteří se do kin vydají, by neměli prohloupit. Něco pro milovníky v tuzemsku neprozkoumaných kinematografií.

Synopse: Rjota (Hiroshi Abe) je zkrachovalý spisovatel, který má úspěch dávno za sebou a v současnosti si vydělává jako soukromé očko. Je rozvedený a ke svému jedenáctiletému synovi Šingovi (Taiyô Yoshizawa) nachází cestu jen horko těžko. Jeho exmanželka Kjoko (Yoko Maki) už navíc začala nový život a na Rjotu se dívá jen jako na vzdálenou vzpomínku. Odcizenou trojici ale svede dohromady tajfun, protože spolu kvůli jeho nebezpečí musí strávit noc v bytě Rjotovy matky Jošiko (Kirin Kiki). Co se s jejich vztahem stane, až bouře pomine?

Zajímavost: Originální název filmu je úryvkem z jedné japonské popové písně.

Český trailer filmu Po bouři / Umi yori mo mada fukaku
Neruda (Neruda) (Artcam)

Český plakát filmu Neruda / NerudaKoprodukční životopisné drama je věnováno chilskému básníkovi a politikovi Pablu Nerudovi, který se po roce 1948 ocitl v nemilosti tehdejšího vládnoucího režimu. Těžko říct, nakolik je s jeho osudy seznámen tuzemský divák, ten by ovšem mohl mimo vždy atraktivního historického tématu slyšet i na fakt, že režisérem je uznávaný Pablo Larraín a v jedné z hlavních rolí se objeví i u nás známý Gael García Bernal, titulní úlohu pak ztvárnil Luis Gnecco. Tuzemských ohlasů je zatím naprosté minimum, ty zahraniční se pohybují někde v oblasti lehčího nadprůměru, takže o nějakém zklamání by snad neměla být řeč. Jedna jihoamerická premiéra.

Synopse: V roce 1948 obviňuje chilský senátor Pablo Neruda (Luis Gnecco) během kongresu vládu ze zrady Komunistické strany, za což jej prezident González Videla (Alfredo Castro) zbavuje funkce. Následně je policejní prefekt Óscar Peluchonneau (Gael García Bernal) pověřen jeho zatčením. Neruda se snaží ze země společně s manželkou utéct, to se jim ale nedaří a jsou nuceni se více než rok skrývat. Inspirován všemi událostmi napíše Neruda epickou báseň Veliký zpěv, čímž zrodí svou vlastní legendu, kterou ještě přiživuje a zejména Evropa je jím fascinována a bojuje za jeho osvobození.

Zajímavost: Snímek reprezentoval Chile v boji o zahraničního Oscara.

Oficiální český trailer filmu Neruda / Neruda
Červená (Aerofilms)

Plakát filmu  / ČervenáTuzemský dokument představuje jednu z největších světových operních legend Soňu Červenou, která je ale paradoxně ve své domovině trošku nedoceněná a ne moc připomínaná. Režijně a scenáristicky vše zaštiťuje ostřílená Olga Sommerová, pro níž jsou podobné příběhy silných žen klíčovým tématem. Vzhledem k tomu, že pěvkyni je už přes devadesát let, je film také jakýmsi průletem československými a následně českými dějinami, v nichž se odehrálo mnoho zásadních zvratů a vládlo několik režimů. Komentářů je zatím naprosté minimum, nicméně jsou hodně spokojené, takže fanoušci podobných portrétů by si měli snímek ve svém oblíbeném klubovém kině najít.

Synopse: Soňa Červená je světově proslulá a uznávaná operní pěvkyně a herečka, která je ale ve své vlasti nedoceněná. Během svého života prožila mnoho bouřlivých událostí a byla aktérkou snad všech důležitých historických milníků dvacátého století. Právě o nich vypráví v tomto dokumentu.

Originální trailer filmu Červená


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY