Zemřel "otec Texaského masakru" Tobe Hooper

Vydáno: 27.08.2017 16:19 - Václav Limberk | foto: Elite Entertainment

Režisér Tobe Hooper, který natočil legendární kanibalistický horor Texaský masakr motorovou pilou, zemřel včera v Los Angeles. Bylo mu 74 let.
Tobe HooperPo "otci zombie hororu" Georgi A. Romerovi opustil tento svět i "otec kanibalistých slaherů" Tobe Hooper. I kdyby nenatočil nic jiného než Texaský masakr motorovou pilou, stačilo by to na to, aby si zajistil filmovou nesmrtelnost. V jistém smyslu je "režisérem jednoho filmu", kterým je právě jeho (nikoliv debutový) legendární horor, který položil základy hororového subžánru, v němž se s oblibou zabíjely a pojídaly nic netušící oběti. Jeho hlavní postava, ikonický zabiják Leatherface, kterého ztvárnil Gunnar Hansen, je jednou z nejoblíbenějších hororových postav.

Teprve až po Leatherfaceovi přišel Michael Myers z Halloweenů a Jason ze série Pátků třináctého. I když se ve své době tvrdilo, že je Texaský masakr motorovou pilou natočený podle skutečnosti, což podpořil jeho kvazidokumentární styl, nebylo tomu tak. Jen postava Leatherface, který si "vyšíval" z lidské kůže, byla inspirována skutečnou postavou kanibala Eda Geina. Hooper se síle a originalitě tohoto filmu pak už žádným svým dalším snímkem ani nepřiblížil.

Tobe Hooper, Gunnar Hansen při natáčení filmu Texaský masakr motorovou pilou / The Texas Chain Saw MassacreJen z komerčního hlediska byl úspěšný jeho duchařský Poltergeist, který byl přizpůsoben pro potřeby rodinného kina 80. let spielbergovského střihu (sám Steven Spielberg dohlížel na jeho výrobu). Jeho ostatní snímky jako například Sežráni zaživaSalem's LotThe Texas Chainsaw Massacre 2 nebo The Mangler znají jen skalní hororoví fandové. 

Hooper zemřel 28. srpna 2017 v Kalifornii ve věku 74 let. Příčiny jeho smrti zatím nejsou známy. 




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY