Jerry Lewis, americká legenda a komik zemřel

Vydáno: 21.08.2017 14:52 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americký herec, režisér, producent, herec, komediant a filantrop Jerry Lewis zemřel v rodinném kruhu ve věku 91 let. Jerry Lewis byl kontroverzní osobností, ale i legendou, i když u nás ho znali spíše jen znalci.
Jerry Lewis ve filmu Zamilovaný profesor / The Nutty ProfessorJerry Lewis v našich končinách není zdaleka takový pojem, jako je tomu v USA, kde se tento komik, herec a později i režisér, producent a filantrop v roce 1926 narodil. Deset let tvořil komický pár s kolegou Deanem Martinem, než se kvůli osobním rozporům v polovině 50. let rozešli a každý z nich se vydal na sólovou dráhu. Oba herci spolu také hráli v Lewisově filmovém debutu My Friend Irma. Jako režisér pak debutoval v roce 1960 s filmem Hotelový poslíček.

Z jeho dalších filmů z té doby jmenujme například snímky jako CinderfellaProutníkZamilovaný profesor (u nás zná většina diváků až jeho remake) nebo To je ale bláznivý svět. Kontroverze a otazníky provází jeho drama The Day the Clown Cried, kde hrál cirkusového klauna a film se odehrává v koncentračním táboře. Lewis tento film za svého života nikdy nedovolil promítat v kinech a jedinou jeho kopii má knihovna amerického Kongresu, která uchovává umělecká díla pro další generace. Lewis dovolil jeho promítnutí až po roce 2025. 

Jerry Lewis ve filmu Král komedie / The King of ComedyNašinec mohl Lewise vidět v brilantní tragikomedii Král komedie, kde hraje do jisté míry sám sebe, egoistického a cynického komika Jerryho Langforda, který se o svou slávu odmítá podělit se samozvaným komikem Rupertem Pupkinem, kterého skvěle zahrál Robert De Niro

Lewis byl velmi populární ve Francii, kde v roce 1983 obdržel čestný řád cti. Za svůj boj proti svalové dystrofii, kterou trpěl, zase získal ocenění od senátu USA. V roce 2009 mu oscarová Akademie udělila humanitární cenu Jeana Hersholta. Lewis zemřel přirozenou smrtí v rodinném kruhu 20. srpna v Las Vegas ve věku 91 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY