Recenze: Horor o démonické panence Annabelle 2: Zrození zla předčil první díl

Vydáno: 13.08.2017 14:10 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Hororové pokračování Annabelle 2: Zrození zla se odehrává dějově před událostmi z filmu Annabelle z roku 2014. Je to takové to "jak to všechno začalo a odkud se vzala ta strašidelná panenka" a podobně.

Annabelle 2: Zrození zlaRecenzoval/a Jan Varga dne 13.08.2017 14:10. Hororové pokračování Annabelle 2: Zrození zla se odehrává dějově před událostmi z filmu Annabelle z roku 2014. Je to takové to "jak to všechno začalo a odkud se vzala ta strašidelná panenka" a podobně. Hodnocení: 3
Annabelle 2: Zrození zla
Annabelle: Creation
Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2017 , 109 min.

Režie: David F. Sandberg
Scénář: Gary Dauberman
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Benjamin Wallfisch
Herci: Anthony LaPaglia, Samara Lee, Miranda Otto, Brad Greenquist, Lulu Wilson, Talitha Bateman, Stephanie Sigman, Mark Bramhall, Grace Caroline Currey, Philippa Coulthard, Tayler Buck, Lou Lou Safran, Joseph Bishara, Alicia Vela-Bailey, Lotta Losten

Česká premiéra: 10.08.2017

Hodnocení: 6/10

Distributor: Vertical Ent.


Annabelle 2: Zrození zla hodnocení na Kinobox.cz: 68.70 %
Fotografie z filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: CreationFilm Annabelle zas byl pro změnu spin-offem k hororu V zajetí démonů a vzhledem k tomu, že se plánuje i samostatný film s tou démonickou jeptiškou ze V zajetí démonů 2 (a v tomhle filmu je na ni odkaz), tak je zřejmé, že nám tu vzniká další provázaný filmový svět.

Celkově je Annabelle 2 podstatně lepší než jednička zejména z hlediska režie (režisérem je David F. Sandberg, který natočil několik hororových kraťasů a celovečerní Zhasni a zemřeš), leč příběh je opět poněkud fádní až neexistující a hlavně podobně nenápaditý jako u první Annabelle. Ostatně se není čemu divit, když mají oba filmy stejného scenáristu, konzistentně nevýrazného Garyho Daubermana, jehož filmografie obvykle kvalitativně nepřesahuje kategorii hororových slátanin céčkového kalibru.
 
Fotografie z filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: CreationTentokrát jde o to, že půltucet různě starých dívek ze sirotčince je spolu s vychovatelkou ubytován na odlehlé farmě u dvou manželů, jimž před lety zemřela dcerka. Dům je starý a prostorný, jsou v něm strašidelná zákoutí a zamčený dětský pokoj, do něhož se nesmí vstupovat, v okolí je ještě stodola a studna a paní domu je navíc upoutaná na lůžko a znetvořená v obličeji, takže se za ní také nesmí. Karty jsou rozehrány poměrně přehledně, prostředí je jasně definováno a zbytek filmu je o tom, jak jsou ta děvčata strašidelně terorizována nadpřirozenými silami, což jim dává dostatek příležitostí k vyděšenému vřískotu.
 
Režijně si opravdu není na co stěžovat – Sandberg si zdatně pohrává s kompozicí a rámováním obrazů, z dětských či dospívajících hereček dokáže dostat přesvědčivé a přirozené herecké výkony, je mezi nimi schopen vybudovat věrohodné a netriviální vztahy, děsivou atmosféru nestaví ani zdaleka jen na lekačkách, překvapivě vynalézavě používá rekvizity (invalidní výtah na točitém schodišti, pomalu se vysouvající žárovky, dětská pistole s navijákem na molitanové náboje…), dává si záležet na dobové stylizaci a působivé strašení dokáže ždímat nejen během nočních scén, ale i za bílého dne. Nicméně děj je v podstatě jen snůška standardních klišé a variací na jiné horory včetně obou dílů V zajetí démonů, které jsou přeci jen režírované ještě o něco precizněji a především jsou lépe napsané.

Fotografie z filmu Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: CreationPostupem času vám také pravděpodobně začne vadit, že démon, který nemá problém dospělého člověka brutálně zmrzačit a zabít v řádu sekund, se posléze nechá oblbovat malými holkami, které nad ním až podezřele mnohokrát nějak úplně náhodou vyzrají a utečou mu bez ohledu na to, jak moc jsou zahnány do kouta.
 
Každopádně je Annabelle 2: Zrození zla dalším exemplářem z té lepší poloviny hororů v naší distribuci, takže pokud se chcete v kině bát, zde máte příležitost. A není nutné vidět první Annabelle ani V zajetí démonů, abyste děj filmu pochopili, návaznost je tu jen velmi malá, a to zejména až úplně na konci.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Annabelle 2: Zrození zla


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Konec filmu Annabelle 2 (Vítězslav Němec, 17.08.2017 18:38) Reagovat

    Vysvětlí mi prosím někdo úplný konec filmu? Vůbec jsem nepochopil. Díky Moc

    • Re: Konec filmu Annabelle 2 (Jan Varga, 17.08.2017 23:24) Reagovat

      Ten s jeptiškou? Ta pochází z filmu V zajetí démonů 2 a v brzké době o ní bude vznikat samostatný film, její začlenění na konec závěrečných titulků tohoto filmu je tudíž takovým navnazením.

      • Re: Konec filmu Annabelle 2 (Anonym, 17.08.2017 23:28) Reagovat

        Myslel jsem, jak ta cizi zenska zabije s tim chlapem ty adoptivni rodice a pak se vedle v druhem baraku probudi ten manzel s zenakou co vypada jako Annabelle..

        • Re: Konec filmu Annabelle 2 (Anonym, 18.08.2017 12:30) Reagovat

          To je scéna, kterou končí Annabelle 2, ale začíná Annabelle 1. Ta "cizí ženská" je ta adoptovaná dcera, nicméně posedlá, a se svým přítelem, s nímž tvoří členy jakési sekty, zabije své rodiče. Ten pár, co se probudí vedle, jsou hlavní hrdinové první Annabelle.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY