Zemřel švédský herec Michael Nyqvist

Vydáno: 28.06.2017 11:10 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Švédský herec Michael Nyqvist, představitel investigativního reportéra Mikaela Blomkvista z filmové trilogie Milénium, zemřel po ročním boji s rakovinou ve věku 56 let.
Fotografie z filmu Muži, kteří nenávidí ženy / Män som hatar kvinnorHerec Michael Nyqvist se narodil v roce 1960 ve švédském Stockholmu. Po studiích dramatu se od začátku osmdesátých let objevovat i ve filmu. Debutoval rolí modela v roce 1982 v televizním filmu Kamraterna. Nyqvist se výrazněji začal prosazovat ale až v devadesátých letech, kdy se objevil například ve filmu Tic Tac. Za jeho průlomovou je považována role ve filmu Společně.

Zatímco si budoval svůj herecký profil ve Švédsku, kde získal i švédskou obdobu Oscara za roli ve filmu Ten z vedlejšího hrobu, jeho nejznámější role na něj teprve čekala. Přišla až v roce 2009, kdy si ve trojici filmů natočených podle Milénia Stiega Larssona zahrál investigativního reportéra Mikaela Blomkvista. Jmenovitě šlo o filmy Muži, kteří nenávidí ženyDívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. O Nyqvista pak projevil zájem i Hollywood. Zahrál si s Tomem Cruisem v Mission: Impossible - Ghost Protocol, s Keanu Reevesem v Johnu Wickovi nebo ve filmu Kolonie

Michael Nyqvist ve filmu  / Mission: Impossible - Ghost ProtocolV době své smrti byl uprostřed filmování historického dramatu Kursk, které natáčí Thomas Vinterberg a hrají v něm Colin FirthMatthias hoenaerts a Léa Seydoux. Posmrtně pak budou uvedeny ještě snímky Radegund a Hunter Killer. Nyqvist zemřel po ročním souboji s rakovinou plic. Přežila ho žena Catharina a dvě děti Ellen a Arthur. Bylo mu 56 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY