TV tipy: Piráti z Karibiku na konci světa bojují o Midway a jedou vysočinou

Vydáno: 12.05.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální týden pokračuje v televizích v nastalém trendu, což znamená, že zásadní premiéry se divák nedočká, místo toho se osvědčené hity míchají s málo vysílanými nebo podceňovanými žánrovkami. Na řadu tak přijde i několik klasik.
Mackintoshův člověk (The MacKintosh Man) (pátek 12. 5., Prima Max, 20.15 - 22.20 / sobota 13. 5., 15.45 - 17.50)

Český plakát filmu Mackintoshův člověk / The MacKintosh ManU nás prakticky neznámý americko-britský thriller zůstává ve stínu mnohem slavnějších žánrovek, protože oproti nim v lecčems zaostává, rozhodně ale nejde o špatný film. Základní problém je asi v tom, že režírující John Huston v něm až příliš spoléhal na scénář, který je dost těžkopádný a málo uvěřitelný, tím pádem celý příběh trochu drhne. Atmosféra je ale potřebně hutná, nechybí tu ani strhující přestřelky a automobilové honičky, vydařená kamera a perfektní hudba Maurice Jarreho. Slabší chvilky do značné míry kompenzuje velmi dobré obsazení, jemuž dominuje charismatický Paul Newman, kterého mimo jiné doplňují Dominique Sanda nebo James Mason. Možná kdyby za snímkem nestála tak velká jména, bylo hodnocení trochu vyšší, takhle divák očekává přece jen trochu víc. Solidní žánrovka.

Zajímavost: Kameraman Oswald Morris ve své biografii odhalil, že Huston režíroval film s minimálním zájmem a velmi často chodil na natáčení pozdě a hrubě nepřipravený.

Originální trailer filmu Mackintoshův člověk / The MacKintosh Man
Šest dní, sedm nocí (Six Days Seven Nights) (pátek 12. 5., Nova, 20.20 - 22.20 / pondělí 15. 5., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / úterý 16. 5., 13.00 - 14.50)

Plakát filmu Šest dní, sedm nocí / Six Days Seven NightsV tuzemsku poměrně dobře hodnocená romantická dobrodružná komedie nepatří k výrazným zástupcům žánru a je snadno zapomenutelná, její zhlédnutí ale neurazí. Režírující Ivan Reitman v ní vycházel z oklepané synopse, kterou obohatil jen atraktivním prostředím divoké přírody, slušnou a odlehčenou atmosférou a solidní kamerou, navíc je z celého díla cítit silný nadhled. Nechybí ani několik zdařilých situačních i slovních vtípků. Lehce nad průměrem pak snímek mimo zkušené režie udržuje obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Harrison Ford a Anne Heche, mezi nimiž tedy nefunguje bůhvíjaká chemie, své si ale uhrají, dále je pak doplňují třeba David Schwimmer nebo Danny Trejo. Ideální a nenáročná oddechovka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Letadlo ve filmu skutečně pilotuje Ford, který vlastní letecký průkaz.

Originální trailer filmu Šest dní, sedm nocí / Six Days Seven Nights
Výtah na popraviště (Ascenseur pour l'échafaud) (pátek 12. 5., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu Výtah na popraviště / Ascenseur pour l'échafaudFrancouzský kriminální noir z konce padesátých let nepatří u nás k těm úplně nejznámějším a zůstává ve stínu slavnějších děl. Dáno to může být tím, že ačkoli režírující Louis Malle vytváří hodně hutnou atmosféru, spoléhá se na scénář, který plno motivů pouze rozehraje a nedotáhne do konce a působí tak překombinovaně, postavy se v něm nechovají úplně logicky a samotný závěr příběhu je pak zcela konvenční a nevýrazný. Jinak tu ale vše vlastně funguje tak, jak má. Již zmíněnou atmosféru ještě dokreslují precizní hudba, kterou složil slavný trumpetista Miles Davis, malebná černobílá kamera a několik vskutku napínavých a samostatně brilantně fungujících scén. V hlavních rolích se objeví Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly nebo Yori Bertin. Jedna opomíjená klasika.

Zajímavost: Ačkoli Ronet a Moreau ztvárnili ve filmu partnerskou dvojici, nemají spolu jedinou společnou scénu.

Originální trailer filmu Výtah na popraviště / Ascenseur pour l'échafaud
Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End) (sobota 13. 5., Nova, 20.20 - 23.25 / neděle 14. 5., Nova Cinema, 16.55 - 20.00 / středa 17. 5., 14.55 - 18.10)

Plakát filmu Piráti z Karibiku - Na konci světa / Pirates of the Caribbean: At World's EndTřetí díl pravděpodobně nekonečné letní pirátské série je určen víceméně pro její fanoušky a absolutně nikoho nepřekvapí. Režírující Gore Verbinski už v něm nic neřeší a jen se řídí tím, že musí být všeho víc. To tedy znamená, že příběh nedává moc smysl a ustupuje šílené, nicméně zdařilé akci, která ovšem nezná míru, přehršli digitálních triků, velkému množství postav a naštěstí i většinou zdařilému, i když dost lacinému humoru. Kvality hodně zachraňuje vizuální stránka, svěží tempo a neoriginální, ale stále působivá hudba Hanse Zimmera. V hlavní roli pochopitelně nechybí pro mnohé iritující Johnny Depp, kterého naštěstí zastiňují výborní Keira Knightley, Orlando Bloom, a především pak Geoffrey Rush a Bill Nighy, objeví se tu ale též Chow Yun-Fat, Stellan Skarsgård nebo Jonathan Pryce. Smrtící je ovšem notně přetažená stopáž. Typicky víkendová podívaná.

Zajímavost: Svého času se jednalo o nejdražší film v historii kinematografie.

Oficiální trailer filmu Piráti z Karibiku - Na konci světa / Pirates of the Caribbean: At World's End
Syn zmaru (Son of a Gun) (sobota 13. 5., Kino Barrandov, 22.20 - 00.30)

Plakát filmu Syn zmaru / Son of a GunNenápadné australské akční krimi si bere to nejlepší z podobných hollywoodských snímků a v mnohém je svým způsobem předčí. Celovečerně debutující režisér a scenárista Julius Avery se totiž nemusí řídit žádnými pravidly, takže se nebojí přitlačit na pilu a od počátku nasazuje vskutku zběsilé tempo a přidává velmi dobrou akci a odpovídající atmosféru. Příběh je přiznaně béčkový, takže nemá smysl nad ním zásadně přemýšlet, i když je škoda, že ke konci najednou zbytečně spěchá mnohem rychleji a ubírá tak motivace postavám. Vysloveně potěší mezinárodní obsazení, v němž k těm nejvýraznějším patří Brenton Thwaites, Ewan McGregor a Alicia Vikander. Zábavná žánrovka na sobotní noc.

Zajímavost: Film je založen na skutečných osudech bankovního lupiče Brendena Abotta přezdívaného "The Post Card Bandit".

Oficiální trailer filmu Syn zmaru / Son of a Gun
Finty Dicka a Jane (Fun with Dick and Jane) (neděle 14. 5., Nova, 14.10 - 15.50 / pondělí 15. 5., 01.15 - 02.35 / pondělí 15. 5., Nova Cinema, 11.55 - 13.35)

Plakát filmu Finty Dicka a Jane / Fun with Dick and JaneNejslabší stránkou dvanáct let staré krimikomedie je režírující Dean Parisot, který z ní nedokáže vytěžit úplný potenciál a baví jen v některých chvílích. Nemá problém s vytvořením odlehčené atmosféry, poměrně svěžím tempem a realizací několika scén, především těch z bankovních loupeží, které jsou sice absurdní a v reálu by příliš nefungovaly, zvládnuty jsou ale tak, že pobaví a splní svůj účel. Potěší i to, že humor je po celou dobu vkusný a nemá potřebu se podbízet a snad ani jednou není vysloveně trapný, což vždy potěší. Hlavním trumfem ale zůstává obsazení, v němž hrají prim překvapivě civilní a nepitvořící se Jim Carrey a výborná Téa Leoni, jež je mu důstojnou partnerkou, radost udělá i minirole Aleca Baldwina. Další víkendová oddechovka.

Zajímavost: Snímek je remakem stejnojmenného filmu z roku 1977.

Originální trailer filmu Finty Dicka a Jane / Fun with Dick and Jane
Jízda vysočinou (Ride the High Country) (neděle 14. 5., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 15. 5., 23.35 - 01.10)

Plakát filmu Jízda vysočinou / Ride the High CountryDruhý režijní počin Sama Peckinpaha sice ještě není tak vycizelovaným dílem jako ty pozdější, je v něm ale už poznat mnoho autorových trademarků. To tedy znamená, že tu nechybí deziluze z končícího divokého západu, jeho střet s moderním světem, pohrdání ženami, souboj dvou bývalých přátel, kteří se ocitají na opačných stranách zákona a určitý odpor vůči náboženství. Nečekejte naopak brutální a krvavé přestřelky a množství zpomalovaček, pro které tu ještě není místo. Překvapí naopak extrémně pomalý začátek a hodně výrazná kamera, která často využívá jízd a nadhledů. V titulních rolích se objeví Joel McCrea a Randolph Scott, kterým dělá společnost mimo jiné Mariette Hartley. Vysloveně zamrzí jen nepravděpodobná změna charakteru jedné z postav na konci filmu. Málo vysílaná klasika.

Zajímavost: Scott po filmu skončil s herectvím, proože podle svých slov byl na vrcholu a nic lepšího už by nenatočil.

Oficiální trailer filmu Jízda vysočinou / Ride the High Country
Případ Paradineová (The Paradine Case) (pondělí 15. 5., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Případ Paradineová / The Paradine CaseJeden z nejméně známých počinů legendárního Alfreda Hitchcocka není hororem, nýbrž soudním dramatem. Vyniká ovšem velmi hutnou atmosférou, která nepoleví ani u napínavých a strhujících dialogů, v propracovaných postavách, ve výtečné práci s napětím, které v závěru perfektně graduje, skvělou hudbou a zajímavým příběhem. Samozřejmostí je i skvělé obsazení, jemuž kraluje Gregory Peck, vedle kterého se ovšem neztratí ani Ann Todd, Charles Laughton nebo dokonce na Oscara nominovaná Ethel Barrymore. Stopáž je možná přece jen trošku přetažená a někdy je tempo pomalejší, než by bylo zdrávo, to jsou ale pouze kosmetické vady, ačkoli od tak slavného tvůrce asi mnoho fandů bude čekat víc. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Šlo o do té doby nejdražší film Hitchcockovy kariéry, který ovšem s jeho konečnou podobou, do níž dost zasahoval producent, nebyl vůbec spokojen.

Originální trailer filmu Případ Paradineová / The Paradine Case
Dnes já, zítra ty (Oggi a me... domani a te!) (středa 17. 5., Kino Barrandov, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Dnes já, zítra ty / Oggi a me... domani a te!Na italském westernu z roku 1968 je nejzajímavější, že na jeho scénáři se podílel později slavný Dario Argento. Režijní post ovšem přenechal Toninu Cervimu, který překvapil svěžím tempem a na zemi původu i hodně seriózním tématem, v němž prakticky není prostor pro humor. Mnohé tak nejspíš zaskočí, že v hlavní roli se objevil Bud Spencer, který se dočkal svých tradičních bitek a fackovaček, musel být ale umírněnější, což bez problémů zvládl. Společnost mu navíc dělají Brett Halsey a Wayde Preston. Nechybí tu ani poměrně zajímavý příběh a odpovídající atmosféra, jen velká škoda mnoha zbytečných a prázdných dialogů, které jen prodlužují ne zas tak dlouhou stopáž. Méně známá žánrovka.

Zajímavost: Halsey v úspěch filmu příliš nevěřil, proto se na plakátech nechal uvádět jako Montgomery Ford. Dodnes jde o jeho nejúspěšnější počin.

Originální trailer filmu Dnes já, zítra ty / Oggi a me... domani a te!
Bitva o Midway (Midway) (čtvrtek 18. 5., Nova Cinema, 17.35 - 20.00)

Plakát filmu Bitva o Midway / MidwayKlasický válečný velkofilm je dodnes unikátní v tom, že skvěle funguje i jako relativně věrný poloviční dokument. Režírujícímu Jacku Smightovi se podařilo zkombinovat hrané scény s těmi skutečně autentickými, aniž by to divák výrazně poznal, což se jen tak nevidí. Věrnost zachoval i událostem a místo postav se soustředil na strategická rozhodnutí, zachycení tehdejší atmosféry, skutečné dialogy a zobrazení války jakožto souboje masy lidí. K tomu všemu se mu povedlo sehnat na tehdejší dobu exkluzivní obsazení, tudíž se ve filmu objeví třeba Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Glenn Ford, Hal Holbrook, Toshiro Mifune, Robert Mitchum nebo Cliff Robertson. Výsledku by ale neuškodila trochu kratší stopáž a větší spád. Žánrová klasika.

Zajímavost: Obsazení hvězd se mnoha veteránům nelíbilo, protože většina z nich byla na své role podle nich moc stará.

Oficiální trailer filmu Bitva o Midway / Midway
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • illuminati ( Edmundo Anacleto, 25.11.2017 02:04) Reagovat

    Chtěli jste bohatství, vliv, sílu & slávu přijít a být členem tohoto skvělého illuminati, pomůžeme vám získat vše, co jste kdy chtěli v životě, aby byl váš, můžete mě kontaktovat na telefonním čísle +2348159768201 můžete mi také zaslat e-mailem na edmundoanacleto@gmail.com

    Jsem pan Edmundo Anacleto

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY