Kinopremiéry: Mimi šéf objevil ztracené město Z a provedl v něm loupež ve velkém stylu

Vydáno: 19.04.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po Velikonocích odstartuje v kinech hned osm novinek, z nichž ale žádná není jasným diváckým tahákem. Největší pozornost nejspíš vzbudí dobrodružné drama Ztracené město Z, krimikomedie Loupež ve velkém stylu a animovaný Mimi šéf.
Ztracené město Z (The Lost City of Z) (Bioscop)

Český plakát filmu Ztracené město Z / The Lost City of ZHistorické dobrodružné drama vychází ze skutečných událostí, kterým tedy podle několika dostupných ohlasů není úplně věrné, to by ale zásadně vadit nemělo, protože hlavní jsou tu lokace a atraktivní příběh. A to je vlastně to jediné, nač může tuzemský distributor širší publikum lákat, protože režisér a scenárista James Gray není tak úplně velké jméno a ani v obsazení se neobjeví žádná velká hvězda, neboť hlavní role ztvárnili Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller a Tom Holland. Zmiňované ohlasy nejsou úplně zklamané a hodnocení zatím dosahují lepšího nadprůměru, takže by mělo jít minimálně o slušnou žánrovku. Premiéra týdne.

Synopse: V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie, kde v pozdějších letech společně s asistentem Henrym Costinem (Robert Pattinson) zmapuje neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde, čelí však kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin. Hluboko v srdci pralesa pak nalézá důkazy o existenci velmi vyspělé neznámé civilizace, jenže v Anglii se setkává jen s posměškem ze strany vědecké obce. Percyho odhodlání najít bájné město Z je stále silnější, a tak se v roce 1925 s podporou své oddané manželky (Sienna Miller) a společně se svým synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem znovu vydává do hluboké džungle.

Zajímavost: Jelikož Hollandovi pořádně nerostou vousy, musel po celou dobu nosit falešný knír.

Český trailer filmu Ztracené město Z / The Lost City of Z
Loupež ve velkém stylu (Going in Style) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Loupež ve velkém stylu / Going in StyleUž ze synopse se dá odvodit, že tato krimikomedie nebude nikterak originální, ale bude útočit primárně na pobavení a přidá se k dalším, které jsou jí tematicky hodně podobné a jejími hrdiny jsou postarší pánové. Režii obstaral převážně herec Zach Braff, mnohem zajímavější jsou ale další jména, která se na filmu podílela - scénář napsal Theodore Melfi, a především hlavní role obstarali držitelé Oscara Morgan Freeman, Michael Caine a Alan Arkin, takže minimálně v tomto směru by mělo jít o sázku na jistotu. Dosavadní ohlasy vesměs potvrzují, že výsledek je nenáročnou a pohodovou žánrovkou, která stojí za vidění právě kvůli ústřední trojici. Možná ideální film na schůzku ve dvou.

Synopse: Trojice kamarádů Willie (Morgan Freeman), Joe (Michael Caine) a Albert (Alan Arkin) je zatlačena do kouta, protože nedokáže platit účty. Jelikož je ale o úspory připravila banka, jsou tito tři i kvůli svým blízkým ochotni riskovat úplně vše a banku, která je okradla, přepadnou a chtějí si vzít své peníze zpět.

Zajímavost: Film je remakem v originále stejnojmenného filmu z roku 1979.

Český trailer filmu Loupež ve velkém stylu / Going in Style
Mimi šéf (The Boss Baby) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Mimi šéf / The Boss BabyV krátké době přichází do kin další animák, tento ovšem nevychází z žádné zavedené značky, ale naopak se pokouší vybudovat novou. Těžko říct, jak se mu to podaří, neboť podobných žánrovek je opravdu v současné době hodně a také ze synopse je jasně znát, že nepůjde o nic náročného a primární bude pobavit dětské diváky. O režii se postaral relativně ostřílený Tom McGrath, což ale asi není tak důležité. Dosavadní ohlasy jsou spíše spokojené, i když potvrzují, že jde spíše o lehce nadprůměrný a ničím výrazný kousek, který může ve velké konkurenci snadno zapadnout. Tuzemskému divákovi může být tradičně líto, že kvůli nutnému, ale prý velmi povedenému a vtipnému dabingu přijde o originální znění, v němž lze slyšet poměrně hvězdná jména. Bez dětí asi nemá smysl do kina chodit.

Synopse: Mimi šéf sice navenek působí jako roztomilé batole, uvnitř je to ale protřelý byznysmen posedlý obchodními úspěchy. Pracuje pro organizaci BabyCorp a jeho hlavním posláním je zjistit, proč teď děti prohrávají na trhu rodičovské lásky. Zatímco lásky k dětem ubývá, o to víc rostou výsledky konkurenční společnosti Štěně a.s., která místo dětí prosazuje do rodin chlupaté mazlíčky. Mimi šéf se tak se svými kolegy musí vydat na speciální misi k záchraně rodičovské lásky.

Zajímavost: První trailer na film byl uveden 16. října, tedy na mezinárodní den šéfů.

Oficiální český trailer filmu Mimi šéf / The Boss Baby
Přes kosti mrtvých (Pokot) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Přes kosti mrtvých / PokotKoprodukční kriminální mysteriózní thriller vypadá podle synopse hodně zajímavě a v našich končinách by nemusel zůstat úplně stranou diváckého zájmu. Jednak proto, že režisérkou a spoluscenáristkou je v našich končinách hodně populární Agnieszka Holland a druhak i proto, že v jinak spíše polském obsazení dostal jednu z rolí Čech Miroslav Krobot. Mnohé nejspíš překvapí i to, že se autorka pustila do pro ni netradičního detektivního tématu. Dosavadní ohlasy jsou ovšem dost rozporuplné a tvrdí, že výsledek sráží žánrová nevyhraněnost a celkově je film dost zvláštní, ale ne úplně špatný. Ti, kteří znají knižní předlohu Olgy Tokarczuk, navíc říkají, že nejde o úplně povedenou adaptaci. Všichni se ale shodují na tom, že snímek je to dost osobitý. Tak uvidíme.

Synopse: V malé osadě na polsko-českém pohraničí se v rychlém sledu odehraje několik vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z nich však prudce kontrastují s nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Klíčem ke všem událostem může být učitelka angličtiny ve výslužbe Janina Duszejko (Agnieszka Mandat-Grabka), kterou první napadne, že vše spolu může velmi úzce souviset.

Zajímavost: Předloha vyšla v češtině pod názvem Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých.

Oficiální český trailer filmu Přes kosti mrtvých / Pokot
Naprostí cizinci (Perfetti sconosciuti) (Film Europe)

Český plakát filmu Naprostí cizinci / Perfetti sconosciutiItalské komediální drama podle synopse reflektuje současnou společnost, v níž klíčovou roli hrají mobilní telefony a zamýšlí se nad otázkou, co by se stalo, kdyby parta přátel vzájemně sdílela své SMS a hovory. Atraktivní téma, které je největším diváckým lákadlem, režijně zpracoval a částečně na scénáři se podílel u nás neznámý Paolo Genovese, který taktéž do ústředních rolí neobsadil nikoho v tuzemsku povědomého. To by ale mělo být jedině k dobru věci, protože dostupné ohlasy jsou většinou nadšené a chválí celkový příběh, který je prý brilantní moralitou, co donutí k zamyšlení. A těch není nikdy dost.

Synopse: Skupina přátel, kteří se znají už dlouhá léta, se schází k pohodové večeři a dá se předpokládat, že i ta bude probíhat v odlehčeném duchu vzájemného škorpení a nostalgických vzpomínek na to, co bylo. Jenže v hlavě někoho z nich se zrodí zdánlivě nevinný nápad - dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou příchozí SMS i každý příchozí hovor. Během jediného večera se tak ukáže, že i ti, které známe dlouhá léta, pro nás mohou být naprostí cizinci.

Český trailer filmu Naprostí cizinci / Perfetti sconsciuti
Ochránci (Zashchitniki) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Ochránci / ZashchitnikiAmerických superhrdinských filmů je v kinech jako máku, ale těch ruských naprosté minimum. A když má něco jednu stranu, musí mít i druhou. Rusové odpovídají na hollywoodské blockbustery po svém a stvořili akční dobrodružné sci-fi, které se synopsí velmi podobá "západním" superhrdinským počinům. To je vlastně tak jediné, co se o filmu dá napsat, neboť režírujícího Sarika Andreasyana pravděpodobně nikdo nezná, stejně jako kompletní obsazení. A asi není o co stát, protože dostupné ohlasy a hodnocení se pohybují sotva na průměrných hodnotách a hovoří o vizuálně solidní, ale příběhově neuspokojivé podívané, která nemá co nabídnout. Premiéra pro milovníky filmových bizarností.

Synopse: Během studené války dostala tajná organizace Patriot za úkol vytvořit skupinu superhrdinů, kteří budou bránit svou vlast před nadpřirozenou hrozbou. Vědci tedy vybrali čtyři jedince a úpravou jejich DNA u nich rozvinuli superschopnosti. Časy se však změnily a hrdinové museli dlouhá léta žít v utajení. Když se ale objeví nová hrozba, strašnější než cokoliv, s čím se Ochránci dosud setkali, musí se znovu vydat do akce.

Zajímavost: Rozpočet filmu se údajně pohybuje kolem 330 milionů rublů, což je zhruba pět milionů dolarů.

Oficiální český trailer filmu Ochránci / Zashchitniki
Circus Fantasticus (Circus Fantasticus) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Circus Fantasticus / Circus FantasticusSedm let staré koprodukční, převážně ale slovinské válečné drama je stále ještě vzácnou ukázkou balkánské kinematografie v našich kinech. Co od něj čekat, je velmi těžké napsat, protože ohlasů existuje naprosté minimum a ani tvůrci nejsou nikterak zvlášť známí. Divák si tak musí vystačit s poměrně zajímavou synopsí, která slibuje silný a trochu náročnější příběh o několika lidech hledajících úkryt a rozptýlení v těžkých časech. O režii a scénář se postaral Janez Burger, českou stopou ve filmu je pak kameraman Diviš Marek. Premiéra pro hodně úzkou skupinu diváků.

Synopse: V blíže nespecifikované době a v blíže nespecifikované zemi zuří válka. Na vlastní kůži ji ucítí i muž žijící na samotě v pustině, neboť jeho ženu zabil granát a on zůstal v poničeném domě sám se svými dětmi. Když v noci uslyší zvuk motoru a v dálce vidí siluety nákladních aut, okamžitě bere do ruky pušku a ukrývá děti. Když ale kolona přijede blíž, vidí muž, že jde o cirkus. I jeho členové utíkají před válkou a rozhodnou se u mužova domu zůstat a uspořádat speciální představení jen pro něj, jeho děti a svého umírajícího principála. Místo uprostřed větrných plání se tak promění v magický ostrov uprostřed válečného běsnění.

Zajímavost: Film reprezentoval Slovinsko v boji o neanglicky mluveného Oscara za rok 2012.

Originální trailer filmu Circus Fantasticus / Circus Fantasticus
Špína (Špina) (Falcon)

Plakát filmu Špína / ŠpinaPo přečtení synopse je jasné, že celovečerní hraný režijní debut Terezy Nvotové není určen širšímu publiku, protože se zabývá nepříjemným a do značné míry tabuizovaným tématem znásilnění. Výsledek by mohl být relativně autentický i proto, že až na výjimku Anny Šiškové se ve filmu objevují samí začínající herci. V současné chvíli ale lze jen velmi těžko odhadovat, jak by mohl dopadnout, protože ohlasy ani recenze zatím neexistují a dají se čekat až těsně po premiéře. Je nicméně každopádně dobře, že v rámci česko-slovenské kinematografie podobné snímky vůbec vznikají a upozorňují na problematiku, před níž většina společnosti zavírá oči. Věřme tedy, že půjde o minimálně dobrý film.

Synopse: Lena (Dominika Morávková Zeleníková) je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. Její svět plný snů a touhy však rozbije znásilnění a ona si musí projít cestou, která už není jen obyčejným dospíváním, ale spíše bojem o sebe samu. Okolí ji nechápe a nejspíš nikdy úplně nepochopí. Je to právě ona, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, nýbrž ten, kdo to provedl.

Oficiální trailer filmu Špína / Špina


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY