Recenze: Scorseceho Mlčení učaruje, ale slovy přímo plýtvá

Vydáno: 20.02.2017 17:00 - | foto: Paramount Pictures

V tematice svých filmů se režisér Martin Scorsese po dlouhé době vrací k náboženství s adaptací románu Mlčení o šíření křesťanství do Japonska, kde byli křesťané silně perzekuováni inkvizitory.

MlčeníRecenzoval/a dne 20.02.2017 17:00. V tematice svých filmů se režisér Martin Scorsese po dlouhé době vrací k náboženství s adaptací románu Mlčení o šíření křesťanství do Japonska, kde byli křesťané silně perzekuováni inkvizitory. Hodnocení: 3.5
Mlčení
Silence
Drama / Historický
USA, 2016 , 159 min.

Režie: Martin Scorsese
Scénář: Jay Cocks, Martin Scorsese, Šúsaku Endó
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Kathryn Kluge, Kim Allen Kluge
Herci: Adam Driver, Andrew Garfield, Liam Neeson, Ciarán Hinds, Tadanobu Asano, Nana Komatsu, Michié, Shinya Tsukamoto, Ryo Kase, Yasushi Takada, Yosuke Kubozuka, Sabu, Motokatsu Suzuki, Issei Ogata, Yoshi Oida

Česká premiéra: 16.02.2017

Hodnocení: 7/10

Distributor: BIOSCOP

Americké adaptace se loni dočkala kniha Mlčení ze 70. let (jinak nazvaná také Ticho) od japonského spisovatele Šúsaku Endó. Ta vypráví o historii křesťanství v Japonsku a obrovském utrpení spjatého s ním. V polovině 17. století tu totiž byla jakákoliv jiná víra než buddhismus krutě trestána, ať už šlo o misionáře či praktikující Japonce. Konkrétně pak příběh sleduje dva portugalské jezuitské kněze, Rodriguese a Garupa (Andrew Garfield a Adam Driver), kteří se vydali hledat jejich ztraceného učitele Ferreiru (Liam Neeson) a spolu s tím šířit svou víru v této asijské zemi.

Andrew Garfield ve filmu Mlčení / SilenceDopravit na plátna snímek Mlčení nebylo pro režiséra Martina Scorseseho zrovna snadné. S adaptací začal již v 80. letech a chtěl se na natočení filmu zaměřit hned rok po uvedení Posledního pokušení Krista, to však církev tak pobouřilo, že se od náboženské tematiky odchýlil stranou a až nyní se ke svému vysněnému projektu vrací. Příběh je natolik silný, že je více než pochopitelné, proč právě Mlčení silně věřícího Scorseseho zaujalo a na samotném výsledku je zajisté patrná veškerá snaha režiséra vložená do něj.

Asi nejvýraznějším a nejpovednějším prvkem celého snímku bude představitel hlavní role Andrew Garfield, který se osvědčil jako výborná volba svým odzbrojujícím výkonem v roli Rodriguese zmítaného mezi výčitkami nad svou přítomností v Japonsku a držením se svého poslání šířit křesťanskou víru. Vesnice, do nichž kněží vkročí, jsou totiž velmi krutě trestány za jejich ukrývání. Menším kamenem úrazu pak jsou u této postavy ze začátku neustávající voiceovery, které přímo otravují a ruší. Každý vnímavý divák by totiž měl pochopit, co si postava myslí, ale zde je mu vše zbytečně podsouváno bez jakékoliv možnosti divákovy aktivní spolupráce.

Adam Driver, Andrew Garfield ve filmu Mlčení / SilenceRodrigues dále čelí rozhodnutí, zda se po vzoru Ježíše obětovat za jiné, nebo nadále trpět s nimi. A pokud jsme již u podobenství s Ježíšem, tak menší kontroverzi by tu možná mohl vyvolat Rodriguesův odraz ve vodě, kdy sebe vidí jako Krista spasitele. Málokoho by ale tento snímek jako u Posledního pokušení Krista měl urazit, jelikož se jedná o velmi citlivou záležitost pokládající si filozofické otázky spjaté s vírou a uctivě se vypořádající s příběhem neuvěřitelné brutality japonské inkvizice.

Absurdní ve výsledku vyznívá zvolený název Mlčení, jelikož brzy zjistíte, jak upovídaný tenhle film je. Z celkové stopáže 2 hodin a 40 minut bohužel ale počin není silný v tolika scénách, aby se vůbec nestával nudným a dost často až uspává nadbytkem slov, méně zajímavými konverzacemi a sáhodlouhými monology. Naopak z jiných replik a dialogů přímo mrazí.

Jde tedy o ne úplně vyrovnaný kousek, který si ale možná přece jen zasloužil trochu více uznání od kritiků. Na Oscarech Scorseseho novinka totiž získala nominaci pouze za svou uhrančivou kameru pro Rodriga Prieta, který má úžasný smysl pro detail, stejně tak jako širokoúhlé záběry.

Český trailer filmu Mlčení


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Len poznámku k skloňovaniu portugalských mien. ... (Miguel, 20.02.2017 20:21) Reagovat

    Len poznámku k skloňovaniu portugalských mien. V slovenčine je to podobné ako v češtine, tak si dovolím mudrovať aj o češtine. Rodrigues by mal byť "v roli Rodriguese", "Rodriguesův odraz" a podobne. A fonetická výslovnosť rodrigeše a rodrigešův.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY