Oscar 2017: Technické kategorie

Vydáno: 09.02.2017 09:10 - Václav Limberk | foto: Lucasfilm

Ve druhém pokračování oscarových analýz se podíváme na oscarové nominace v technických kategoriích. Letos v nich dominují tak rozdílné snímky, jako jsou La La Land nebo Příchozí.
Mezi technické kategorie počítáme kameru, střih, výpravu, kostýmy, vizuální efekty, masky a make-up, mix zvuku a střih zvuku. 

NEJLEPŠÍ KAMERA

Příchozí (Bradford Young)

Bradford Young při natáčení filmu Příchozí / ArrivalPrvním z nominovaných za kameru je mladý (39 let) americký kameraman Bradford Young, který nasnímal sci-fi Příchozí od režiséra Denis Villeneuvea. Jde o jejich první spolupráci a o jeho první oscarovou nominaci. Young má za sebou kameru k filmům A Most Violent Year nebo dramatu Selma, které bylo před dvěma roky nominováno na nejlepší film. Příchozí znamená pro Younga výrazný posun od žánru dramat a kriminálního thrilleru k žánru sci-fi, který je pro kameramana vždy novou výzvou. Ve spojení s vizionářským tvůrcem, jakým je Villeneuve, je jejich vidění i technické provedení Příchozího velmi originální a novátorské. Young má letos velkou šanci proměnit svou první nominaci.

La La Land (Linus Sandgren)

Linus Sandgren při natáčení filmu La La Land / La La LandNejvětším letošním favoritem na zisk zlaté sošky za kameru je bezesporu švédský kameraman Linus Sandgren. Stejně jako u Younga jde i u něj o jeho vůbec první oscarovou nominaci, kterou s největší pravděpodobností promění. Není pochyb o tom, že La La Land je letošním miláčkem nejen oscarových akademiků, ale vůbec celé široké divácké a kritické obce. Každý letos miluje nebo miloval La La Land a to se nepochybně promítne nejen v hlavních kategoriích, ale i v těch technických. Sandgren si s režisérem Chazellem prostě vyhrál a jejich láskyplné vyznání lásky k Hollywoodu i žánru muzikálu je přesně tím, na co oscarová-hollywoodská akademie zabere. Samozřejmě technická úroveň La La Landu je vynikajicí a Sandgren za ni bude nepochybně oceněn.

Lion (Greig Fraser)

Garth Davis, Greig Fraser při natáčení filmu  / LionJaké to je, být poprvé nominován na Oscara, zakusí také australský kameraman Greig Fraser nominovaný za kameru k filmu Lion. Fraser ale není žádným nováčkem, na svém kontě ma řadu významných titulů jako Hon na lišku, který byl v nominacích na nejlepší film před dvěma roky, nebo 30 minut po půlnoci, nominovaný na nejlepší film dva roky předtím. Fraser sám je ale nyní zviditelněn nominací poprvé. Fraser také nasnímal nejúspěšnější film minulého roku - Rogue One: A Star Wars Story. Na zlatou sošku to stačit nebude, nominace však pro něj znamená to, že už nyní bude brán ve své branži vážně, pokud to tak ještě nebylo.  

Moonlight (James Laxton)

Barry Jenkins, James Laxton při natáčení filmu  / MoonlightTo samé, co jsem napsal o Fraserovi, by se dalo napsat i o Jamesi Laxtonovi, který nasnímal drama Barryho Jenkinse Moonlight. Rovněž jeho nominace je vůbec tou první a to ho "dává na mapu". Laxton byl za kameru k Moonlight nominován snad na každou známou cenu a zvítězil například u asociace newyorských a losangeleských filmových kritiků. Ani on tedy není úplně bez šance na zisk zlaté sošky a pro Younga a Sandgrena je vážnou konkurencí. Laxton mimo jiné často spolupracuje s režisérem Kevinem Smithem, když snímal jeho dva nedávné snímky Mroží muž a Yoga Horses

Mlčení (Rodrigo Prieto

Rodrigo Prieto V zástupu "nováčků", kteří jsou nominováni na Oscara za kameru poprvé, je Rodrigo Prieto nominovaný za kameru Mlčení, které bylo letos jinak jednoznačně akademickou obcí přehlíženo, vlastně jediným "zkušeným" kameramanem. Na Oscara za kameru byl poprvé nominován už v roce 2005 za Zkrocenou horu. Mexický kameraman je známý především díky své spolupráci s krajanem Iñárritem, v poslední době ale začal spolupracovat také s režisérskou legendou Martinem Scorsesem. Poprvé se potkali u Vlka z Wall Street a na příští rok spolu chystají The Irishmana. Prieto ani napodruhé Oscara nezíská. 

And The Oscar Goes to…

Většina expertů letos favorizuje snímek La La Land, takže ani my nebudeme výjimkou. Jediný, kdo snad může jeho šance ohrozit, je Moonlight nebo Příchozí

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ STŘIH

Ryan Gosling, Emma Stone ve filmu La La Land / La La LandV této kategorii je nominována tato pětice: PříchozíHacksaw Ridge: Zrození hrdinyHell or High Water, La La Land a Moonlight. Domníváme se, že letos opět nastane případ, kdy vítěz kategorie nejlepší film získá Oscara i v kategorii střihu. Podle této teorie by pak měl zvítězit La La Land, který se nepochybně stane nejlepším filmem. Z hlediska osobního bych nicméně favorizoval Gibsonův válečný snímek, který je znamenitě natočen a jeho válečné sekvence svým střihem berou dech. 

And The Oscar Goes to…

La La Land. Jedinou vážnou konkurencí mu může být snad jen Hacksaw Ridge

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ VÝPRAVA

Amy Adams ve filmu Příchozí / ArrivalV kategorii nejlepší výprava, ke které se počítají i dekorace, jsou nominovány následující snímky: PříchozíFantastická zvířata a kde je najítAve, Caesar!, La La LandPasažéři. V této kategorii, která se zaměřuje na "třpyt" filmu, se mi jako hlavní favorité jeví La La Land a Ave, Caesar!. Experti jsou nicméně jednoznačně na straně muzikálu, který i podle nás zlatou sošku získá. Na druhé místo pak většina z nich řadí Příchozí. Uvidíme, zda se vůbec nějakému snímku podaří hegemonii La La Landu narušit. 

And The Oscar Goes to…

Takže znovu - La La Land.

Šance podle FilmServeru: 


NEJLEPŠÍ KOSTÝMY

Meryl Streep ve filmu Božská Florence / Florence Foster JenkinsNa nejlepší kostýmy jsou nominovány snímky Spojenci, Fantastická zvířata a kde je najítBožská FlorenceJackie a La La Land. Domnívám se, že i zde bude triumfovat muzikálová pocta Hollywoodu, i když bych v této kategorii já osobně dal přednost dobově laděné Božské Florence. Myslím si ale, že Akademici nebudou chtít "trhat partu" a stejně jako ve většině ostatních kategorií zvolí La La Land. V této kategorii by to nicméně nebylo nezaslouženě. Experti rovněž favorizují Chazellův muzikál. Na druhé místo pak většina z nich klade Jackie

And The Oscar Goes to…

Opět La La Land

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ MAKE-UP A ÚČES

Sofia Boutella ve filmu Star Trek: Do neznáma / Star Trek BeyondV této kategorii jsou tradičně nominovány pouze tři snímky. Letos tuto poctu získaly následujcí: Muž jménem Ove, Star Trek: Do neznáma a Sebevražedný oddíl. Letos je to také jedna z mála kategorií, v níž nefiguruje La La Land. Zde se z hlediska zdravého rozumu jeví jako favorit buďto Star Trek, nebo Sebevražedný oddíl. Přítomnost švédského filmu Muž jménem Ove v této kategorii je mírně řečeno překvapivá.

And The Oscar Goes to…

Podle expertů by měl zvítězit Star Trek. Uvidíme.

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ MIX ZVUKU

Mads Mikkelsen ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneZnovu kategorie, ve které figuruje letošní oscarový favorit - La La Land. Ačkoliv je mix zvuku považován za čistě technickou disciplínu, které rozumí jen odborníci, i zde to vypadá, že je La La Land favoritem. Spolu s ním jsou nominovány ještě snímky Příchozí, Hacksaw RidgeRogue One: Star Wars Story a 13 hodin: Tajní vojáci z Bengází. Já osobně bych v této kategorii ocenil jeden z válečných snímků od pánů Gibsona nebo Baye. 

And The Oscar Goes to…

Podle expertů by měl zvítězit La La Land

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ STŘIH ZVUKU

Andrew Garfield ve filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw RidgeV kategorii střih zvuku jsou šance přeci jen o něco vyrovnanější než ve většině ostatních kategorií. I podle expertů zde není jednoznačným favoritem La La Land. Šanci dávají i Gibsonovu válečnému filmu a také Příchozím. Vedle nich jsou zde ještě nominovány katastrofický Deepwater Horizon: Moře v plamenech a "skoro katastrofický" Sully: Zázrak na řece Hudson

And The Oscar Goes to…

Největší šanci zde má Gibsonův Hacksaw Ridge.

Šance podle FilmServeru: 

NEJLEPŠÍ VIZUÁLNÍ EFEKTY

Neel Sethi ve filmu Kniha džunglí / Kniha dzunglíVedle kategorie Make-up a účes také jedna z mála kategorií, v níž se nevyskytuje La La Land. V této kategorii mají tradičně největší šanci jedny z největších kasovních trháků z kategorie blockbusterů. Takže zde nemůže chybět Rogue One: Star Wars Story. Vedle něj se řadí Kniha džunglí a Doctor Strange. Pětici pak doplňuje Deepwater Horizon: Moře v plamenech a překvapením je bezesporu přítomnost animovaného snímku Kubo a kouzelný meč. Podle expertů je v této kategorii největším favoritem Kniha džunglí. Na druhé místo pak řadí spin-off Star Wars

And The Oscar Goes to…

Nechme se překvapit.

Šance podle FilmServeru: 



A komu a za co byste Oscara dali vy?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY