Zemřel "Vymítač ďábla" William Peter Blatty

Vydáno: 14.01.2017 08:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 89 let zemřel ve čtvrtek americký spisovatel, scenárista a filmový režisér William Peter Blatty, který se proslavil svým románem Vymítač ďábla, podle něhož vznikl slavný stejnojmenný film.
William Peter Blatty, Linda Blair, William Friedkin ve filmu Ve věku 89 let zemřel americký spisovatel, scenárista a režisér William Peter Blatty. Jeho smrt na svém twitteru oznámil režisér a Blattyho blízký přítel William Friedkin. Blatty se narodil 7. ledna 1928 v New Yorku. Svůj slavný román Vymítač ďábla napsal v roce 1971. Už o dva roky později podle něj Friedkin natočil slavný stejnojmenný film, který je dodnes považován za jeden z nejsugestivnějších filmových hororů vůbec. Blatty k filmu napsal scénář a byl za to odměněn Oscarem za nejlepší adaptovaný scénář. Obdržel za něj i Zlatý glóbus. Vymítač ďábla nakonec z deseti oscarových nominací proměnil už jen jednu, za mix zvuku. 

Blatty ale nebyl jen hororový specialista. Málo se ví, že psal také komedie. S režisérem Blakem Edwardsem spolupracoval na čtyřech scénářích, například i na druhém "Růžovém panterovi" Komisař Clouseau na stopě. Tuto komediální odnož Blattyho tvorby každopádně zastínil pozdější fenomenální úspěch jeho Vymítače ďábla.

Fotografie z filmu Vymítač ďábla / The ExorcistBlatty si také dvakrát vyzkoušel filmovou režii. Podle vlastní knihy The Ninth Configuration (1978) napsal a režíroval stejnojmenný film The Ninth Configuration, který mu větší slávu než jeho román Vymítač ďábla nepřinesl. Obdržel ale za něj alespoň svůj druhý Zlatý glóbus za nejlepší scénář. Nic se nezměnilo ani poté, kdy se rozhodnul, že natočí sequel k Vymítači ďábla podle své knihy Legion z roku 1983. The Exorcist III opět zapadnul. Podle jeho kultovního románu vznikla minulý rok také televizní série The Exorcist

Blatty zemřel 12. ledna 2017 v nemocnici v Marylandu. Bylo mu 89 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY