Recenze: Inkarnace nestraší a ohýbá vlastní pravida

Vydáno: 22.12.2016 12:54 - | foto: facebook tvůrce

Horor od režiséra San Andreas, který se minulý týden snažil vystrašit české diváky, se moc nezdařil. V čem spočívá hlavní problém Inkarnace s klasickou zápletkou vymítání démona?

InkarnaceRecenzoval/a dne 22.12.2016 12:54. Horor od režiséra San Andreas, který se minulý týden snažil vystrašit české diváky, se moc nezdařil. V čem spočívá hlavní problém Inkarnace s klasickou zápletkou vymítání démona? Hodnocení: 1
Inkarnace
Incarnate
Horror / Thriller
USA, 2016 , 91 min.

Režie: Brad Peyton
Scénář: Ronnie Christensen
Kamera: Dana Gonzales
Hudba: Andrew Lockington
Herci: Carice van Houten, Aaron Eckhart, Mark Steger, David Mazouz, Catalina Sandino Moreno, Emjay Anthony, Keir O'Donnell, Karolina Wydra, Matthew Nable, Tomas Arana, Breanne Hill, Mark Henry, John Pirruccello, Emily Jackson, Ashley Green Elizabeth

Česká premiéra: 15.12.2016

Hodnocení: 2/10

Distributor: CinemArt


Inkarnace hodnocení na Kinobox.cz: 52.14 %
Loni režisér Brad Peyton rozhodně slavil alespoň komerční úspěch s katastrofickým San Andreas, v němž Dwayne Johnson zachraňoval rodinu před šíleným zemětřesením způsobeným pohybem desek. Zatímco jeho loňský kousek ale pro mnoho lidí byl určitým guilty pleasure, jeho nový horor Inkarnace asi potěší málokoho. Pro Peytona se jedná o první záležitost v tomto žánru a bohužel ne zrovna úspěšnou, o čemž svědčí celkový ohlas fanoušků i kritiků spolu s nízkou návštěvností.

Emjay Anthony ve filmu Inkarnace / IncarnateZápletka je v Inkarnaci tak obyčejná, až hanba. Malého chlapce Jakea (Emjay Anthony) posedne démon. Po několika nepodařených vymítáních katolickými knězi, pro něž většinou končí smrtí, je na případ povolán specialista doktor Ember (Aaron Eckhart) na vozíčku. Ten nepoužívá klasické vymítání a procesu, který na oběti užívá, říká "vystěhování." Vstupuje totiž pomocí zvláštní techniky do mysli Jakea a přímo zde s démonem bojuje. A to je vše, do děje občas ještě intervenují v menších rolích postava matky (Carice van Houten) a zástupkyně církve, která na případ dohlíží (Catalina Sandino Moreno). Bohužel i na pouhých 80 minut, které činí stopáž tohoto hororu, je to pro děj žalostně málo.

S výčtem problémů ale teprve začínáme. Nejen, že se toho ve filmu nějak moc neděje, ale když už se něco děje, vůbec to nepůsobí hororově. Jakákoliv stísněná a pro diváka nepříjemná atmosféra absentuje a nedočkáte se ani laciných lekaček. V celé Inkarnaci se vyskytuje asi jedna a ta byla k vidění již v traileru, tedy je nadmíru očekávatelná.

Fotografie z filmu Inkarnace / IncarnateDo očí pak přímo bije nedostatek pravidel pro vše, co se ve filmu děje. Nic z techniky, kterou na vymítání ďábla doktor Ember používá, vysvětleno není. Nějakou zázračnou injekcí se ocitá v hlavě pacienta a tam už si vlastně dělá, co chce. Občas se mu nezadaří a pak jen řekne oběti démona, aby myslela na svou oblíbenou barvu, díky níž se vytvoří dveře a démonovi uniknou. Při mnoha návštěvách mysli, ale tyto věci fungují tak rozdílně, že diváka pouze zmatou.

Nápomocné nejsou ani flashbacky o minulosti Eckhartovy postavy, které již démon před lety vzal rodinu a kvůli němuž je upoután na vozíček. Film zde zbytečně tlačí na pilu v dojemnosti, opět mnohé nevysvětluje, například proč démon jde zrovna po něm a jednoduše kopíruje aspekty z mnohem povedenějších snímků.

Výsledek je tedy tragický a jedinou dobrou součástí filmu je pak asi herecké obsazení, jehož přítomnost neuráží a drží film zuby nehty od absolutního dna v tomto žánru. 

Český trailer filmu Inkarnace


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY