Recenze: Snowden - hrdina, nebo zločinec?

Vydáno: 19.11.2016 17:00 - | foto: facebook tvůrce

Příběh Edwarda Snowdena již mnozí z vás mohli vidět jako úspěšný oscarový dokument, nyní měla premiéru jeho hraná verze od Olivera Stonea, která taktéž má co nabídnout.

SnowdenRecenzoval/a dne 19.11.2016 17:00. Příběh Edwarda Snowdena již mnozí z vás mohli vidět jako úspěšný oscarový dokument, nyní měla premiéru jeho hraná verze od Olivera Stonea, která taktéž má co nabídnout. Hodnocení: 3.5
Snowden
Snowden
Drama / Thriller / Biografie
USA, 2016 , 134 min.

Režie: Oliver Stone
Scénář: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, Anatoly Kucherena, Luke Harding
Kamera: Anthony Dod Mantle
Herci: Melissa Leo, Zachary Quinto, Joseph Gordon-Levitt, Jaymes Butler, Robert Firth, Rachel Handshaw, Christian Contreras, Parker Sawyers, Rhys Ifans, Ken Thomas, Nicolas Cage, Michael Benz, Shailene Woodley, Tom Wilkinson, Joely Richardson

Česká premiéra: 10.11.2016

Hodnocení: 7/10

Distributor: Film Europe


Snowden hodnocení na Kinobox.cz: 72.92 %
Historické události, ke kterým se tato kauza zajisté řadit bude, se většinou na plátna dostávají až poté, co již nejsou tak čerstvé. To ale rozhodně neplatí pro Snowdena, jehož příběh byl zfilmován již po pár letech, ať jako pouhá prvotní snaha vyprávět jeho osud, nebo obhajovat jeho čin. Rozhodně se jedná o pozoruhodný příběh, který by se na plátna podíval dříve nebo později, ale přeci jen se naskýtá otázka, jestli letos není ještě příliš brzy. Příběhu přeci jen dosud stačila dokumentární podoba od Laury Poitras Citizenfour: Občan Snowden, která jí vynesla Oscara. Nyní se s látkou rozhodl naložit Oliver Stone, jehož snímek právě vstoupil do českých kin a dá se říci, že splnil očekávání k němu směřovaná.

Shailene Woodley, Joseph Gordon-Levitt ve filmu Snowden / SnowdenNa plátně tedy znovu sledujeme život geniálního mladíka pracujícího pro NSA, ovšem kromě opravdového Edwarda Snowdena sledujete Josepha Gordon-Levitta. Divákům je poskytnut pohled na celou jeho kariéru u bezpečnostních složek a postupné hromadění motivací, které vedlo k jeho činu. Ten byl krádeží a následným zveřejněním dat potvrzujících, že vedení USA vědomě shromažďuje informace o obyčejných lidech po celém světě nepovolenými způsoby.

Oproti co nejobjektivnějšímu novinářsky pojatému dokumentu, který byl k vidění již před dvěma lety, má Snowden nový rozměr díky své emocionální stránce. Sice vás taktéž nechává udělat si na tuto rozporuplnou osobnost vlastní názor, ale utváří hlavně jeho obraz jako člověka. Jednou ze stěžejních dějových linek tu totiž je Snowdenův vztah s Lindsey Mills (Shailene Woodley), který příběhu dodává na dynamice a napomáhá sžití se s jeho postavou. Stejně pozitivní změnou jsou pak menší interakce s jeho spolupracujícími a neustálé hloubání nad správností toho, co se děje.

Tom Wilkinson, Zachary Quinto, Melissa Leo, Joseph Gordon-Levitt ve filmu Snowden / SnowdenSnowden sice nebádá po pravdě v nějakých filozofických hlubinách, ale jasně a zajímavě nastiňuje příběh obyčejného člověka, který se rozhodl odhalit pravdu všem ostatním, ať to stojí, co to stojí. Jeho ztvárnění velmi pomáhá herecký výkon Josepha Gordon-Levitta, který s úžasnou civilností zahrál přerod oddaného občana v člověka, který ztrácí víru ve svou zemi. Opravdu zdatně mu sekunduje Shailene Woodley, která konečně dostala roli vhodnou jejímu umu. A hlavně ve vypjatých situacích oba předvádějí to nejlepší, co dokážou.

Jediná problémovější část je pak celkové rozvržení filmu. Ten totiž zbytečně skáče mezi časovými liniemi, místo držení se chronologické návaznosti. Poměrně bezdůvodně je tu užita časová linie, kde vidíme Snowdena při natáčení zmíněného dokumentu se třemi novináři (Melissa LeoZachary QuintoTom Wilkinson), což často až ruší. Tyto sekvence navíc nejsou tak časté, tudíž se mohly hromadně přesunout až na konec a ne místy vyskakovat během celkové stopáže. Jejich jediný plus je občasné urychlení děje, které se více jak 130 minutovému Snowdenovi sice hodí, ale není nutné.

Stone bohužel zařadil až přespříliš scén, které dění prodlužují bez toho, aby měly ve finále nějaký význam. S celkovým vyzněním snímku, který se nesnaží hlavní postavy zbytečně heroizovat, je to ale odpustitelná chyba a ve filmografii tohoto tvůrce se zajisté nebude jednat o titul, za nějž by se měl stydět.

Originální trailer filmu Snowden


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY